Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Φάκελος: Κονδυλώματα HPV ιός – συμπτώματα κι αντιμετώπιση

Φάκελος: Κονδυλώματα HPV ιός – συμπτώματα κι αντιμετώπιση

0

Τα κονδυλώματα αποτελούν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μια ιδιαιτέρως εξαπλωμένη επιδημία, ειδικά κατά τη διάρκεια των νεανικών χρόνων.

Οι αλλαγές στις σεξουαλικές συνήθειες, η απελευθέρωση των νέων ατόμων αλλά και ενηλίκων, η μη έγκυρη αντιμετώπιση, η άγνοια αλλά και η μη πρόληψη αφήνουν τα παντός είδους σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα να «τρυπώνουν» πιο εύκολα στις ζωές των ενεργών σεξουαλικώς ατόμων. Ένας πρώτος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο και θα μπορούσε να διασφαλίσει την αποφυγή νοσημάτων όπως τα κονδυλώματα είναι η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση. Το κλειδί για μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι οι άνδρες και οι γυναίκες, από πολύ μικρή ηλικία, να μαθαίνουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα των επιλογών τους, τι πρέπει να κάνουν και κυρίως πώς, ώστε να μη βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να αντιμετωπίσουν προβλήματα τέτοιου μεγέθους που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία τους.

Τα σημάδια της μόλυνσης δε γίνονται άμεσα ορατά. Αυτό σημαίνει ότι τα σημάδια μιας τέτοιας νόσου είναι δυνατόν να εμφανιστούν εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια μετά τη μετάδοση του ιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν είστε σε θέση να προσδιορίσετε ακριβώς το χρονικό διάστημα κατά το οποίο συνέβη το γεγονός. Τα κονδυλώματα είναι επίπεδα ή προεξέχουν από το δέρμα, έχουν μικρό μέγεθος, μπορεί να εμφανιστούν κατά μόνας ή και σε μεγάλη ποσότητα μαζεμένη και μοιάζουν λίγο με την επιφάνεια που παραπέμπει σε κουνουπίδι. Πολλές φορές, όταν δεν είναι ορατά, οι ασθενείς τα αντιλαμβάνονται μέσω της υφής τους και οφείλουν άμεσα να απευθυνθούν στο δερματολόγο τους.

Οι γυναίκες, μπορούν να κάνουν τον έλεγχο μέσω της εξέτασης Τεστ Παπανικολάου, όπου διαπιστώνεται αν υπάρχουν ανωμαλίες ή δείγματα του ιού HPV, στον κόλπο ή στον τράχηλο. Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, μπορούν να διαπιστώσουν αλλοιώσεις στις ευαίσθητες περιοχές των γεννητικών τους οργάνων, μέσω της ειδικής εξέτασης από τον δερματολόγο – αφροδισιολόγο, όπου και οφείλουν να απευθυνθούν αμέσως μόλις διαπιστώσουν και δουν κάτι παράξενο που δεν υπήρχε μέχρι τότε.

Μέθοδοι αντιμετώπισης:

Τα κονδυλώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και σε αρκετά μεγάλο ποσοστό δεν αποτελούν μεγάλο ή ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα για την υγεία του ατόμου. Στην Saracen, με την επίβλεψη του έμπειρου προσωπικού και κάτω από το πρίσμα της ολιστικής αντιμετώπισης της θεραπείας σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, πάντα με συνέπεια και σεβασμό στο πρόβλημα του ασθενούς πραγματοποιούνται οι εξής θεραπείες:

  • Κρυοπηξία
  • Διαθερμία με βρόχους
  • Καυτηριασμός
  • Θεραπεία με laser
  • Παροχή φαρμακευτικών αλοιφών

Μετά από το πέρας των 20 ημερών οι ασθενείς πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε να διαπιστωθεί η οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Ο κάθε ασθενής οφείλει να είναι προσεκτικός από τις συνεδρίες και μετά, εφόσον χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και προσοχή για την αποθεραπεία. Ο θεράπων ιατρός υποδεικνύει την αποφυγή σεξουαλικής επαφής για μερικό διάστημα μετά τη θεραπεία, τη χρήση βαμβακερών εσωρούχων, την αποφυγή του ξυρίσματος της περιοχής και τη χρήση ξεχωριστής πετσέτας ή σφουγγαριού από το σεξουαλικό σύντροφο. Τα κονδυλώματα, εμφανώς διαδεδομένα τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να γίνουν μάστιγα, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί αν και εφόσον υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση κι αντιμετώπιση.

Προηγούμενο άρθροΑναβάλλεται η εκδήλωση του Φωτογράφου Κωνσταντίνου Πίττα
Επόμενο άρθροΕγκαινιάστηκε η παιδική χαρά στο Βαθύ Μεγανησίου