Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιβάλλον Παιώνια

Παιώνια

0

Ο Βασιλιάς των Λουλουδιών ανθίζει και στη Λευκάδα : Παιώνια

Αυτή την εποχή    στην  Λευκάδα ανθίζει ένα φυτό που οι Κινέζοι ονομάζουν  «βασιλέα όλων των λουλουδιών».
Συναντάται  πάνω από τα Χαραδιάτικα , στον Άη Λιά στα Χορτάτα στην Εγκλουβή και γενικά στον ορεινό όγκο  του νησιού μας ( Όρος Ελάτη).
Οι Λευκαδίτες της έχουν δώσει διάφορα ονόματα : κούκο , μαντζουράνα , γλυκοσκαμνιά κ.λ.π.  Τον Μάρτη  ανθίζει η πρώιμη Παιώνια (Paeonia mascula) και ένα μήνα αργότερα βλέπουμε να ανθίζει  η  όψιμη Παιώνια (Paeonia peregrina) που καταλαμβάνει πολύ μεγαλύτερη έκταση από τη πρώτη. Ένα από τα ομορφότερα αυτοφυή βότανα του τόπου μας !!!

Την συναντάμε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και με άλλες ονομασίες : πηγουνία, παγώνι, ψηφακιά, παιώνια, ρόδο του βουνού.
Οι αρχαίοι Αθηναίοι την είχαν ονομάσει «Αθηνά Παιωνία» και είχε χαρακτηρισθεί από τον Παυσανία ως «πασάων βοτανέων βασιληίδα».Το όνομα του βοτάνου προέρχεται από τον ιατρό θεραπευτή των θεών του Ολύμπου Παίωνα (το όνομά του αναφέρεται και σε πήλινη πλακέτα της Κνωσού).

Όπως αναφέρει ο μύθος, ο Παίωνας, ήταν μαθητής του Ασκληπιού «ός πάντα τα φάρμακα οίδεν». Κάποτε η Λητώ –μητέρα του Απόλλωνα και θεά της γονιμότητας  του δίδαξε πώς να αποκτήσει μία μαγική ρίζα που φύτρωνε στον Όλυμπο, η οποία απάλυνε   τον πόνο   των γυναικών   στον τοκετό. Ο Ασκληπιός ζήλεψε και αποπειράθηκε να σκοτώσει τον μαθητή του. Ο Δίας έσωσε τον Παίωνα από την οργή του Ασκληπιού μεταμορφώνοντάς τον στο λουλούδι της παιώνιας.

Το πολύτιμο αυτό βότανο λοιπόν το χρησιμοποιούσαν από την αρχαιότητα για θεραπευτικούς λόγους. Ο Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) στο Περί Φυτών Ιστορίας αναφέρει  την παιώνια την οποία προτείνει ως αντισπασμωδικό στην επιληψία  και άλλες νευρολογικές παθήσεις.
Ο Διοσκουρίδης (1ο μ.Χ. αιώνα) μας άφησε μια εύστοχη περιγραφή της παιώνιας με τα παλαμοειδή   φύλλα και τους  μακρουλούς καρπούς, πού έχουν πέντε ή έξη μαύρους σπόρους στο κέντρο και τους άλλους κόκκινους. Στη συνταγή του, 10 ή 12 κόκκινοι σπόροι θεραπεύουν το έλκος του στομαχιού, ενώ οι μαύροι διώχνουν τον εφιάλτη. Την ξεραμένη ρίζα την χρησιμοποιούσε στη μαιευτική, στους πόνους του στομαχιού, στον ίκτερο και στις παθήσεις των νεφρών και της κύστης.
Ενώ ο Πλίνιος πρότεινε τους κόκκινους σπόρους για την κυκλοφορία του αίματος και τους μαύρους για τις γυναικολογικές παθήσεις.

Η μελέτη της χλωρίδας της Ελλάδας κατέγραψε 12 είδη Παιώνιας. Η Παιώνια έχει την ιδιότητα να επιδρά στο αίμα και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε θεραπεία προβλημάτων γυναικολογικού τύπου. Επίσης σε μυϊκούς σπασμούς και κράμπες.  Σε ψυχικό επίπεδο επιδρά θεραπευτικά σε άτομα σκληρά, επιθετικά, που θυμώνουν εύκολα, μπορεί να λειτουργήσει σαν ηρεμιστικό.

Κάντε κλικ στις φώτο για να τις δείτε σε μεγάλο μέγεθος.

 
BL1947@yahoo.gr

Προηγούμενο άρθροΠάλι στην κορυφή του βάθρου οι Λευκαδίτες
Επόμενο άρθροΠαραιτήθηκε η περιφερειάρχης