Αρχική Άλλες ειδήσεις Κόσμος Παραδέχτηκε τη χρήση αναβολικών ο Λανς Αρμστρονγκ

Παραδέχτηκε τη χρήση αναβολικών ο Λανς Αρμστρονγκ

0
lance-armstrong-doping

lance-armstrong-doping

Χαρακτηρίζει τον εαυτό του «τραμπούκο» και «αλαζονικό κάθαρμα». 7 μετάλλια 7 ψέμματα!

Την Όπρα Γουίνφρει επέλεξε ο Λανς Άρμστρονγκ για να εκφράσει τη συγγνώμη του σε εκατομμύρια τηλεθεατές.

Με μία συνέντευξη-εξομολόγηση, το πρώτο μέρος της οποίας μεταδόθηκε σήμερα στις 4 το πρωί (ώρα Ελλάδας), ο πρώην πρωταθλητής του Γύρου της Γαλλίας παραδέχτηκε στην τηλεπαρουσιάστρια ότι χρησιμοποίησε την ορμόνη ερυθροποιητίνη (EPO) και ότι έκανε χρήση κι άλλων απαγορευμένων ουσιών για να κερδίσει επτά φορές τον διάσημο ποδηλατικό γύρο.

Όπως είπε ο ίδιος, ξεκίνησε την βαριά χρήση απαγορευμένων ουσιών όταν ξεπέρασε τον καρκίνο των όρχεων το 1998, εποχή κατά την οποία, υιοθέτησε την άποψη «νίκη με κάθε κόστος».

Χαρακτήρισε τον εαυτό του «τραμπούκο» και «αλαζονικό κάθαρμα» επειδή κατ΄επανάληψη αρνήθηκε τις εις βάρος κατηγορίες του. Αλλά δεν επέρριψε την ευθύνη για τα σφάλματά του σε κανέναν.

«Πήρα μόνος μου τις αποφάσεις μου. Το λάθος είναι δικό μου. Λυπάμαι, ζητώ συγγνώμη» ήταν χαρακτηριστικά η φράση που είπε δημόσια στο κοινό ο «έκπτωτος» θρύλος της ποδηλασίας, ενώ διευκρίνισε ότι «το ντόπινγκ ήταν μέρος του παιχνιδιού και δεν το θεωρούσε απάτη».

Lance-Armstrong-012

Ερωτηθείς για το αν θα μπορούσε να νικήσει χωρίς να πάρει ουσίες είπε: «Όχι στη γενιά μου. Και δεν είμαι εδώ για να μιλήσω για άλλους της γενιάς εκείνης».

«Το “κοκτέιλ” μου ήταν η EPO, οι μεταγγίσεις αίματος και η τεστοστερόνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην ποδηλάτης συντετριμμένος και υποστήριξε ότι σταμάτησε το ντόπινγκ μετά την τελευταία νίκη του Tour de France το 2005 και τόνισε ότι η τρίτη θέση που κέρδισε το 2009 δεν οφειλόταν στη χρήση ουσιών.

«Η χρήση απαγορευμένων ουσιών ήταν σαν να γεμίζεις τα λάστιχα με αέρα ή να βάζεις νερό στο μπουκάλι. Ήταν μέρος της δουλειάς μας» πρόσθεσε.

Μάλιστα είπε πως θα περάσει την υπόλοιπη ζωή του ζητώντας συγγνώμη.

«Θα περάσω την υπόλοιπη ζωή μου προσπαθώντας να ανακτήσω την εμπιστοσύνη του κόσμου και θα ζητώ συγγνώμη για το υπόλοιπο της ζωής μου. Αγαπώ την ποδηλασία και το λέω αυτό γνωρίζοντας ότι ο κόσμος με βλέπει ως κάποιον που ατίμασε το άθλημα, το ΄μαύρο πρόβατο’» σημείωσε ο Λανς ενώ είπε πως αν συσταθεί μια επιτροπή διαφάνειας, θα είναι ο πρώτος που θα καταθέσει.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι ποτέ δεν υποχρέωσε κάποιο μέλος της ομάδας του να κάνει χρήση παράνομων ουσιών, αλλά αναγνώρισε ότι μπορεί να τους πίεσε.

«Δεν υποχρέωσα κανέναν. Ήμουν ο αρχηγός της ομάδας και ο αρχηγός της ομάδας ηγείται δίνοντας το παράδειγμα» είπε.

Ωστόσο, δέχτηκε κριτική γιατί απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το πώς λειτουργούσε το πρόγραμμα ντόπινγκ και ποιος άλλος εμπλεκόταν σε αυτό.

Photo-Gallery-Lance-Armstrong

Ο πρώην μηχανικός του, ο Μάικ Άντερσον, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του και από τους πρώτους που κατέθεσε εναντίον του, δήλωσε ότι ο πρώην πρωταθλητής εξακολουθεί να μην είναι ειλικρινής.

«Αμφισβητώ πλήρως την ειλικρίνειά του. Δεν εμπιστεύομαι τίποτα από αυτά που λέει ο Λανς Αρμστρονγκ και δεν νομίζω ότι η εκπομπή της Όπρα ήταν ο κατάλληλος χώρος για την εξομολόγησή του», είπε ο Άντερσον στο CNN.

Την παραμονή της μετάδοσης της εκπομπής, η ΔΟΕ προχώρησε στην αφαίρεση του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου που κατέκτησε ο 41 ετών Λανς Άρμστρονγκ το 2000 στο Σίδνεϊ, ενώ και η Αμερικανική Υπηρεσία Αντι-ντόπινγκ (USADA) του αφαίρεσε και τους επτά τίτλους και επιπλέον οι εταιρείες αθλητικών ειδών Nike, Oakley και Trek ακύρωσαν συμβόλαια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων που είχαν συνάψει μαζί του.

Πάντως, εκπρόσωπος της Όπρα δήλωσε ότι ο Λανς δεν πληρώθηκε για τη συνέντευξη που παραχώρησε και δέχτηκε να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις, χωρίς καμία επιφύλαξη.

Πηγή: protothema.gr

Προηγούμενο άρθροΠροφυλακίστηκε ο πρώην Διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Αγρινίου
Επόμενο άρθροΑναζητώντας τον Προμηθέα – Οι νικητές της κλήρωσης