Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Τι προβλέπει η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

Τι προβλέπει η συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας

0

Σε συμφωνία για το νέο νομικό πλαίσιο, που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη», και αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας κατέληξαν χθες η κυβέρνηση και οι διοικήσεις των τραπεζών.

Οι βασικές διατάξεις του νέου νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή τις προσεχείς ημέρες με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του από τις αρχές του Μαρτίου, διευκρινίζουν τα όρια προστασίας και προβλέπουν επιδότηση δόσεων για τους συνεπείς δανειολήπτες.

Τι αποφασίστηκε

-Το όριο προστασίας πρώτης κατοικίας από 280 χιλιάδες μειώνεται στις 200 χιλιάδες ευρώ με βάση τις αντικειμενικές τιμές.

-Προσδιορίζεται όριο οι 120 χιλιάδες δανεισμού πάσης φύσεως χορηγήσεων. Ένας δανειολήπτης με ακίνητο αντικειμενικής αξίας 180 χιλιάδων και 100 χιλιάδων ευρώ συνολικού δανεισμού θα μπορεί να εντάσσεται στον νέο διάδοχο νόμο Κατσέλη.

-Θα τεθεί και εισοδηματικό κριτήριο το οποίο θα είναι μάλλον οι 24.000 ευρώ με βάση ωστόσο κάποιες κλίμακες.

-Οι τράπεζες μέσω της στρατηγικής επιδότησης θα λάβουν ετησίως 50 εκατ. η κάθε μια από το κράτος μέσω της επιδότησης δόσης ή 200 εκατ. τον χρόνο με προοπτική να φθάσει τα 250 εκατ. ευρώ.

-Συμφωνήθηκε ότι δεν θα υπάρχει οριζόντιο κούρεμα στα δάνεια.

-Παύει να ισχύει το καθεστώς που προέβλεπε ο νόμος Κατσέλη ότι όποιος έμπαινε στη ρύθμιση αποκτούσε «ασυλία» για 3 χρόνια.

-Δημιουργία πλατφόρμας όπου θα ενταχθούν όλα τα δάνεια που θα μπουν στον διάδοχο νόμο Κατσέλη.

-Τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εξασφάλιση πρώτη κατοικία εντάχθηκαν στον νέο νόμο Κατσέλη και αφορούν περίπου 1,7 δισεκ. δάνεια.

-Οι τράπεζες θα σχεδιάσουν μοντέλα και μεθοδολογίες ώστε να αποτυπώσουν την επίδραση του νέου διάδοχου νόμου Κατσέλη στους ισολογισμούς τους.

Προηγούμενο άρθροΣε φυλάκιση 8 ετών μητέρα 13 παιδιών από την Πρέβεζα για απολυτήριο Δημοτικού!
Επόμενο άρθροΠρωτοχρονιάτικο Λαχείο: Για 1,5 μήνα αγνοούσαν ότι είναι εκατομμυριούχοι!