Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης η κατάσταση στην Τουρκία

Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης η κατάσταση στην Τουρκία

0
epaselect epa05427230 Turkish police arrest Turkish soldiers at the Taksim Square in Istanbul, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control. EPA/TOLGA BOZOGLU
epaselect epa05427230 Turkish police arrest Turkish soldiers at the Taksim Square in Istanbul, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d'etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control.  EPA/TOLGA BOZOGLU
epaselect epa05427230 Turkish police arrest Turkish soldiers at the Taksim Square in Istanbul, Turkey, 16 July 2016. Turkish Prime Minister Yildirim reportedly said that the Turkish military was involved in an attempted coup d’etat. The Turkish military meanwhile stated it had taken over control. EPA/TOLGA BOZOGLU

Υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης πέρασε η κατάσταση στην Τουρκία, καθώς το πρωί του Σαββάτου οι κυβερνητικές δυνάμεις κατέστειλαν πλήρως την απόπειρα πραξικοπήματος που εκδηλώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα, με τον απολογισμό των ολονύκτιων συγκρούσεων να ανέρχεται μέχρι στιγμής σε 90 νεκρούς και πάνω από 1.150 τραυματίες. Συνελήφθησαν δύο εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, μετέδωσε το πρακτορείο Ανατολή.

Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος, που συγκλόνισε την Τουρκία στη διάρκεια της περασμένης νύχτας, απέτυχε, ανακοίνωσε ο στρατηγός Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, διευκρινίζοντας πως σκοτώθηκαν 104 πραξικοπηματίες.
«Η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε», δήλωσε ο Ντουντάρ μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη. Επιβεβαίωσε πως 90 άτομα –41 αστυνομικοί, δύο στρατιώτες και 47 πολίτες– «έπεσαν ως μάρτυρες» στη διάρκεια των βιαιοτήτων. Ο στρατηγός δήλωσε ακόμη πως πολλοί στρατιωτικοί διοικητές συνελήφθησαν όμηροι από πραξικοπηματίες στρατιώτες. Ο ίδιος πρόσθεσε στη δήλωσή του, που μεταδόθηκε ζωντανά από το CNN Turk, πως η Τουρκία έχει «κλείσει το κεφάλαιο» των πραξικοπημάτων για τα καλά και δεν θα το ανοίξει ποτέ ξανά.

Νωρίτερα, ο διοικητής της Γενικής Ασφάλειας Τζελαλετίν Λεκεσίζ ανέφερε ότι 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά την επιχείρηση των αστυνομικών στο γενικό επιτελείο στρατοχωροφυλακής. Έχουν επίσης συλληφθεί 1.374 στρατιωτικοί, ενώ αποπέμφθηκαν 29 συνταγματάρχες και 5 ανώτατοι αξιωματικοί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε πως, «εάν είχαν επικρατήσει οι πραξικοπηματίες, θα άλλαζε ακόμη και το καθεστώς».

Με την κατηγορία της «προδοσίας» συνελήφθησαν ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί, μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. H σύλληψη των δύο ανωτάτων στρατιωτικών έγινε με ένταλμα του Γενικού Εισαγγελέα της Άγκυρας.
Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί κατηγορούνται ότι ήταν εκ των πρωτεργατών του πραξικοπήματος, αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων και θα δικαστούν με την κατηγορία της «προδοσίας».

Με μήνυμά της στο Twitter, η τουρκική προεδρία υποστηρίζει πως νέα απόπειρα πραξικοπήματος μπορεί να πραγματοποιηθεί ανά πάσα στιγμή και καλεί τους Τούρκους να παραμείνουν στους δρόμους.

Το πρωί τα τηλεοπτικά κανάλια έδειχναν εικόνες από διάφορες περιοχές στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, στρατιώτες να παραδίδονται στους αστυνομικούς, αλλά και στους οπαδούς του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Σε μία από αυτές τις περιπτώσεις, στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου, μετά την παράδοση των στρατιωτικών, ένας από αυτούς δολοφονήθηκε από το πλήθος.

Το χρονικό

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, ομάδα στρατιωτικών επιχείρησε να καταλάβει την εξουσία με καταδιωκτικά αεροπλάνα και άρματα μάχης. Τα τανκς βγαίνουν στους δρόμους, η τύχη του αρχηγού του γενικού επιτελείου αγνοείται και μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές.
Το προεδρικό μέγαρο και το κοινοβούλιο στην Άγκυρα βομβαρδίζονται.

Οι τηλεπικοινωνίες καθίστανται εξαιρετικά δύσκολες και άνδρες του στρατού εισβάλλουν σε τηλεοπτικά δίκτυα για να τα πάρουν υπό τον έλεγχό τους. Οι εργαζόμενοι μαζί με την αστυνομία αντιστέκονται.

Στη δημόσια τηλεόραση, το σήμα διακόπτεται προσωρινά και λίγο αργότερα η παρουσιάστρια εμφανίζεται για να διαβάσει την ανακοίνωσή τους.

Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ απευθύνει έκκληση για ηρεμία, όμως ο Τούρκος Πρόεδρος είναι άφαντος. Ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έκανε διακοπές στην Αλικαρνασσό εμφανίζεται τελικά μέσω σύνδεσης από το κινητό του τηλέφωνο. Λίγο αργότερα κυκλοφορούν φήμες ότι θα μεταβεί σε κάποια ευρωπαϊκή πόλη για να ζητήσει άσυλο, προσγειώνεται όμως στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, και στέλνει δυναμικό μήνυμα ότι είναι παρών και δεν θα υποκύψει στους προδότες.

Οι ολονύχτιες συγκρούσεις θα βγάλουν νικητή τον Ταγίπ Ερντογάν.
Το ξημέρωμα δεκάδες στρατιωτικοί παραδίδονται με τα χεριά ψηλά πάνω στην γέφυρα του Βοσπόρου, αφήνοντας τα κράνη και τα όπλα τους, τα οποία παίρνουν ως λάφυρο πολίτες που πανηγυρίζουν. Εκατοντάδες πραξικοπηματίες συλλαμβάνονται.

Πηγή: ΕΡΤ

Προηγούμενο άρθροThe Small Kitchens of Greece: Lefkada
Επόμενο άρθροΜεγάλη κλήρωση του My Lefkada για την συναυλία της Ελένης Βιτάλη και της Γλυκερίας στην Λευκάδα