Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Σοκάρει ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη

Σοκάρει ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από κατάθλιψη

0
monaxia

monaxia

Αυξάνεται το ποσοστό και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, ανεξαρτήτου ηλικίας, κοινωνικής θέσης, εισοδήματος και εθνικότητας είναι περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στο μήνυμά του για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, η οποία ήταν αφιερωμένη στην κατάθλιψη, τονίσε επίσης ότι “η κατάθλιψη μειώνει την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής και συχνά προκαλεί αναστάτωση στην οικογένεια, τη διακοπή του σχολείου ή την απώλεια της δουλειάς. Σε πιο ακραίες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αφαιρούν την ίδια τους τη ζωή. Περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο. Η πλειονότητα των περιπτώσεων οφείλεται σε κατάθλιψη που δεν έχει διαγνωστεί ή δεν έχει αντιμετωπιστεί».

Οι πιο συνηθισμένες ψυχικές διαταραχές στην ΕΕ είναι οι φοβίες και η κατάθλιψη. Στην Ελλάδα, που προ κρίσης κατατασσόταν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών παγκοσμίως, 7.526 άνθρωποι τηλεφώνησαν στη Γραμμή Βοήθειας για την Κατάθλιψη (210-6515600) από την έναρξη λειτουργίας της (Μάιος 2008) έως και τον Ιούνιο του 2011. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 64,4% των ατόμων που κάλεσαν είναι γυναίκες, το 37,3% ηλικίας 21-35 ετών, το 46,7% απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, το 61,6% είναι κάτοικοι Αττικής και έγγαμοι 43,4%. Ωστόσο μόλις το 80% όσων πάσχουν από κατάθλιψη αναζητούν βοήθεια και λιγότερο από το 50% προσφεύγει στη στήριξη του ιατρού. Ένα 10 με 12% του συνόλου του πληθυσμού όλων των ηλικιών πάσχει από ψυχικές ασθένειες.

Παράλληλα έχει μειωθεί η ηλικία ενάρξης της κατάθλιψης, η οποία εμφανίζεται σε πολύ μικρές ηλικίες. Σύμφωνα με στοιχεία του 2011 το ποσοστό παιδικής και εφηβικής κατάθλιψης καταγράφεται στο 20,3%. Το ποσοστό των εφήβων με καταθλιπτικό συναίσθημα που μπορεί να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, φτάνει στο 29% στα κορίτσια και στο 13% στα αγόρια, ωστόσο η χώρα μας εμφανίζει απο τους χαμηλότερους δείκτες αυτοκτονιών (3,8 περιπτώσεις ανά 100.000 άτομα στα αγόρια και 0,8 στα κορίτσια).

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ για τη χώρα μας η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών χαπιών από 6,5 εκατομμύρια κουτιά το 2006 αυξήθηκε μέσα σε τέσσερα χρόνια στα 8,4 εκατομμύρια κουτιά το 2010.

Προηγούμενο άρθροΗ παράσταση που διχάζει
Επόμενο άρθροΜε συμβολαιογραφική πράξη γάμοι, διαζύγια και κηδείες