Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Έρευνα: Οι πολλές ώρες μπροστά στην TV βλάπτoυν και τη μνήμη των...

Έρευνα: Οι πολλές ώρες μπροστά στην TV βλάπτoυν και τη μνήμη των ενηλίκων

0

Βλέπεις πολλές ώρες τηλεόραση; Αυτός είναι ένας καλός λόγος να σταματήσεις αυτή τη συνήθεια. Μέχρι τώρα, οι έρευνες των επιστημόνων εστίαζαν στον εντοπισμό των αρνητικών επιπτώσεων που έχει η παρακολούθηση τηλεόρασης στην υγεία των παιδιών. Μία νέα βρετανική μελέτη, όμως, έρχεται να προειδοποιήσει και τους ενήλικες ότι οι πολλές ώρες μπροστά στην TV προκαλούν ζημιά στη μνήμη τους.

Τη σχετική έρευνα έκαναν ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τη δρα Ντέιζι Φάνκορτ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Scientific Reports».

Στην έρευνα συμμετείχαν 3.662 άτομα άνω των 50 ετών -με μέση ηλικία 67 ετών. Όπως προέκυψε από τη μελέτη, οι συμμετέχοντες που έβλεπαν καθημερινά πάνω από 3,5 ώρες τηλεόραση, μετά από έξι χρόνια η μνήμη τους παρουσίαζε χειρότερες επιδόσεις όταν υποβάλλονταν σε ειδικά τεστ. Όσο περισσότερες ώρες τηλεόρασης παρακολουθούσαν τόσο πιο ασθενής γινόταν η μνήμη τους. Το συμπέρασμα αυτό, προκύπτει σύμφωνα με τους ερευνητές, ανεξάρτητα από το εκπαιδευτικό επίπεδο των συμμετεχόντων, δημογραφικούς παράγοντες και παράγοντες υγείας.

Όσοι παρακολουθούσαν τηλεόραση λιγότερο από 3,5 ώρες την ημέρα, είχαν κατά μέσο όρο 4% έως 5% χειρότερη μνήμη μετά από έξι χρόνια, ενώ το ποσοστό έφτανε ακόμη και το 10% για όσους έβλεπαν TV πάνω από 3,5 ώρες.

Μία ερώτηση «κλειδί», επισημαίνουν οι επιστήμονες είναι το γιατί η παρακολούθηση τηλεόρασης συνδέεται με τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Όπως επισημαίνουν, πειράματα έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση τηλεόρασης κάνει τους θεατές να βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση, αλλά λιγότερο συγκεντρωμένους. Ένας άλλος παράγοντας, είναι το άγχος. Και αυτό γιατί ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα μπορεί να είναι από μόνο του στρεσογόνο, περιλαμβάνοντας γραφικά και σκηνές βίας ή προκαλώντας σασπένς, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες.

Όπως αναφέρουν, κάποιες λιγότερο παθητικές και πιο διαδραστικές δραστηριότητες μπροστά από μία οθόνη, όπως είναι η χρήση του διαδικτύου και τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αποφέρουν περισσότερα γνωσιακά οφέλη (π.χ. βελτιωμένη ικανότητα επίλυσης προβλημάτων) από ό,τι το να κάθεται απλά κανείς μπροστά από την οθόνη και να παρακολουθεί μία εκπομπή.

Προηγούμενο άρθροΟι Έλληνες εργάζονται σε δουλειές κατώτερες των προσόντων τους
Επόμενο άρθροΣτο κλίμα της Αποκριάς από χτες η Λευκάδα