Αρχική Άλλες ειδήσεις Ελλάδα Σήμερα η εντυπωσιακή υπερπανσέληνος

Σήμερα η εντυπωσιακή υπερπανσέληνος

0

Ένα εντυπωσιακό φαινόμενο θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε σήμερα στον ουρανό.

Πρόκειται για την υπερπανσέληνο, η οποία θα φαίνεται ως η πιο μεγάλη και η πιο φωτεινή των τριών υπερπανσελήνων αυτής της χρονιάς. Ο λόγος είναι ότι η τροχιά του φεγγαριού θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο στη Γη, το αποκαλούμενο ως «περίγειο», σύμφωνα με το weather.com.

Όταν το φεγγάρι, σήμερα, φτάσει στο περίγειο θα βρίσκεται σε απόσταση 221,681 μιλίων από τη Γη. Η υπερπανσέληνος θα είναι ορατή στην Ελλάδα από τις 17:53.

Όπως εξηγεί η NASA, μία υπερπανσέληνος στο περίγειο μοιάζει περίπου 14% μεγαλύτερη και 30% πιο φωτεινή από μία πανσέληνο που βρίσκεται στο απώτατο σημείο από τη Γη. Η σημερινή θα είναι η δεύτερη υπερπανσέληνος της χρονιάς, καθώς είχε προηγηθεί αυτή της 20ης Ιανουαρίου, που συνέβη κατά τη διάρκεια μίας ολικής σεληνιακής έκλειψης. Η επόμενη υπερπανσέληνος για φέτος θα συμβεί στις 19 Μαρτίου.

Ο Joe Rao, που γράφει για το space.com, διευκρινίζει ότι ο όρος υπερπανσέληνος δεν δημιουργήθηκε από κάποιον αστρονόμο, αλλά από τον αστρολόγο Richard Nolle το 1979. Όπως επισημαίνει, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μπορέσουν να αντιληφθούν την αλλαγή στο μέγεθος ή τη φωτεινότητα του φεγγαριού, ωστόσο, η καλύτερη ευκαιρία για κάποιον να το διαπιστώσει θα είναι κατά την ανατολή ή κατά τη δύση του φεγγαριού.

Προηγούμενο άρθροΌχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο!
Επόμενο άρθροΑνακοίνωση Περιοδειών Γεωπόνου