Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Η γήρανση του οργανισμού

Η γήρανση του οργανισμού

0
giransi

giransi

Γερνάμε από τα 18;

Ουσιαστικά, γερνάμε από την ηλικία των 18 -19 ετών, όταν δηλαδή ολοκληρώνεται η ανάπτυξη του οργανισμού μας. Όσο ο οργανισμός αναπτύσσεται, είναι σε θέση να απομακρύνει τα κατεστραμμένα κύτταρα. Από τη στιγμή που ολοκληρώνεται η ανάπτυξη αρχίζουν σιγά σιγά να συσσωρεύονται βλάβες. Κάποιοι καταφέρνουν να επιδιορθώσουν αυτές τις βλάβες ακόμη και μέχρι την ηλικία των 50 ετών, κάποιοι άλλοι όμως όχι.

Στην πραγματικότητα, όσο ο ανθρώπινος οργανισμός παραμένει αναπαραγωγικά γόνιμος – γύρω στα 45-50 χρόνια-, φροντίζει να ελαχιστοποιήσει τα “λάθη” προκειμένου να μην τα μεταβιβάσει στους απογόνους του. Όταν παρέλθει η αναπαραγωγική περίοδος, πρακτικά η φύση δεν ενδιαφέρεται για τον οργανισμό και τότε έχουμε δραματική αύξηση των “λαθών” με συνέπεια να επιταχύνεται η διδικασία της γήρανσης.

Πάντως, οι ειδικοί λένε ότι το μυστικό της γήρανσης – άρα και της αντιγήρανσης – βρίσκεται στα τελομερή, στα κομμάτια δηλαδή που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και κρατάνε το γενετικό μας υλικό ασφαλές. Όσο γερνάμε τόσο αυτά τα κομμάτια φθείρονται και “ξεγυμνώνουν” το DNA, το αφήνουν δηλαδή εκτεθειμένο σε καταστροφικούς παράγοντες. Τα τελομερή μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τη βιολογική μας ηλικία καθώς δεν καταστρέφονται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο ρυθμό. Με άλλα λόγια, κάθε άνθρωπος έχει τη δική του, προσωπική ταχύτητα γήρανσης.

– Ο ύπνος λειτουργεί ως φυσικό αντιγηραντικό;

Ο ύπνος είναι ένας φυσικός μηχανισμός που επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης. Κατά την διάρκεια του ύπνου, εκκρίνονται ορμόνες οι οποίες βοηθούν στην ανάπλαση των κυττάρων. Όταν κοιμόμαστε τα κύτταρα “ξεκουράζονται” και ξαναφτιάχνουν τα συστατικά τους , για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις της επόμενης ημέρας. Επίσης, κατά την διάρκεια του ύπνου χαλαρώνει το μυϊκό σύστημα, «πέφτουν» οι σφίξεις , μειώνεται η αρτηριακή πίεση και τα αγγεία γίνονται πιο ελαστικά. Αυτό είναι σωτήριο, καθώς η ελαστικότητα των αγγείων αποτελεί μέτρο προστασίας από τις καρδιοπάθειες και τις αρτηριοπάθειες.

Πρόσφατες μελέτες, υποστηρίζουν ότι ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της καλής υγείας παίζει ο μεσημεριανός ύπνος. Συγκεκριμένα, ο μεσημεριανός ύπνος διάρκειας 30 λεπτών, μειώνει σημαντικά το ποσοστό των καρδιοπαθειών. Επίσης ο ύπνος βοηθάει στην διατήρηση μιας καλής διάθεσης, και ως γνωστόν το αίσθημα της χαρά είναι το καλύτερο αντιγηραντικό.

Οι εδικοί ωστόσο εξηγούν ότι για να είναι ευεργετικός ο ύπνος πρέπει να είναι επαρκής και ποιοτικός. Συγκεκριμένα, καλό είναι οι ενήλικες να κοιμούνται 7-8 ώρες, οι έφηβοι 9 ώρες και τα παιδιά ακόμα περισσότερα, και μάλιστα καλό είναι να κοιμόμαστε πριν από τα μεσάνυχτα.

– Ποιοί παράγοντες οδηγούν στη γήρανση των οστών;

Κατά τη δεκαετία των 20-30 χρόνων “χτίζουμε” το μέγιστο της οστικής μας μάζας. Το αν θα φτάσουμε το ανώτερο δυνατό επίπεδο εξαρτάται από τις διατροφικές επιλογές μας και τη σχέση μας με την άσκηση κατά την παιδική και εφηβική μας ηλικία. Από τα 30 και μετά αρχίζει μια σταδιακή μείωση της οστικής μάζας, κοινή και για τα δυο φύλα μέχρι την ηλικία της εμμηνόπαυσης για τις γυναίκες. Μετά την εμμηνόπαυση και τη συνεπακόλουθη μείωση των θηλυκών ορμονών, παρατηρείται μια ταχεία απώλεια οστικής μάζας στις γυναίκες. Αντίθετα, στους άνδρες κάτι τέτοιο παρατηρείται μετά τα 65-70 έτη. Συνεπώς, παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο – πέραν της διατροφής και της φυσικής κατάστασης – είναι καθοριστικοί στη διαδικασία γήρανσης των οστών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλήματα μειωμένης οστικής μάζας αντιμετωπίζουν συχνά και κορίτσια που αθλούνται εντατικά ή κάνουν εξαντλητικές δίαιτες, οι οποίες προκαλούν διαταραχές των ορμονών και της εμμήνου ρύσεως. Τέτοια άτομα έχουν πολύ χαμηλή οστική μάζα ήδη από την ηλικία των 20 ή και των 30 ετών.

– Γιατί γερνούν τα αγγεία μας;

Η γήρανση των αγγείων ξεκινά από τη παιδική ηλικία με πολύ αργό ρυθμό. Στους άνδρες, ξεκινά από την ηλικία των 40 ετών, ενώ στις γυναίκες από την ηλικία των 50 χρόνων (λόγω εμμηνόπαυσης). Η πρόωρη γήρανση των αγγείων οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο στρες, στο κάπνισμα, στην υψηλή χοληστερόλη, στο αυξημένο σάκχαρο, στη κακή διατροφή και στην καθιστική ζωή. Η γήρανση των αγγείων είναι πολύ σημαντική καθώς ένας άνθρωπος ηλικίας 35 ετών μπορεί να έχει αγγεία ενός 50άρη. Αυτό σημαίνει ότι τα αγγεία του είναι σκληρά, ανελαστικά και προδιαθέτουν για αυξημένη αρτηριακή πίεση και στεφανιαία νόσο. Η γήρανση των αγγείων αφορά τόσο περιφερικά όσο και τα αγγεία του εγκεφάλου.

Πηγή: www.megatv.com/ygeia

Προηγούμενο άρθροΣυναυλία της Ισιδώρας Κοψιδά και του Μάριου Καζά στο Πολεμικό Μουσείο
Επόμενο άρθροTο Πλατύ ποτάμι του Γιάννη Μπεράτη