Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Σοκ από το τυφλό χτύπημα στο Mall

Σοκ από το τυφλό χτύπημα στο Mall

0
the-mall

the-mall

Σε χύτρα ταχύτητας η εκρηκτική ύλη. Όλα όσα συνέβησαν στο εμπορικό κέντρο.

Σοκ προκαλεί η νέα τρομοκρατική επίθεση που εκδηλώθηκε το πρωί της Κυριακής στο Mall, το κατά τεκμήριο πλέον πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο της Ελλάδας που ιδίως τις Κυριακές, λόγω και των πρωινών κινηματογραφικών προβολών, συγκεντρώνει εντός του χιλιάδες οικογένειες με μικρά παιδιά.

Η βόμβα εξερράγη στις 10.40 π.μ τραυματίζοντας, ελαφρά, δύο υπαλλήλους σεκιούριτι.

Αμφότεροι γλίτωσαν με επιπόλαια τραύματα, στη γάμπα και την πλάτη, από θραύσματα τζαμιών.

Διακομίστηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο ΚΑΤ, από όπου γρήγορα πήραν εξιτήριο.

Στο εμπορικό κέντρο εκείνη την ώρα βρίσκονταν περίπου 200 – 250 τα οποία στην πλειονότητα τους, απομακρύνθηκαν άμεσα.

Στο Mall, ανοιχτές εκείνη την ώρα ήταν οι καφετέριες, κάποια εστιατόρια και οι αίθουσες των κινηματογράφων.

Οχι τα εμπορικά μαγαζιά, η προοπτική ανοίγματος των οποίων και τις Κυριακές εκτιμάται από αρκετούς ως το στοιχείο εκείνο που μπορεί να «εξηγεί» τα ούτως ή άλλως θλιβερά ελατήρια της επίθεσης.

Μέσα στα μαγαζιά αυτά υπήρχαν ωστόσο αρκετοί εργαζόμενοι και ιδιοκτήτες, για την ετήσια απογραφή των καταστημάτων τους.

Σε χύτρα

Σύμφωνα με τα τελευταία ευρήματα των ερευνών της ΕΛ.ΑΣ η εκρηκτική ύλη ήταν τοποθημένη σε χύτρα ταχύτητας που είχε αφεθεί μέσα σε έναν από τους μεγάλους κάδους απορριμμάτων ή κατά άλλες πληροφορίες, μέσα σε κιόσκι.

Ο χώρος που επέλεξαν οι τρομοκράτες να αφήσουν τον εκρηκτικό μηχανισμό βρίσκεται ανάμεσα στις κυλιόμενες σκάλες και το υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, στο 1ο επίπεδο του εμπορικού κέντρου.

Η χρησιμοποίηση ζελατοδυναμίτιδας μέσα σε χύτρα παραπέμπει στη μεθοδολογία των «Πυρήνων της Φωτιάς», τρομοκρατικής οργάνωσης που θεωρείτα εξαρθρωθείσα.

Στα συστατικά της βόμβας έχει χρησιμοποιηθεί πιθανώς και ANFO (νιτρική αμμωνία και πετρέλαιο), εκρηκτική ύλη που επίσης έχουν χρησιμοποιήσει οι «Πυρήνες» και πριν απο αυτούς ο «Επαναστατικός Αγώνας».

Ωστόσο, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι δράστες να εμφανισθούν με άλλο όνομα καθώς αναμένεται ανάληψη ευθύνης.

Στο παρελθόν, ωρολογιακοί μηχανισμοί με χρήση χύτρας χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις κατά των οικιών των Παν.Χηνοφώτη Λούκας Κατσέλη, Μαριέττας Γιαννάκου και Μίμη Ανδρουλάκη.

Ανάλογος μηχανισμός είχε χρησιμοποιηθεί στην έκρηξη που σημειώθηκε πριν από την κεντρική προεκλογική ομιλία του Κ. Καραμανλή στο Πεδίον του Αρεως, το 2009. Σε όλες τις περιπτώσεις την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση «Συνωμοσία πυρήνων της φωτιάς».

Τα μέλη των «Πυρήνων» εκτιμάται ότι πέρασαν σε αυτό το είδος επίθεσης όταν, από το καλοκαίρι του 2009, άτομο που γνώριζε από κατασκευή τέτοιων εκρηκτικών παρεισέφρυσε στους μέχρι τότε «γκαζάκηδες» Πυρήνες μυώντας τους στις βόμβες-χύτρες.

«Δεν είναι φάρσα – εκκενώστε το κτίριο»

Της έκρηξης προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Το πρώτο στις 09:55.

Αγνωστος τηλεφώνησε στην προσφάτως επανεκδοθείσα «Ελευθεροτυπία» λέγοντας ότι πρόκειται να εκραγεί βόμβα στο εσωτερικό του εμπορικού κέντρου στα επόμενα 50 λεπτά.

Ακολούθησε δεύτερο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στις 09:58 στη ιστοσελίδα zouglagr.

Και στις δύο περιπτώσεις η ανδρική φωνή ανέφερε περίπου τα εξής:

«Θα σκάσει βόμβα στο εσωτερικό του Mall. Δεν είναι φάρσα. Εκκενώστε το κτίριο. Θα ακολουθήσει ανάληψη ευθύνης».

Ενημερώθηκε η αστυνομία. Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν την περιοχή και μαζί με την υπηρεσία ιδιωτικής ασφάλειας του εμπορικού κέντρου, εκκένωσαν το χώρο μέσα σε 6 λεπτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ιδιοκτήτριας εταιρίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 10. 40, κατά πέντε λεπτά νωρίτερα του χρόνου που είχε δώσει ο άγνωστος με το προειδοποιητικό τηλεφώνημά του.

Χτύπημα «υψηλού ρίσκου» με ζελατοδυναμίτιδα

Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος, προκαλώντας ζημιές σε ψευδοροφές και τζαμαρίες όπου και εκτονώθηκε το ωστικό κύμα λόγω του κλειστού χώρου.

Στις πρώτες τους εκτιμήσεις, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ περιγράφουν την επίθεση ως «χτύπημα υψηλού ρίσκου».

Στο μικροσκόπιο της ΕΛΑΣ έχει μπει το υλικό από τις κάμερες ασφαλείας. Ωστόσο αξιωματικοί επισημαίνουν ότι ακόμη κι αν εντοπίσουν το πρόσωπό του δράστη δεν αποκλείεται αυτός να έχει αλλοιώσει τα χαρακτηριστικά του.

Έτσι ζητούμενο είναι να εξεταστούν περισσότερο ο τρόπος δράσης των τρομοκρατών και να εντοπιστεί η ώρα που μπήκαν στο εμπορικό κέντρο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οι δράστες της επίθεσης πρέπει να μπήκαν νωρίς το πρωί υποδυόμενοι τους πελάτες.

Αμέσως μετά την εκκένωση, στους πολίτες που ήταν εκείνη την ώρα στο εμπορικό κέντρο διενεμήθησαν φυλλάδια προκειμένου να καταγράψουν εάν διεπίστωσαν κάτι ύποπτο.

Συναγερμός σήμαινε την ίδια ώρα στην Αντιτρομοκρατική. Συνεκλήθη έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια, ο οποίος παραμένει σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Ο κ.Δένδιας ενημέρωσε επίσης τους αρχηγούς του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Αναφορικά με την έκρηξη εκρηκτικού μηχανισμού στο εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, παρακαλείται όποιος πολίτης γνωρίζει ή αντελήφθη οτιδήποτε σχετικά με το περιστατικό, να επικοινωνήσει με τους τηλεφωνικούς αριθμούς: 170, 1014 και 1964 της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β). Διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας. Υπενθυμίζεται ότι το περιστατικό έγινε στις 10.40 ώρα, σήμερα.
Στο σημείο της έκρηξης ανευρέθησαν υπολείμματα από χύτρα ταχύτητας.

The Mall: Μέσα σε έξι λεπτά η εκκένωση

Εντός έξι λεπτών από τη λήψη της προειδοποίησης έγινε η εκκένωση των χώρων του Mall, σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του εμπορικού κέντρου.

Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, «μετά τη λήψη προειδοποίησης και ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες ασφαλείας επετεύχθη εντός 6 λεπτών πλήρης εκκένωση όλων των χώρων του εμπορικού κέντρου. Η έκρηξη σημειώθηκε στο επίπεδο 1, όπου υπήρχε περιορισμένος αριθμός ατόμων δεδομένου ότι τα καταστήματα είναι κλειστά την Κυριακή.
Προκλήθηκαν εκδορές σε 2 άτομα μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του κτιρίου και περιορισμένες υλικές ζημιές. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αξιωματούχων της Αστυνομίας η έκρηξη ήταν περιορισμένης ισχύος.
Από την πλευρά της η εταιρεία συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου για να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Τα δρομολόγια του Προαστιακού εκτελούνται κανονικά, ωστόσο οι συρμοί δεν σταματούν στον σταθμό Νερατζιώτισσας.

Σύσσωμη καταδίκη

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο τη σημερινή βομβιστική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Αθήνας.

Αποτελεί εγκληματική ενέργεια που στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας. Είναι έκρηξη τυφλής βίας αδίστακτων τρομοκρατών σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών και των παιδιών τους. Η κοινωνία θα τους απομονώσει, η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», ανέφερε ο γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης.

«Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, ο οποίος εξερράγη σήμερα το πρωί σε πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο, δεν στόχευε μόνο το συγκεκριμένο κτίριο. Στόχευε τη δημοκρατική ομαλότητα, την κοινωνική ειρήνη και την προοπτική για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας» σημειώνει σε ανακοίνωσή του Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

«Η ώρα αυτή είναι ώρα κρίσης για όλους. Δεν αρκεί η φραστική καταδίκη του συγκεκριμένου συμβάντος. Απαιτείται απόλυτη απομόνωση της βίας και της τρομοκρατίας από τον πολιτικό κόσμο, χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις» προσθέτει. «Το μήνυμα πρέπει να είναι ένα: η Δημοκρατία μας ούτε πτοείται ούτε τρομοκρατείται», καταλήγει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «καταδικάζει με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια στο εμπορικό κέντρο The Mall στο Μαρούσι. Αποτελεί κεκτημένο των πολιτικών κομμάτων του συνταγματικού τόξου η καταδίκη των τρομοκρατικών και τυφλών πράξεων βίας . Η απομόνωση τέτοιων ενεργειών χωρίς συμψηφισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες και επικίνδυνες ερμηνείες αποτελεί την ενδεδειγμένη στάση».

«Η σημερινή βομβιστική επίθεση στο The Mall, σε ένα χώρο που πολλοί πολίτες, κυρίως νέοι, επιλέγουν για την κυριακάτικη βόλτα τους, δείχνει ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο είδος τρομοκρατίας που όχι απλά επιλέγει συμβολικούς στόχους, αλλά επιδιώκει νεκρούς και αίμα», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
«Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο καταδικάζει έντονα και κατηγορηματικά αυτή την δολοφονική επίθεση που έρχεται να προστεθεί στον μακρύ πλέον κατάλογο των αντίστοιχων κρουσμάτων των τελευταίων εβδομάδων, αλλά και προειδοποιεί όλους όσους επιδιώκουν να βυθίσουν τη χώρα στο χάος ότι δεν θα τα καταφέρουν. Η Πολιτεία θα αντιδράσει. Ευχόμαστε στους δύο ελαφρά, ευτυχώς, τραυματίες γρήγορη και καλή ανάρρωση».

Η Δημοκρατική Αριστερά «εκφράζει την καταδίκη της για την επίθεση στο “The Mall”, όπως και για κάθε άλλη πράξη βίας. Η σημερινή εγκληματική ενέργεια αποτελεί πράξη τυφλής βίας και μάλιστα σε ένα χώρο που υπήρχαν μικρά παιδιά. Η τρομοκρατία, πλέον, απειλεί την κοινωνία».

«Είναι μια άκρως επικίνδυνη και ύποπτη ενέργεια. Εντάσσεται στο σχεδιασμό εκφοβισμού του λαού και προσφέρει υπηρεσίες σε όσους επιδιώκουν την ενδυνάμωση των μηχανισμών καταστολής και τρομοκράτησης του λαού» τονίζει το γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Για «αριστερούς τρομοκράτες που έδειξαν το αληθινό δολοφονικό τους πρόσωπο» μιλά στην ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή.

«Τα σημάδια πληθαίνουν και πολλαπλασιάζονται. Η κυβέρνηση καλείται τώρα, αφού απέτυχε στην προληπτική της δράση, να επέμβει κατασταλτικά και να προστατεύσει τους Έλληνες Πολίτες από τις συνεχιζόμενες εγκληματικές ενέργειες ακραίων στοιχείων, που καλλιεργούν κλίμα τρομοκρατίας. Όταν την πατρίδα μας την τραυματίζουν η αλλοδαπή και η ημεδαπή τρόικα, δεν χρειάζονται τέτοια χτυπήματα, που αποπροσανατολίζουν και κυρίως προβληματίζουν», αναφέρουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Εντονη η ανησυχία των εμπόρων

Ανήσυχοι οι έμποροι

Το αποτροπιασμό της για την βομβιστική επίθεση στο Mall εκφράζει και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τέτοιου είδους ενέργειες, αγγίζουν πλέον όλον τον εμπορικό κόσμο της χώρας και ιδίως μαζικούς εμπορικούς χώρους στους οποίους κινούνται και κυκλοφορούν χιλιάδες συμπολίτες μας» αναφέρουν οι έμποροι.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα και με κατηγορηματικό τρόπο την σημερινή εγκληματική τρομοκρατική ενέργεια και κάθε μορφή βίας η οποία κινείται ενάντια στην κοινωνική συνοχή και ειρήνη», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθρο21 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη σε παραλία της Κέρκυρας!
Επόμενο άρθροΠραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας του Α.Σ. Tae Kwon Do Λευκάδας