Αρχική Άλλες ειδήσεις Υγεία Πέτρες στη χολή & λαπαροσκόπηση: 5 απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

Πέτρες στη χολή & λαπαροσκόπηση: 5 απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις

0

Απαντήσεις σε πέντε συνηθισμένες ερωτήσεις για τη χολή και τις πέτρες στη χολή. Σε τι υπερέχει η λαπαροσκοπική χειρουργική στην αντιμετώπιση της πάθησης;

  1. Τι είναι η χολή;

Μία πολύ συχνή σύγχυση προκαλείται με τη λέξη χολή. Εξαιτίας της ονομασίας «πέτρα στη χολή», πολλές φορές εκλαμβάνεται λανθασμένα η χολή ως το όργανο μέσα στο οποίο σχηματίζονται οι πέτρες.

Στην πραγματικότητα η ονομασία του συγκεκριμένου οργάνου είναι χοληδόχος κύστη. Η χολή είναι ένα πεπτικό υγρό που παράγεται στο συκώτι.

  1. Ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλούν οι πέτρες στη χολή

Τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με την περίπτωση. Έτσι υπάρχουν άτομα που δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, περιπτώσεις με ήπια συμπτώματα και περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα.

Στα πιο συνηθισμένα ήπια συμπτώματα συγκαταλέγονται η δυσφορία (δυσπεψία, φούσκωμα, καούρα), η ναυτία, η ανορεξία και η τάση για εμετό.

Τα έντονα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι ή δεξιά κάτω από τα πλευρά.

  1. Οι πέτρες στη χολή μπορούν να αποβληθούν από τον οργανισμό;

Αντίθετα με τις πέτρες στα νεφρά που αποβάλλονται διαμέσου της ουροδόχου κύστεως. Μια πέτρα που σχηματίζεται στη χολή δεν έχει ανάλογη διέξοδο.

  1. Γιατί πρέπει να αφαιρεθεί η χοληδόχος κύστη;

Όπως είπαμε και παραπάνω οι πέτρες στη χολή δεν αποβάλλονται από μόνες του. Επιπλέον η αφαίρεσή τους ανεξάρτητα από το όργανο είναι χωρίς νόημα καθώς είναι η ίδια η χοληδόχος κύστη υπεύθυνη για τη δημιουργία τους.

Προσπάθειες διάλυσής τους έχουν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με απογοητευτικά ωστόσο αποτελέσματα  εξαιτίας των συχνών υποτροπών και επιπλοκών.

Επιπλέον η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης μπορεί να πραγματοποιηθεί με ασφάλεια χωρίς να έχει επίπτωση στην καθημερινότητα ή τη λειτουργικότητα του ασθενούς.

Η επέμβαση έχει γίνει ακόμα πιο εύκολη με την εξάπλωση της λαπαροσκόπησης στο συγκεκριμένο τομέα.

  1. Μπορεί η επέμβαση να γίνει με λαπαροσκοπική μέθοδο;

Στην πραγματικότητα η λαπαροσκοπική μέθοδος αποτελεί την πρώτη επιλογή στις περισσότερες επεμβάσεις αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης.

Η παραπάνω μέθοδος συνεπάγεται πολύ μικρότερη ταλαιπωρία για τον ασθενή με λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο και γρηγορότερη ανάρρωση.

Η κλασσική χειρουργική μέθοδος επιλέγεται μόνο σε περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η λαπαροσκόπηση όπως βαριά φλεγμονή ή μεγάλες ανατομικές ανωμαλίες.

Προηγούμενο άρθροΑντίλαλοι απ΄τους Σκάρους No. 29
Επόμενο άρθροΚαλοκαίρι & Αυτοκίνητο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.