Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Η υπογονιμότητα συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στις γυναίκες μέσης ηλικίας

Η υπογονιμότητα συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου στις γυναίκες μέσης ηλικίας

0

Η υπογονιμότητα θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου κατά τη μέση ηλικία, κατά σχεδόν κατά ένα πέμπτο, σύμφωνα με έρευνα.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από τρία εκατομμύρια γυναίκες, που βρίσκονταν στην ηλικία των 30 ετών, δηλαδή σε ηλικία τεκνοποίησης. Μετά από έρευνες που διήρκεσαν τέσσερα χρόνια, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που αντιμετώπιζαν προβλήματα υπογονιμότητας, είχαν 18% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιοδήποτε τύπο καρκίνου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πιο αναλυτικά, οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 64.345 γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με προβλήματα υπογονιμότητας την περίοδο μεταξύ 2003 και 2016. Συνέκριναν τα στοιχεία αυτά με περισσότερες από 3,1 εκατομμύρια γυναίκες που δεν αντιμετώπιζαν προβλήματα υπογονιμότητας. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης, διαγνώστηκαν 1.310 καρκίνοι μεταξύ των στείρων γυναικών και 53.116 μεταξύ της ομάδας ελέγχου των γυναικών που δεν ήταν στείρες. Ο καρκίνος του μαστού ήταν ο πιο κοινός τύπος της ασθένειας και στις δύο ομάδες.

Τα ευρήματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Human Reproduction.

Όπως αναφέρει το msn.com, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Stanford δήλωσαν ότι δεν ήταν δυνατόν να αποδειχθεί αν η στειρότητα – ή η θεραπεία για αυτό – ήταν αιτία εμφάνισης καρκίνου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, πάντως, ότι ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου σε αυτό το στάδιο της ζωής παραμένει χαμηλός. Συνολικά, όσες γυναίκες είχαν προβλήματα γονιμότητας είχαν τον απόλυτο κίνδυνο 2%, σε σύγκριση με το 1,7% μεταξύ των άλλων γυναικών.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Gayathree Murugappan, δήλωσε: «Δεν γνωρίζουμε τα αίτια της αύξησης των ποσοστών εμφάνισης καρκίνου που προέκυψαν από τη μελέτη, εάν δηλαδή το προκαλεί η υπογονιμότητα ή η θεραπεία αυτής. Αυτό που μπορούμε μόνο να δείξουμε είναι ότι η υπογονιμότητα και ο καρκίνος σχετίζονται μεταξύ τους».

Προηγούμενο άρθροΑναστέλλονται οι πτήσεις Boeing 737 Μax και στην Ελλάδα
Επόμενο άρθροWave Awards: Η Ελλάδα βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος προορισμός κρουαζιέρας στον κόσμο