Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιβάλλον Το φυτό της αρμύρας

Το φυτό της αρμύρας

0

Άμα πεινάσουμε θα τις φάμε !!!

Το φυτό της αρμύρας  :     Αρμυρήθρα

Γνωστή με το επιστημονικό όνομα Salicornia και διαδεδομένη σε όλες τις παραθαλάσσιες περιοχές της Μεσογείου. Φυτό σαρκώδες  , αλατόφιλο , που φυτρώνει και καλύπτει τα αλίπεδα περιμετρικά των δύο υβαριών της πόλης μας.

Διαθέτει ένα μοναδικό μηχανισμό και καταφέρνει  να επιβιώνει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αλατώδεις εκτάσεις που πολλές φορές καλύπτονται από θαλασσινό νερό. Ελάχιστα φυτά έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Το Φθινόπωρο το φυτό αλλάζει χρωματισμό και από πράσινο που είναι όλο το χρόνο παίρνει ένα όμορφο μωβ χρώμα.

Δεν ξέρω το  λόγο αλλά κάθε φορά που βρίσκομαι μέσα στα αλίπεδα του μικρού υβαριού για παρατήρηση και φωτογράφηση έρχονται στο νου μου οι συγκλονιστικές σελίδες από το ημερολόγιο της Β΄ πολιορκίας του Μεσολογγίου όπως τις κατέγραψε ο Ελβετός φιλέλληνας Μάγιερ στην Εφημερίδα « Ελληνικά Χρονικά » που εξέδιδε μέσα στη πολιορκημένη πόλη.

« Έκτοτε δε ήρχισαν οι πολιορκούμενοι να τρέφωνται με το κρέας των εν τη πόλει ίππων , όνων , κυνών , γαλών , μυών κλπ. και εκ θαλασσίων καρκίνων και χόρτου , εκ των αρμυρηθρών λεγομένων, αίτινες προυξένουν εις τους τρώγοντας διάρροιαν, αλλά και τούτον ολίγον διήρκεσε καθότι ολίγιστα ήσαν εν τη πόλει και τα είδη ταύτα και πολλαί μεν οικογένειαι ήρχισαν τότε να τρέφωνται εκ των εκ του λοιμού αποθνησκόντων συγγενών των , οι δε στρατιώται , νήστεις και γυμνοί υπέμεναν τα πάνδεινα με απαραδειγμάτιστον καρτερίαν. Ουδεμία δ’εφαίνετο κατά τας φρικώδεις εκείνας στιγμάς Ελληνική δύναμις , ούτε πεζική ούτε θαλάσσιος, ερχόμενη εις βοήθειαν του Προπυργίου της Ελλάδος , αλλ’ ούτε είδησις καμμία ήτο δυνατόν να φθάσει , ένεκα του στενωτάτου αποκλεισμού……….»

Συνεπώς η αρμυρήθρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγωνιώδη και υπεράνθρωπη προσπάθεια των Ελεύθερων πολιορκημένων , των ηρώων και μαρτύρων του γειτονικού μας Νομού , για αντίσταση και πάλη ενάντια στον Τούρκο κατακτητή !

Κατά τη διάρκεια της Κατοχής οι αρμυρήθρες ήταν συχνά στο πιάτο των κατοίκων της πόλης μας.

Σήμερα το φυτό αυτό αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους παράγοντες των παραθαλάσσιων βιότοπων όλης της χώρας γιατί οι μικροσκοπικοί σπόροι που παράγει αποτελούν πολύτιμη τροφή για τα μικροπούλια και τα παρυδάτια πτηνά.

BL1947@YAHOO.GR

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΤα ζώδια από την “Ζαΐρα”
Επόμενο άρθροΦωτιά σε σπίτι