Αρχική Άλλες ειδήσεις Κύρωση στη Βουλή των τεσσάρων συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες

Κύρωση στη Βουλή των τεσσάρων συμβάσεων για τους υδρογονάνθρακες

0
petrelaio

petrelaio

Με τις θετικές ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, κυρώθηκαν από την Ολομέλεια της Βουλής οι τέσσερις συμβάσεις μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Οι συμβάσεις αυτές αφορούν στη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο πέλαγος και χερσαίες περιοχές σε Άρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και Βορειοδυτική Πελοπόννησο.

«Μακριά από μας οι πανηγυρισμοί για Ελντοράντο και μελλοντικά έσοδα δισεκατομμυρίων. Με μεθοδικότητα, σοβαρότητα, νηφαλιότητα, διαφάνεια και ιδιαίτερη μέριμνα για την αυστηρή προστασία του περιβάλλοντος, προχωράμε βήμα- βήμα για να αξιοποιηθούν όλες οι υπάρχουσες δυνατότητες στον τομέα υδρογονανθράκων» υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι συμβάσεις που κυρώθηκαν, τόνισε ο Υπουργός, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον ενεργειακών ομίλων διεθνούς βεληνεκούς: της γαλλικής Total και της ιταλικής Edison. Παράλληλα, ενδιαφέρον για έρευνα σε άλλη περιοχή της χώρας, την Κρήτη, έχει εκδηλώσει η ExxonMobil, διαδικασία η οποία προχωρά άμεσα.

Συμφωνία πρότυπο για εκείνες που θα ακολουθήσουν αποτελεί η σύμβαση για τη θαλάσσια περιοχή 2 στο Ιόνιο, με την Total, την Edison και τα ΕΛΠΕ. Η συγκεκριμένη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων εξαιρεί ρητά τις περιοχές Natura και μάλιστα προβλέπει ζώνη ασφαλείας 1 χλμ. από αυτές. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ προχωρά στην απόκτηση νέων σεισμικών δεδομένων και σταδιακά στον επανασχεδιασμό  περιοχών που προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να αξιοποιήσουν, ώστε αυτές να επαναπροκηρυχθούν με νέα διάσταση και δομή.

Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η προστασία του περιβάλλοντος να έχει κεντρική θέση στην όλη προσπάθεια για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. «Η Ελλάδα έχει ενσωματώσει πλήρως τη σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, που είναι η αυστηρότερη διεθνώς, ενώ έμφαση δίνεται στις προστατευόμενες περιοχές Natura», ανέφερε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι σε καμία από τις συμβάσεις δεν προβλέπεται η εφαρμογή της τεχνικής του fracking.

Υπογράμμισε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ετών επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι η Ελλάδα, πέρα από κόμβος μεταφοράς ενέργειας, μπορεί να γίνει και χώρα παραγωγός, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά της: τη γεωγραφική θέση και τον πλούτο του υπεδάφους.


Γιώργος Αμυράς

Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι

Αποδέσμευση από τον άνθρακα, στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

 

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πλούσια προίκα για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ας επενδύσουμε σε καινοτόμες και «καθαρές» μορφές ενέργειας και να προστατέψουμε με κάθε τρόπο τον φυσικό πλούτο της χώρας» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην θαλάσσια Περιοχή 2 του Ιονίου Πελάγους και στις χερσαίες περιοχές της Άρτας-Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Βορειοδυτικής Πελοποννήσου.

Επιπλέον ο Γιώργος Αμυράς ζήτησε εξηγήσεις από τον παριστάμενο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την καθυστέρηση εκπόνησης του Μακροχρόνιου Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού και εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την επιλογή της δέσμευσης της ενεργειακής πολιτικής για τις επόμενες δεκαετίες στην επιλογή του άνθρακα την ίδια στιγμή που όλες οι ανεπτυγμένες χώρες ακολουθούν το μοντέλο της απεξάρτησης από την πολιτική του άνθρακα και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Επιμελητηρίου Λευκάδας με αντιπροσώπους επαγγελματιών φωτογράφων του νησιού μας
Επόμενο άρθροΚάλεσμα της ΕΛΜΕ σε στάση εργασίας την Παρασκευή 2/3/2018