Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιβάλλον Οι φτερωτοί φίλοι μας όπου να ‘ναι φτάνουν !

Οι φτερωτοί φίλοι μας όπου να ‘ναι φτάνουν !

0

Αντιστίξεις…… απο τον Μπάμπη Λάζαρη

Μια επικίνδυνη απόφαση …………
Ο φίλος μου ο Αριστείδης διαβάζοντας το προηγούμενο θέμα για τα πουλιά είχε την απορία,  πως αποφασίζουν τα πουλιά  πότε θα ξεκινήσουν αυτό το μεγάλο ταξίδι της μετανάστευσης .

Αν σκεφτούμε πως πολλοί άνθρωποι της υπαίθρου ακόμη και σήμερα δεν χρησιμοποιούν ρολόγια και ημερολόγια , αλλά κανονίζουν τις δουλειές τους με  το φως της ημέρας και την αλλαγή των εποχών θα καταλάβουμε τον τρόπο που λειτουργούν τα πουλιά.
Γι’ αυτά υπάρχουν δύο βιολογικά ρολόγια , ένα για το ημερονύκτιο και ένα για τις εποχές.
Είναι τεράστιας σημασίας γιατί επηρεάζουν τον ορμονικό τους κύκλο,  που αλλάζει στην συνέχεια τις διαιτητικές συνήθειες , αυξάνει την όρεξη και έχουμε εναπόθεση λίπους και αλλαγή στο φτέρωμά τους.

Έτσι ενώ μέχρι τώρα οι συνθήκες στο βόρειο ημισφαίριο είναι  καλές , μόλις πιάσουν τα πρώτα κρύα , αλλάξει η θερμοκρασία , η γωνία των ακτινών του ήλιου και η διάρκεια της μέρας , παίρνουν την απόφαση της μετανάστευσης.

Είναι μια απόφαση κρίσιμη  γιατί  πολλά εκατομμύρια πουλιών δεν θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους και στο δρόμο θα βρουν το θάνατο.

Εδώ ας κάνουμε μια μικρή παρένθεση και ας θυμηθούμε πόσες φορές, δύστυχοι μετανάστες,  από κάθε άκρη της γης , θαλασσοπνίγονται ή διαμελίζονται σε ναρκοπέδια αναζητώντας μια καλύτερη ζωή !

Πολλές είναι οι αιτίες για τον θάνατο των πουλιών με βασικότερη, τον κακό καιρό, τα δυνατά ρεύματα αέρα , την ομίχλη , τις καταιγίδες κ.λ.π.
Άλλες αιτίες είναι η λαθροθηρία , η καταστροφή από τον άνθρωπο των οικοσυστημάτων , τα δυνατά φώτα των φάρων και των πόλεων, οι κεραίες , τα ηλεκτρικά καλώδια και η μόλυνση του περιβάλλοντος.
Αρκετά είδη πουλιών  προτιμούν να ταξιδεύουν τη νύχτα , τα περισσότερα όμως είδη ταξιδεύουν τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα.

Ένα είδος που ταξιδεύει κυρίως τη νύχτα και σύντομα θα το δούμε στις λιμνοθάλασσές μας είναι οι ερωδιοί.

Ταξιδεύοντας τη νύχτα αποφεύγουν τα αρπακτικά .
Ένα είδος που ταξιδεύει κυρίως τη μέρα είναι οι κύκνοι , ίσως για να προσανατολίζονται καλύτερα και να εκμεταλλεύονται καλύτερα τα ανοδικά ρεύματα του αέρα που δημιουργούνται μόνο τη μέρα.

Ο προσανατολισμός των πουλιών τη νύχτα γίνεται από τις θέσεις των αστεριών , ενώ τη μέρα κανονίζουν την κατεύθυνση που θα πάρουν από γνωστά σημεία όπως λίμνες , ποτάμια και οροσειρές που εντυπώνονται στον εγκέφαλο των ενηλίκων από τα προηγούμενα ταξίδια.
Ο τρόπος που πετούν τα πουλιά για να φτάσουν στον προορισμό τους διαφέρει.
Από τα είδη που θα μας επισκεφτούν οι πάπιες και τα φοινικόπτερα ( Φλαμίγκος) ταξιδεύουν με συνεχή φτεροκοπήματα.

Οι ερωδιοί εναλλάσσουν τα φτεροκοπήματα με μικρά διαστήματα που αερογλιστρούν χωρίς να δαπανούν ενέργεια και να κουράζονται.

Στον ανεμοπτερισμό πρωταθλητές είναι τα μεγάλα πουλιά με πλατιές και μεγάλες φτερούγες όπως οι πελεκάνοι. Τα πουλιά αυτά χρησιμοποιούν τα ανοδικά θερμά ρεύματα για να κερδίσουν ύψος χωρίς καθόλου να χτυπήσουν τα φτερά τους. Αυτή η μέθοδος όμως χρειάζεται ηλιόλουστες μέρες και πέταγμα πάνω από ξηρά, που εκεί δημιουργούνται τα ανοδικά ρεύματα.
Μετανάστευση , αποδημία , μια μεγάλη απόφαση , μια μεγάλη περιπέτεια που ασφαλώς έχει μεγάλη αξία για την επιβίωση και τη  διαιώνιση του είδους.

Επιτέλους ο άνθρωπος ας σεβαστεί κάποια όντα που υπήρχαν πριν απ’ αυτόν στον πλανήτη!

Bl1947@yahoo.gr

Προηγούμενο άρθροΒίντεο από την πορεία των φορτηγών
Επόμενο άρθροΤην Κυριακή στις 4 το μεσημέρι όλοι κοντά στην Δόξα