Αρχική Άλλες ειδήσεις Κόσμος Και δεύτερος ασθενής θεραπεύτηκε πλήρως από τον HIV

Και δεύτερος ασθενής θεραπεύτηκε πλήρως από τον HIV

0

Για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα της ασθένειας, ένας ασθενής φαίνεται πως θεραπεύτηκε πλήρως από τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Τα ευχάριστα νέα προκύπτουν σχεδόν 12 χρόνια μετά την ημέρα που έγινε γνωστό ότι ο πρώτος ασθενής θεραπεύτηκε από τον HIV.

Σύμφωνα με τους New York Times, όλο αυτό το χρονικό διάστημα οι επιστήμονες προσπαθούσαν να επαναλάβουν αυτή την επιτυχία, χωρίς όμως να μπορούν να το καταφέρουν. Μετά και απ’ αυτή την εξέλιξη, επιβεβαιώνεται ότι, παρόλο που είναι δύσκολη, είναι όμως εφικτή η θεραπεία από τον HIV.

Ο δεύτερος ασθενής θεραπεύτηκε τρία χρόνια αφότου είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μυελού των οστών από δωρητή με ανθεκτικότητα στον HIV. Ο δωρητής είχε μια σπάνια γενετική μετάλλαξη που προσδίδει αντίσταση στον ιό HIV. Οι εξετάσεις που έγιναν στον ασθενή, ενάμισι έτος αφού σταμάτησε την αντιρετροϊκή φαρμακευτική θεραπεία κατά του HIV, δεν δείχνουν πλέον το παραμικρό ίχνος λοίμωξης στον οργανισμό του.

Όπως αναφέρει το περιοδικό Science, ο άνδρας, το όνομα και η ηλικία του οποίου δεν έχουν αποκαλυφθεί, αποκαλείται πλέον «ο ασθενής του Λονδίνου», κατ’ αναλογία με τον «ασθενή του Βερολίνου», τον Αμερικανό Timothy Ray Brown, τον πρώτο ασθενή που το 2007 θεραπεύτηκε από τον ιό, ύστερα από την υποβολή του σε μια παρόμοια θεραπεία μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων μυελού των οστών στη Γερμανία. Ο Brown παραμένει έως και σήμερα πλήρως θεραπευμένος από τον ιό.

Οι ερευνητές πρόκειται να δημοσιεύσουν τη μελέτη τους σήμερα, στο περιοδικό «Nature» και να παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες σε σχετικά συνέδρια.

«Αυτό θα εμπνεύσει τους ανθρώπους  ότι η θεραπεία δεν είναι πλέον ένα όνειρο» δήλωσε η γιατρός Annemarie Wensing, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης στην Ολλανδία. «Είναι εφικτή», πρόσθεσε.

Από τη δεκαετία του 1980, που πρωτοεμφανίστηκε, το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 35 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ενώ εκτιμάται πως περίπου 37 εκατομμύρια άνθρωποι είναι σήμερα μολυσμένοι με τον ιό.

 

Προηγούμενο άρθρο«Σπάνε» οι δήμοι Κέρκυρας και Κεφαλονιάς – Σήμερα η τροπολογία
Επόμενο άρθροΠοια τραγουδίστρια έχει 146.962.479 followers στο Instagram!