Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Συνταξιούχοι και νέοι περιορίζουν τον καφέ, αλλά οι Έλληνες παραμένουν «πρωταθλητές» στην...

Συνταξιούχοι και νέοι περιορίζουν τον καφέ, αλλά οι Έλληνες παραμένουν «πρωταθλητές» στην κατανάλωση

0

Τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στον καφέ αποτυπώνει έρευνα που διενήργησε η Nielsen για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, αποκαλύπτοντας ότι ναι μεν η κατανάλωση στη χώρα μας μειώθηκε μετά την αύξηση στην τιμή, ωστόσο ο καφές παραμένει μία από τις αγαπημένες συνήθειες των Ελλήνων, που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως σε επίπεδα κατανάλωσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη «Elasticity Study», η τιμή του καφέ αυξήθηκε κατά 10%-30% μετά την επιβολή του Ειδικού Φόρου, με αποτέλεσμα η συνολική ζήτηση να παρουσιάζει πτώση 6,8% (στοιχεία για την περίοδο Αύγουστος 2015 – Δεκέμβριος 2016 σε σύγκριση με την περίοδο Ιανουάριος 2017 – Ιούνιος 2018). Στο σύνολο του 2018, η μείωση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με το 2017 άγγιξε το -1,9%.

Οι μεγαλύτερες συνέπειες της μετακύλησης του φόρου παρατηρήθηκαν στο ράφι, με αυξήσεις που έφτασαν στο 23%. Μάλιστα οι αυξήσεις αυτές είναι ακόμη μεγαλύτερες στις πιο οικονομικές και διαδεδομένες κατηγορίες καφέ, όπως είναι ο ελληνικός καφές (30% αύξηση μέσης λιανικής τιμής πώλησης).

Το μέτρο της εφαρμογής του Ε.Φ.Κ. φαίνεται πως επηρέασε περισσότερο τις ασθενέστερες κοινωνικοοικονομικές τάξεις, όπως είναι οι συνταξιούχοι και οι νέοι.

Η κατανάλωση του καφέ μειώθηκε κατά 15% το πρώτο δίμηνο του 2018, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2016, ενώ είναι ακόμη μεγαλύτερη σε συγκεκριμένες κατηγορίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με τη μελέτη, ο Ε.Φ.Κ. επέφερε αύξηση σε φαινόμενα λαθρεμπορίου, παραεμπορίου και παράνομων εισαγωγών, που πέρα από την οικονομική διάσταση θέτουν και ζητήματα ασφαλούς κατανάλωσης, ενώ κάμψη παρατηρείται και στις εξαγωγές.

Παρά τις εξελίξεις αυτές, ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση αγγίζει τις 510 κούπες καφέ/ άτομο, δηλαδή 5 δις κούπες καφέ ετησίως!

Συνολικά, καταναλώνονται 40.000 τόνοι με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού (3 δισ. ευρώ) και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού (400 εκατ. ευρώ).

Τέλος, βάσει των καταναλωτικών προτιμήσεων των Ελλήνων, ο ελληνικός καφές είναι η πρώτη επιλογή με 32%, ο στιγμιαίος με 30% ενώ ακολουθούν ο εσπρέσο και ο φίλτρου με 28% και 10% αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του, ο Γιάννος Μπενόπουλος, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Καφέ, επισήμανε: «Για δεύτερη συνεχή χρονιά εφαρμογής του Ε.Φ.Κ. και παρά το γεγονός ότι μέρος της επιβάρυνσης απορροφήθηκε από τις επιχειρήσεις, η κατανάλωση καφέ παρουσιάζει κάμψη ενώ είχε θετική πορεία όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ως Ελληνική Ένωση Καφέ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έχοντας ως κατεύθυνση την κατάργηση του μέτρου πιστεύοντας ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα με πολλαπλασιαστικό όφελος για την οικονομία, την αγορά, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές».

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΚαλλιάνος: Ενδέχεται να βιώσουμε μία από τις σημαντικότερες χιονοκακοκαιρίες της τελευταίας 10ετίας
Επόμενο άρθροPEOPLE: Lady Gaga και Christian Carino χώρισαν