Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Οι πολλές ώρες εργασίας συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες

Οι πολλές ώρες εργασίας συνδέονται με την εμφάνιση κατάθλιψης στις γυναίκες

0

Οι γυναίκες που εργάζονται περισσότερο από 55 ώρες την εβδομάδα, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν κατάθλιψη, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση των ανδρών. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε μία νέα έρευνα του UCL και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου.

Όπως αναφέρει το sciencedaily.com, στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό  «Epidemiology & Community Health», συμμετείχαν περισσότεροι από 20.000 ενήλικες.

Όπως διαπιστώθηκε, αφού συμπεριλάβει κανείς την ηλικία, το εισόδημα, την υγεία και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, οι γυναίκες που δουλεύουν πολλές ώρες, έχουν 7,3% ποσοστό περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σχέση με τις γυναίκες που εργάζονται σταθερά για 35-40 ημέρες την εβδομάδα.

Η εργασία τα Σαββατοκύριακα, επίσης, συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και για τα δύο φύλα, σύμφωνα με την έρευνα. Είναι ενδεικτικό ότι οι γυναίκες που δουλεύουν σχεδόν όλα τα Σαββατοκύριακα υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης σε ποσοστό 4,6% παραπάνω σε σχέση με όσες εργάζονται μόνο τις καθημερινές. Το ποσοστό για τους άνδρες φτάνει μόλις στο 3,4%.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι οι καπνιστές, οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και όσοι έβγαζαν τα λιγότερα χρήματα, είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης, κάτι που ίσχυε και για τα δύο φύλα.

Ακόμη βρέθηκε ότι οι άνδρες δουλεύουν γενικά περισσότερες ώρες από τις γυναίκες, με σχεδόν τους μισούς να ξεπερνούν το συμβατικό ωράριο, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών που εργάζονταν παραπάνω από το κανονικό, ήταν λιγότερο από το 25%. Επίσης σχεδόν οι μισές γυναίκες εργάζονταν με μερική απασχόληση, έναντι μόνο 15% των ανδρών. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αν ληφθεί υπόψη και η απλήρωτη οικιακή εργασία, τότε οι γυναίκες εργάζονται συνολικά περισσότερες ώρες μέσα στην εβδομάδα σε σχέση με τους άνδρες, εξ ου και διατρέχουν περισσότερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης.

 

 

Προηγούμενο άρθροΜία παραλία της Λευκάδας στις 30 πιο εντυπωσιακές της Ευρώπης!
Επόμενο άρθροΟ κ. Μανώλης Θερμός για τις τάσεις της τουριστικής κίνησης στη Λευκάδα