Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Έρευνα EUobserver: Συντονισμένη ρητορική μίσους στο Facebook ενόψει των ευρωεκλογών

Έρευνα EUobserver: Συντονισμένη ρητορική μίσους στο Facebook ενόψει των ευρωεκλογών

0

Ρητορική μίσους, ψευδείς ειδήσεις και εικόνες με ενοχλητικό περιεχόμενο έχουν κατακλύσει το Facebook, με αφορμή τις κρίσιμες ευρωεκλογές, που ξεκίνησαν σήμερα στις χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην ευρωπαϊκή ιστοσελίδα EUobserver, σκιώδεις χρήστες του Facebook προωθούν ακροδεξιές απόψεις ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, χρησιμοποιώντας συχνά εικόνες σεξ και βίας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Είναι ενδεικτικό ότι τους τελευταίους μήνες, η πλατφόρμα Avaaz ταυτοποίησε περισσότερες από 500 ύποπτες σελίδες στο Facebook, με έδρα τις ΗΠΑ τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Ισπανία και τη Βρετανία.

Τις ιστοσελίδες αυτές ακολουθούν πάνω από 32 εκατομμύρια άτομα, αριθμός πολύ μεγαλύτερος των μερικών χιλιάδων ακολούθων των επίσημων σελίδων του Facebook που χρησιμοποιούν τα κύρια ακροδεξιά κόμματα σε αυτά τα έξι ευρωπαϊκά κράτη.

Χαρακτηριστικό αυτών των ιστοσελίδων είναι ότι προωθούν τις ιδέες αυτών των ακροδεξιών κομμάτων κάνοντας επιθέσεις κατά προσφύγων, μουσουλμάνων, εβραίων, ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και ευρωπαίων αξιωματούχων.

Η ρητορική μίσους που χρησιμοποιούν θεωρείται παράνομη από τις νομοθεσίες ορισμένων κρατών. Ταυτόχρονα χρησιμοποιούν εικόνες με ενοχλητικό περιεχόμενο και παραθέτουν ψευδείς δηλώσεις σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι οι επίσημοι λογαριασμοί των ακροδεξιών κομμάτων στο Facebook, σύμφωνα με την Avaaz.

Το ανησυχητικό είναι ότι αυτές οι αναρτήσεις παρουσίασαν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας – περίπου 533 εκατομμύρια προβολές, ή έξι εκατομμύρια την ημέρα- κατά τους τρεις τελευταίους μήνες. Οι ερευνητές του Avaaz διαπίστωσαν κινούμενες εικόνες (gif) ναζιστικών χαιρετισμών, σβάστικες και ύμνους υπέρ των αρνητών του Ολοκαυτώματος στη Γερμανία.

Μία από τις ψευδείς ειδήσεις που δημοσιεύτηκε σε πολωνική σελίδα του Facebook, αναφέρει ότι μετανάστες οδηγοί ταξί στην Ευρώπη βιάζουν γυναίκες επιβάτες. Χρησιμοποίησαν μάλιστα πλάνο νεκρής γυναίκας στο δρόμο, με σκισμένα τα εσώρουχα της, από πολωνική ταινία με τίτλο «Είμαι ο δολοφόνος»!

Σύμφωνα με την Avaaz, στις αναρτήσεις υπόπτου περιεχόμενου περιλαμβάνονται και ψευδείς δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν Φρανς Τίμερμανς και σοβαρές κατηγορίες κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Μερικές από τις ψευδείς ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν σε πολωνική σελίδα του Facebook, αναφέρουν ότι o Τούσκ είναι «πρώην κατάσκοπος του κομμουνιστικού καθεστώτος» και πως ο Τίμερμανς δήλωσε ότι τα «μονοπολιτισμικά κράτη πρέπει να εξαλειφθούν» και «γι’ αυτόν το σκοπό απαιτείται μαζική μετανάστευση Μουσουλμάνων ανδρών στην Ευρώπη».

Η Avaaz επισημαίνει ότι ως τώρα το Facebook έχει διαγράψει 77 τέτοιες εξτρεμιστικές σελίδες. Ωστόσο, η αμερικανική ομάδα ακτιβιστών επισημαίνει ότι πρόκειται μόνο για την «κορυφή του παγόβουνου».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Προηγούμενο άρθροΣάλος με το εστιατόριο που χρέωσε 836 ευρώ… για καλαμάρια και σαλάτες
Επόμενο άρθροΕκδήλωση Τιμής στον Ηλία Λογοθέτη