Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα: Ποιοι εξαιρούνται από τη λίστα με απόφαση του...

Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα: Ποιοι εξαιρούνται από τη λίστα με απόφαση του ΣτΕ

0

Απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι προσφυγές που είχαν καταθέσει ομοσπονδίες και σωματεία εργαζομένων, ζητώντας να ακυρωθεί σχετική απόφαση του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία εξαιρέθηκαν συγκεκριμένες ειδικότητες εργαζομένων από τη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Συγκεκριμένα, στο ΣτΕ είχαν προσφύγει ομοσπονδίες, σωματεία εργαζομένων στην υαλουργία, την τσιμεντοβιομηχανία, στη διακίνηση τσιμέντου, στα λατομεία αδρανών υλικών, στη χημική βιομηχανία, στην κατεργασία ελαστικών και πλαστικών, στον κινηματογράφο, κ.ά.

Το Α’ Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Αναστάσιο Γκότση και εισηγήτρια τη σύμβουλο Παρασκευή Μπραίμη, με τέσσερις αποφάσεις (508-511/2019) απέρριψε ως αβάσιμες όλες τις αιτήσεις ακύρωσης των σωματείων.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δικαστικοί έκριναν το μνημόνιο που υπεγράφη το 2010, προέβλεπε διαρθρωτικές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων ήταν και ο περιορισμός του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Ακλούθησε το νέο ασφαλιστικό σύστημα (νόμος 3863/2010), καθορίστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, αφού πρώτα ακούστηκαν και οι απόψεις της ΓΣΕΕ, ΓΕΣΕΒΕΕ, κ.λπ. και στη συνέχεια σε ορισμένες περιπτώσεις επανεξετάστηκε ο πίνακας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και εντάχθηκαν ειδικότητες που είχαν αρχικά εξαιρεθεί.

Επίσης, το ΣτΕ απέρριψε τόσο τους ισχυρισμούς των σωματείων περί παράβασης των συνταγματικών αρχών της ισότητας, της αναλογικότητας και της κρατικής μέριμνας στην κοινωνική ασφάλιση λόγω θέσπισης αυστηρότερων κριτηρίων, κ.λπ., όπως και τον ισχυρισμό ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση εκδόθηκε κατά πλάνη περί τα πράγματα, όσο και τις αιτήσεις ακύρωσης που είχαν καταθέσει.

 

Προηγούμενο άρθρο«Αποφάσισε για το μέλλον σου»: Το συγκινητικό βίντεο για τις επικείμενες ευρωεκλογές
Επόμενο άρθροΗ στιγμή που ανεμοστρόβιλος σηκώνει στον αέρα λεωφορείο με 40 επιβάτες