Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την νόσο Κοιλιοκάκη

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για την νόσο Κοιλιοκάκη

6 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα με Κοιλιοκάκη.

Η Kοιλιοκάκη είναι μια δια βίου αυτοάνοση ασθένεια που προκαλείται από δυσανεξία στη γλουτένη. Η γλουτένη περιέχεται στο σιτάρι (συμπεριλαμβανομένων γράφονται και σιτάρι χορασάν), τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη ή υβριδοποιημένων στελέχη τους και τα προϊόντα τους.

1 άτομο στα 100 πάσχει από Κοιλιοκάκη Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι στην Ευρώπη ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από Κοιλιοκάκη θα πρέπει να είναι γύρω στα 7 εκατομμύρια, αλλά μόνο το 12% -15% των ατόμων που πάσχουν από Κοιλιοκάκη λαμβάνουν πράγματι μια διάγνωση.

Στην Ελλάδα μόνο περίπου 12.000 άτομα έχουν διαγνωστεί.

Επιπλέον, στην Ευρώπη ο μέσος χρόνος μεταξύ της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων και της διάγνωσης είναι πάνω από 10 χρόνια. Εάν η Κοιλιοκάκη παραμένει αδιάγνωστη και το άτομο συνεχίζει να καταναλώνει γλουτένη, το γεγονός αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος σοβαρών επιπλοκών, όπως η αναιμία και στη χειρότερη περίπτωση, ακόμα και σε καρκίνο του εντέρου.

Σε όλη την Ευρώπη, τα άτομα με Κοιλιοκάκη χρειάζονται ακριβή και γρήγορη διάγνωση Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Wold Health Organisation -WHO) αναφέρει ότι κάθε άτομο έχει «το δικαίωμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο υγείας».

Για τα άτομα με Kοιλιοκάκη αυτό σημαίνει διάγνωση, ως ένα πρώτο, πολύ σημαντικό βήμα.

gluten-free-700x467

Στις 16 Μαΐου 2016, η πανευρωπαϊκή ένωση συλλόγων πασχόντων από Κοιλιοκάκη (Association of European Coeliac Societies – AOECS) και τις κοινωνίες των κρατών-μελών της γιορτάζουν τη Διεθνή Ημέρα Κοιλιοκάκης, με στόχο την ευαισθητοποίηση για τις διαγνώσεις που δεν έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί.

Gluten_free_SVG.svgΗ κα Tunde Koltai, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου AOECS λέει:

«Μια σωστή και γρήγορη διάγνωση είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα για τους ανθρώπους που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, όπως η Κοιλιοκάκη. Απευθυνόμαστε σε άτομα, οργανισμούς και ιδρύματα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη έχουν γρήγορη πρόσβαση σε αξιόπιστες εξετάσεις για την Κοιλιοκάκη, μόλις αρχίζουν να βιώνουν τα πρώτα συμπτώματα. Η Κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, κατάθλιψη, υπογονιμότητα, επαναλαμβανόμενες αποβολές ή ακόμη και σε κάποιο είδος καρκίνου. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσει ο πάσχων μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, το συντομότερο δυνατό, η οποία είναι σήμερα η μόνη θεραπεία για την Κοιλιοκάκη. «

Αν νομίζετε ότι πάσχετε από Κοιλιοκάκη, μπορεί να θέλετε να ξεκινήσετε τη μείωση ή την εξάλειψη της γλουτένης από τη διατροφή σας, επειδή σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστος. Ωστόσο, οι διαγνωστικές εξετάσεις για εμφάνιση Κοιλιοκάκης βασίζονται στο πώς το σώμα αντιδρά στη γλουτένη και γι ‘αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσετε να τρώτε γλουτένη μέχρι ο γιατρός σας να σας εξετάσει.

Αυτό θα συμβάλει στην επίτευξη ακριβών αποτελεσμάτων τόσο για την εξέταση αίματος και βιοψία του εντέρου.

Αν θα θέλατε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πώς να αποκτήσετε μια διάγνωση για Κοιλιοκάκη ή πώς να διαχειριστεί μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Ελληνική Εταιρεία για την Κοιλιοκάκη (info@koiliokaki.com, pateraki.anna@yahoo.gr) ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.koiliokaki.com

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με AOECS, παρακαλώ επισκεφθείτε www.aoecs.org