Αρχική Άλλες ειδήσεις Κόσμος Στο στόχαστρο χάκερ η εφαρμογή WhatsApp

Στο στόχαστρο χάκερ η εφαρμογή WhatsApp

Χάκερ επιτέθηκαν στη δημοφιλή εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων WhatsApp, καταφέρνοντας να εγκαταστήσουν από απόσταση ένα λογισμικό κατασκοπίας σε τηλέφωνα και άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν την εν λόγω εφαρμογή.

Η εταιρεία WhatsApp, η οποία ανήκει στο Facebook, επιβεβαίωσε την επίθεση, αναφέροντας ότι στόχευσε σε έναν «επιλεγμένο αριθμό χρηστών» και ενορχηστρώθηκε από έναν «κυβερνο-δράστη μεγάλων ικανοτήτων», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι ξεκίνησε η διαδικασία επιδιόρθωσης του προβλήματος, καλώντας 1,5 δισ. χρήστες να εγκαταστήσουν άμεσα στη συσκευή τους μία αναβάθμιση ασφαλείας για πρόσθετη προφύλαξη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι χάκερ χρησιμοποίησαν τη λειτουργία φωνητικής κλήσης του WhatsApp προκειμένου να καλέσουν τη συσκευή του χρήστη-στόχου. Ακόμη κι αν αυτός δεν απαντούσε, το λογισμικό κατασκοπίας μπορούσε να «τρυπώσει» και να εγκατασταθεί στη συσκευή του, ενώ η κλήση συχνά εξαφανιζόταν από το μητρώο κλήσεων, σαν μην είχε γίνει ποτέ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα Financial Times, το λογισμικό κατασκοπίας είχε αναπτύξει η ισραηλινή εταιρεία κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία, ωστόσο, αρνείται την εμπλοκή της.