Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Λύσεις για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης

Λύσεις για την καταπολέμηση της οστεοπόρωσης

0
osteoporosi

osteoporosi

Η πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι εφικτή.

Πρέπει να έχουμε τη σωστή συμπεριφορά από την παιδική και εφηβική ηλικία, τότε που “χτίζουμε” ακόμα την οστική μας μάζα. Ωστόσο, ακόμη και αν ενσκήψει πρόβλημα οστεοπόρωσης υπάρχει δυνατότητα σταθεροποίησής του. Πως;

• Βάλτε ασβέστιο στη διατροφή σας. Το ασβέστιο είναι ένα καθοριστικό στοιχείο για την ανάπτυξη και διατήρηση της οστικής μάζας αλλά και για την πρόληψη και θεραπεία της οστεοπόρωσης. Οι κυριότερες πηγές ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος (γάλα, γιαούρτι, τυρί, παγωτό), τα φυλλώδη λαχανικά με πράσινο σκούρο χρώμα (σπανάκι, μπρόκολο), οι σαρδέλες και ο σολομός, τα αμύγδαλα, τα εμπλουτισμένα με ασβέστιο δημητριακά, ο χυμός πορτοκαλιού και το ψωμί.

• Η σωματική άσκηση τονώνει τα οστά. Οι ασκήσεις που υποβάλλουν τον σκελετό στις δυνάμεις της βαρύτητας είναι ιδανικές για την ενδυνάμωση των οστών. Το περπάτημα, το ελαφρύ τρέξιμο, το σχοινάκι, ο χορός, η χρήση σκάλας και τα βάρη αποτελούν δραστηριότητες που ωφελούν σημαντικά τον σκελετό και τον προστατεύουν από την οστεοπόρωση.

• Εκτεθείτε στον ήλιο με μέτρο – 15 λεπτά καθημερινής έκθεσης είναι αρκετά. Η βιταμίνη D, που παράγεται από το σώμα μας όταν αυτό εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία, παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία των οστών διότι βοηθά τον οργανισμό να απορροφά το ασβέστιο.

• Κόψτε το κάπνισμα. Η κακή αυτή συνήθεια εμποδίζει την ανάπτυξη της οστικής μάζας. Στις γυναίκες το κάπνισμα επηρεάζει τις ορμόνες, μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων, προκαλεί πρόωρη εμμηνόπαυση και έτσι αυξάνει τους κινδύνους της οστεοπόρωσης.

• Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για τους κινδύνους των οστών αν λαμβάνετε φάρμακα όπως κορτικοστεροειδή, βαρβιτουρικά, αντι-όξινα, που ευνοούν την ανάπτυξη οστεοπόρωσης. Ίσως χρειαστεί να λάβετε παράλληλα κάποιο συμπλήρωμα ασβεστίου. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται και όσοι πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα ή νοσήματα του γαστρεντερικού.

• Αποφύγετε τη λήψη ορμονών ως προληπτικού μέσου οστεοπόρωσης στην εμμηνόπαυση, γιατί ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος καρκινογένεσης.

Πηγή: www.megatv.com/ygeia

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη φυγόποινος ημεδαπός στην πόλη της Λευκάδας
Επόμενο άρθροΥποβρύχιες περιηγήσεις με το Google maps