Αρχική Άλλες ειδήσεις Καταγραφή Μετεωρολογικών και Κλιματικών Φαινομένων στο Ιόνιο

Καταγραφή Μετεωρολογικών και Κλιματικών Φαινομένων στο Ιόνιο

0

foto4

Εγκατάσταση 12 Μετεωρολογικών – Περιβαλλοντικών σταθμών στα νησιά του Ιονίου και στην Ιταλία.

Καταγραφή Μετεωρολογικών και Κλιματικών Φαινομένων στο Ιόνιο: Το δίκτυο Σταθμών Ιονίου-Απουλίας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με επιτυχία έκλεισαν οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου “DEMSNIISI”–που χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς πόρους στα πλαίσια προγράμματος εδαφικής συνεργασίας Ελλάδα- Ιταλία 2007-2013. Το έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2012 με επικεφαλής εταίρο το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, από ελληνικής πλευράς και το Πανεπιστήμιο του Σαλέντο και τη Νομαρχία του Lecce από Ιταλικής πλευράς.

Με την ολοκλήρωση του έργου εγκαταστάθηκαν συνολικά 12 Μετεωρολογικοί- Περιβαλλοντικοί σταθμοί στα νησιά του Ιονίου και στην Ιταλία για την συνεχή καταγραφή βασικών Ατμοσφαιρικών παραμέτρων (Μετεωρολογικών, Αιολικής και Ηλιακής Ενέργειας, Βροχόπτωσης, κλπ.) και Κλιματικών Σημάτων. Οι σταθμοί έχουν τη δυνατότητα της διαρκούς ροής των μετρήσεών τους σε πραγματικό χρόνο προς την ιστοσελίδα του Δικτύου (www.ionianweather.gr).

Οι εργασίες πραγματοποιηθήκαν την Παρασκευή και το Σάββατο 03-04/10 2014 στην Κέρκυρα. Την Παρασκευή 03/10 πραγματοποιήθηκε απολογιστική συνάντηση εργασίας μεταξύ των εταίρων του έργου, στην οποία συζητήθηκαν διάφορα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του έργου και τρόποι αντιμετώπισης τους. Το ενδιαφέρον κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής μεταξύ των εταίρων ήταν οι προοπτικές συνεργασίας που δημιουργήθηκαν με το έργο αυτό και το ενδιαφέρον για την εξέλιξη και επέκταση του και την αναζήτηση νέας χρηματοδότησης είτε μέσω κάποιου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας είτε μέσω των Εθνικών Προγραμμάτων των χωρών που συμμετείχαν. Επίσης συζητήθηκε και το θέμα της συντήρησης των σταθμών μετά τη λήξη του έργου και συνεπώς της χρηματοδότησης.

Το Σάββατο 04/10 πραγματοποιήθηκε ανοικτό επιστημονικό συνέδριο, στο οποίο έδωσαν το παρόν τόσο το πολιτικό όσο και το επιστημονικό δυναμικό του νησιού της Κέρκυρας αλλά και άλλων φορέων. Τις εργασίες του συνεδρίου χαιρέτησαν ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κος Γαλιατσάτος, ο βουλευτής Κέρκυρας κος Σαμοϊλης, ο δήμαρχος Κερκυραίων κος Νικολούζος, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων κος Δραγώνας,ο διοικητής της ΕΜΥ, Ταξίαρχος κος Κονιδάρης και ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ παραρτήματος Κέρκυρας κος Μακρής. Ο επίκουρος καθηγητής Τμήματος Τεχνολογίας Περιβάλλοντος Δρ. μαθηματικός και Φυσικός κος Καλημέρης έκανε μία συνολική παρουσίαση του έργου ως επιστημονικός υπεύθυνος του επικεφαλής εταίρου ενώ την εισήγηση από πλευράς Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έκανε ο Διευθυντής Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της Π.Ι.Ν. κος Σκορδίλης. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κος Γαλιατσάτος δήλωσε ότι η νέα Περιφερειακή Αρχή έχει την πρόθεση να δημιουργήσει μια διοικητική δομή, η οποία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή, που θα διαχειρίζεται με αποτελεσματικό τρόπο αυτά τα προγράμματα. Από εδώ και στο εξής, τόνισε, ο στόχος μας είναι να συμμετέχουμε σε προτάσεις που διαμορφώνουμε οι ίδιοι, προτάσεις που απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειάς μας και των πολιτών της. Αφ΄ετέρου ο κος Σκορδίλης ζήτησε από τα ερευνητικά ιδρύματα (ΤΕΙ, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπίο) να προσαρμόσουν την έρευνά τους στην κοινωνία και να βοηθήσουν την Περιφέρεια στη διαμόρφωση προτάσεων για χρηματοδότηση δράσεων και έργων που θα έχουν ως βάση την επιστήμη και την έρευνα αιχμής αλλά στο επίκεντρο να είναι τα οφέλη για τους πολίτες της Περιφέρειας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στη σημαντικότητα του έργου αυτού σχετικά με το αποτύπωμα του στην Περιφέρεια και τη χρησιμότητα του σε πλήθος ετερόκλητων ομάδων, όπως ενδεικτικά σε ιστιοπλόους, φυσικούς, παραγωγούς, μετεωρολόγους, στους μαθητές της β΄ βάθμιας εκπαίδευσης  αλλά και προφανώς στο επιστημονικό δυναμικό του ΤΕΙ και της Περιφέρειας. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε εύστοχα από τον κο Δραγώνα, το έργο “DEMSNIISI” είναι ένα έργο από την Περιφέρεια για την Περιφέρεια!

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας σύμφωνο συνεργασίας για την περεταίρω εξέλιξη του έργου.

Οι εργασίες του συνεδρίου έκλεισαν με γεύμα που παρέθεσε ο Περιφερειάρχης στους εισηγητές και σημαίνοντες επισκέπτες του συνεδρίου.

 

 

Προηγούμενο άρθροΠοίημα της Νόνης Σταματέλου με φωτογραφίες του Νίκου Ζαβιτσάνου
Επόμενο άρθροΣεμινάριο στη Λευκάδα για την ποιότητα των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων