Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Κιρσοί στα πόδια: πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Κιρσοί στα πόδια: πότε πρέπει να πάτε στον γιατρό

Οι ευρυαγγείες και οι κιρσοι συνιστούν συχνό πρόβλημα κυρίως των γυναικών.

Οι ασθενείς όμως τείνουν να παραμελούν τις φλεβικές ατέλειες που παρατηρούν στα πόδια τους και κινητοποιούνται να αναζητήσουν θεραπεία μόνο όταν αρχίσει να δημιουργείται σοβαρό αισθητικό πρόβλημα.

Μάθετε πώς θα αναγνωρίσετε τα συμπτώματα της εν λόγω πάθησης και πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό ιατρό για προβλήματα του φλεβικού συστήματος.

Τι είναι οι κιρσοί

Οι κιρσοί συνιστούν μια δυσλειτουργία των επιφανειακών φλεβών που βρίσκονται στα κάτω άκρα. Όταν το αίμα ξεκινάει να «λιμνάζει» τοπικά, διαστέλλει τις επιφανειακές φλέβες που γίνονται ορατές κάτω από το δέρμα και ονομάζονται κιρσοί.

Προκαλούν αισθητικά προβλήματα στην όψη και την υφή του δέρματος των κάτω άκρων. Η εκδήλωσή τους φανερώνει την ύπαρξη φλεβικής πάθησης στα πρώτα στάδια της εξέλιξής της.

Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να μην προκαλούν κάποια σοβαρή πάθηση στον ασθενή, αλλά κρίνεται επιτακτική η παρακολούθησή τους από ειδικό ιατρό προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επέκτασης του προβλήματος στο φλεβικό σύστημα.

Ποια συμπτώματα συνοδεύουν τους κιρσούς

Οι ασθενείς παρατηρούν στην επιδερμίδα των κάτω άκρων τους να εμφανίζονται κιρσοί που έχουν σκούρα απόχρωση του μπλε, οι οποίοι συνοδεύονται από πρήξιμο (οίδημα) στην πληγείσα περιοχή. Εκτός του αισθητικού προβλήματος που δημιουργείται, μπορεί να προκληθούν και μερικά ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους
  • Αίσθημα «καψίματος» στα πόδια σε συνδυασμό με πόνο και κόπωση
  • Κνησμός στο σημείο της πληγείσας φλέβας.

Οι ενοχλήσεις από τους κιρσούς συνήθως επιδεινώνονται μετά από πολύωρη καθιστική θέση ή ορθοστασία. Γίνονται πιο έντονες κατά τις βραδινές ώρες, πριν από την έμμηνο ρύση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην αρχή κάθε ζεστής εποχής.

Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πρήξιμο των ποδιών
  • Πρήξιμο και πόνο στους αστραγάλους είτε κάθεστε είτε παραμένετε όρθιοι για πολλή ώρα
  • Ανοιχτές πληγές ή και αιμορραγία μετά από έναν μικρό τραυματισμό
  • Αλλοιώσεις του δέρματος, όπως: αλλαγή του χρώματος, ξηρότητα, φλεγμονή και φολίδες στο δέρμα.

Πότε χρειάζεται να πάτε στον γιατρό

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να απευθυνθείτε σε ειδικό ιατρό, όταν διαπιστώσετε ότι έχετε εμφανίσει κιρσούς στα πόδια σας Παρότι δεν θεωρείται επικίνδυνη η πάθηση για τη διατήρηση της καλής υγείας του οργανισμού σας, αν δεν θεραπευτούν έγκαιρα οι κιρσοί μπορεί με το πέρας του χρόνου να προκληθεί χρόνιο οίδημα στα πόδια, εμφανείς δερματικές αλλοιώσεις στους αστραγάλους (υπέρχρωση, λιποδερματοσκλήρυνση, λευκή ατροφία) και θρόμβωση των επιφανειακών κιρσών (επιπολής θρομβοφλεβίτιδα).

Πολύ σπάνια επιπλοκή είναι η θρόμβωση των «εν τω βάθει» φλεβών και τα άτονα φλεβικά έλκη. Στην «εν τω βάθει θρομβοφλεβίτιδα», ένα κομμάτι θρόμβου μπορεί να «ξεκολλήσει» από τα πόδια, να φράξει τα αγγεία του πνεύμονα και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή, που είναι εξαιρετικά επείγουσα και επικίνδυνη κατάσταση για τη ζωή του ασθενούς.

Σημαντικό λοιπόν, είναι να κατανοήσετε ότι οι κιρσοί στα κάτω άκρα είναι μία νόσος εξελικτική, που με τον καιρό επιδεινώνεται. Επομένως, όσο πιο νωρίς στην εξέλιξη της θεραπευθεί, τόσο πιο γρήγορη, ανώδυνη και αισθητικά άριστη είναι η θεραπεία της.