Αρχική Top Stories ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία χτύπησαν στη Συρία

ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία χτύπησαν στη Συρία

0

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε στις 04.00 (ώρα Ελλαδος) σε ομιλία του προς το αμερικανικό έθνος, ότι οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Βρετανία ξεκίνησαν στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Συρίας.

Οι επιθέσεις αποτελούν αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων από τη συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Ασαντ κατά του δικού του λαού. Το περιστατικό με χημικά, η Μόσχα το θεωρεί σκηνοθετημένο, αλλά Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Παρίσι δηλώνουν ότι έχουν ατράνταχτα στοιχεία ότι πίσω από το πλήγμα με τοξικά αέρια στην πόλη Ντούμα το προηγούμενο Σάββατο είναι οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ.

«Αυτές δεν είναι οι πράξεις ενός ανθρώπου», δήλωσε με το χαρακτηριστικό του ύφος ο Tραμπ. «Είναι το έγκλημα ενός τέρατος». Παρίσι και Λονδίνο έσπευσαν να επιβεβαιώσουν την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τις επιθέσεις κατά συγκεκριμένων στόχων.

Περίπου 90 λεπτά μετά την ανακοίνωση Τραμπ, έγινε γνωστό ότι οι αεροπορικές επιδρομές (οι Βρετανοί συμμετείχαν με τέσσερα βομβαρδιστικά Tornado και οι Γάλλοι με καταδιωκτικά Rafale) και τα χτυπήματα με πυραύλους Τόμαχοκ ολοκληρώθηκαν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επλήγησαν ένα ερευνητικό κέντρο τη Δαμασκό και στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην πόλη Χομς. Σε μια πρώτη ανάλυση, οι New York Times παρατήρησαν ότι ο Τραμπ ήταν μεν πολύ σκληρός στα λόγια του, ωστόσο το χτύπημά του κατά των θέσεων του Μπασάρ αλ Ασαντ υπήρξε χειρουργικό και ως εκ τούτου περιορισμένο. «Ηταν μια υπολογισμένη και περιορισμένης έκτασης επιχείρηση που πιθανότατα θα εμποδίζει τους προστάτες της Συρίας, τη Ρωσία και το Ιράν, από το να προβούν σε αντίποινα» έγραψε η αμερικανική εφημερίδα.

Αναλυτές, επίσης, εκτιμούν ότι παρά την οργή της Μόσχας, την επίθεση δεν μπορεί παρά να γνώριζαν εκ των προτέρων οι Ρώσοι, οι οποίοι είχαν από την Παρασκευή φροντίσει να κρύψουν τον Ασαντ σε ασφαλές καταφύγιο κοντά στη βάση τους στη Λαττάκεια. Από το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοινώθηκε ότι κανένα από τα δυτικά πλήγματα δεν σημειώθηκε κοντά σε θέσεις ή βάσεις ρωσικών δυνάμεων.

Σε κάθε περίπτωση, η ρητορική γίνεται σε υψηλούς τόνους και είναι και η ώρα της προπαγάνδας. Το συριακό επιτελείο ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 20 αμερικανικούς πυραύλους. «Η επίθεση της Δύσης είναι καταδικασμένη να αποτύχει καθώς παραβιάζει κάθε έννοια δικαίου» δήλωσε εκπρόσωπος της συριακής κυβέρνησης, η οποία φρόντισε να δώσει και στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει την αναχαίτιση ενός πυραύλου από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

«Ο Αλλάχ να σας ευλογεί, ο Αλλάχ να σας ευλογεί», ακούγεται ένας άνθρωπος να λέει λίγο μετά την αναχαίτιση του πυραύλου. «Αμερικανοί μπάσταρδοι», ακούγεται να λέει ο ιδιος άνθρωπος στο βίντεο.

«Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα το βράδυ στη Συρία θα έχουν συνέπειες και όλη η ευθύνη ανήκει στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και tη Γαλλία δήλωσε με ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ουάσινγκτον, Ανατόλι Αντόνοφ».

«Οι χειρότεροι φόβοι επαληθεύτηκαν. Δεν εισακούστηκαν οι προειδοποιήσεις μας. Ένα προσχεδιασμένο σενάριο εφαρμόζεται. Ξανά, απειλούμαστε. Προειδοποιήσαμε ότι τέτοιες ενέργειες δεν θα μείνουν χωρίς συνέπειες», τόνισε ο Αντόνοφ.

Via

Προηγούμενο άρθροΕυχαριστήριο μήνυμα της Φιλαρμονικής προς τον Δήμο και την Δημοτική Αστυνομία Λευκάδας
Επόμενο άρθροΣήμερα κηδεύεται στην Καρδίτσα ο σμηναγός Γ. Μπαλταδώρος