Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν με εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σύμφωνα με έρευνα

Οι κοντοί άνθρωποι κινδυνεύουν με εμφάνιση στεφανιαίας νόσου σύμφωνα με έρευνα

Νέα βρετανική έρευνα, στην οποία συμμετέχουν και δύο Έλληνες επιστήμονες ως επικεφαλής, υποστηρίζει ότι το ύψος συνδέεται με τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα της ομάδας του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας «Communication Biology», υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κοντοί άνθρωποι εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου (CAD).

Όπως συμπέραναν, η λειτουργία των πνευμόνων έχει μεγαλύτερη επίπτωση στους κοντούς ανθρώπους από ό,τι άλλοι παραδοσιακοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υπέρταση, η παχυσαρκία, η υψηλή χοληστερίνη κ.α. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτές οι ενώσεις είναι αιτιακές, άμεσες ή μεσολαβούμενες από άλλους παράγοντες.

Στα συμπεράσματα της έρευνας επισημαίνεται ότι μία τυπική απόκλιση υψηλότερου γενετικά προσδιορισμένου ύψους (~ 6,5 cm) συνδέεται αιτιωδώς με μείωση κατά 16% του κινδύνου CAD (OR = 0,84, 95% CI 0,80-0,87.  Η αιτιώδης επίδραση του ύψους σε κίνδυνο CAD μειώνεται κατά 1-3% μετά την προσαρμογή για πιθανούς μεσολαβητές (λιπίδια, αρτηριακή πίεση, γλυκαιμικά χαρακτηριστικά, δείκτης μάζας σώματος, κοινωνικοοικονομική κατάσταση). Αντίθετα, τα δεδομένα δείχνουν ότι η λειτουργία των πνευμόνων (που μετράται από τον εξαναγκασμένο εκπνεόμενο όγκο [FEV1] και την αναγκαστική ζωτική ικανότητα [FVC]) είναι ένας μεσολαβητής της επίδρασης του ύψους στο CAD.

Η επικεφαλής της έρευνας, Ειρήνη Μαρούλη σημειώνει ότι «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι είναι ανάγκη να αξιολογούμε τη λειτουργία των πνευμόνων παράλληλα με το ύψος κάποιου, ώστε να κάνουμε καλύτερη πρόβλεψη του κινδύνου για την εμφάνιση καρδιακής νόσου».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πάνος Δελούκας τόνισε ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι θα να ασκούνται τακτικά, να αποφεύγουν την καθιστική ζωή και να μην καπνίζουν, ώστε να βελτιώσουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους, προκειμένου έτσι να μειώσουν τον κίνδυνο για την καρδιά τους.