Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Τουρισμός στην Ελλάδα: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι θέσεις εργασίας το 2019

Τουρισμός στην Ελλάδα: Πάνω από 1 εκατομμύριο οι θέσεις εργασίας το 2019

0
tourismos b1

tourismos b1

Την εντυπωσιακή άνοδο του κλάδου του τουρισμού στη χώρα μας και τη σημαντική συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη, καταδεικνύει η έρευνα που διενήργησε το Παγκόσμιο Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο τομέας του τουρισμού και των ταξιδίων στην Ελλάδα, το 2018, αναπτύχθηκε κατά 6,9% – δηλαδή με ρυθμό ανάπτυξης 3,5 φορές υψηλότερο από το ρυθμό ανάπτυξης του συνόλου της εθνικής οικονομίας. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το 20,6% του ΑΕΠ της Ελλάδας, έναντι 10,4% που είναι αντίστοιχα το παγκόσμιο ποσοστό.

Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε ευρώ που δαπανήθηκαν στην Ελλάδα το περασμένο έτος προήλθε από τον κλάδο του τουρισμού και των ταξιδίων, και αντιστοιχούν σε δαπάνες ύψους 37,5 δισ. ευρώ (44,6 δις δολάρια).

Επίσης, το ένα τέταρτο της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα βασίζεται στον τουρισμό, και ισοδυναμεί με 988.600 θέσεις εργασίας. Το 2019, ο αριθμός αυτός προβλέπεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, για πρώτη φορά από τότε που το WTTC καταγράφει την πορεία του ελληνικού τουρισμού.

Σύμφωνα με την ετήσια επισκόπηση του WTTC για τον οικονομικό αντίκτυπο και την κοινωνική σημασία του τουρισμού, τα δύο τρίτα των εισερχόμενων ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα προέρχονταν από διεθνείς επισκέπτες (66%) και το ένα τρίτο από εσωτερικές μετακινήσεις (34%). Τέλος, ο κύριος όγκος των ταξιδιωτικών δαπανών ήταν για λόγους αναψυχής, σε ποσοστό 94% και το 6% για επαγγελματικούς λόγους.

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος του WTTC, Γκλόρια Γκεβάρα, σημειώνει: «Είμαστε εξαιρετικά εντυπωσιασμένοι από τον ρυθμό ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού και τις στρατηγικές της κυβέρνησης που του έδωσαν ώθηση. Ο κλάδος του τουρισμού και των ταξιδίων είχε τεράστιο ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί βασικό εργοδότη των Ελλήνων. Η Ελλάδα είναι παράδειγμα προς μίμηση για το πόσο πολύτιμο κεφάλαιο μπορεί να αποτελέσει ο τουρισμός όταν μία κυβέρνηση δίνει προτεραιότητα στον κλάδο».

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, υπογραμμίζει: «Με το αναπτυξιακό σχέδιο που έχουμε καταρτίσει για την επόμενη ημέρα στον ελληνικό τουρισμό, στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την ισχυρή τουριστική δυναμική της Ελλάδας και να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη της για τις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα, αναγνωρίζοντας την τεράστια αξία του τουρισμού ως σημαντική κινητήρια δύναμη για την απασχόληση, την οικονομική και την κοινωνική ευημερία».

 

Προηγούμενο άρθροWave Awards: Η Ελλάδα βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος προορισμός κρουαζιέρας στον κόσμο
Επόμενο άρθροΟι τυχεροί λαχνοί της λαχειοφόρου αγοράς του αποκριάτικου χορού του «ΟΡΦΕΑ»