Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» για 50 ασθένειες!

Η μεσογειακή διατροφή «ασπίδα» για 50 ασθένειες!

0

Ως «ασπίδα» για τον ανθρώπινο οργανισμό έναντι 50 ασθενειών λειτουργεί η μεσογειακή διατροφή, όπως επισήμανε το Ελληνικό Παρατηρητήριο Οξειδωτικού Στρες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης γευσιγνωσίας ελληνικών και ξένων ελαιόλαδων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότεροι από 100 επιστήμονες-ερευνητές (γιατροί, διατροφολόγοι, γεωπόνοι, τεχνολόγοι τροφίμων, χημικοί) συμμετέχουν τα τελευταία έξι χρόνια στις δράσεις του Παρατηρητηρίου, στοχεύοντας στην ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων διατροφής, τα αντιοξειδωτικά των οποίων αποτρέπουν την εμφάνιση δεκάδων ασθενειών.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Απόστολος Κυριτσάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Παρατηρητηρίου για το Οξειδωτικό Στρες «στην Ελλάδα γνωρίζουμε λίγα για τα αντιοξειδωτικά και για τις τροφές που μας προστατεύουν από το “oξειδωτικό στρες” το οποίο προκαλείται από την αύξηση των ελεύθερων ριζών και δημιουργούνται από τις κακές μας συνήθειες, διατροφικές και μη».

Ορισμένοι από τους παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του οξειδωτικού στρες στον οργανισμό, είναι το κάπνισμα, η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η ρύπανση της ατμόσφαιρας, οι τοξικές ουσίες, η καθιστική ζωή – παχυσαρκία και τα φυτοφάρμακα, διευκρίνισε.

Με το οξειδωτικό στρες συνδέονται, εξάλλου, πάνω από 50 ασθένειες, ενώ σε αυτό αποδίδεται και η πρόωρη γήρανση. Οι πολυφαινόλες του ελαιολάδου έχουν θετική συμβολή για μία φυσιολογική γήρανση γιατί παρεμποδίζουν τη σμίκρυνση των τελομερών και ενεργοποιούν το ένζυμο τελομεράση, τόνισε ο καθηγητής.

Πέραν του ελαιολάδου δεκάδες άλλα ελληνικά προϊόντα, συστατικά της μεσογειακής διατροφής, ενισχύουν και θωρακίζουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Για παράδειγμα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί, το κρασί και τα όσπρια, αποτελούν σημαντικά «όπλα» για την υγεία μας, επισήμαναν οι ειδικοί.

Προηγούμενο άρθροΗΠΑ: Το 10χρονο κοριτσάκι που προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο Κογκρέσο
Επόμενο άρθροΟκτώ στους δέκα ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν εμβολιαστεί!