Αρχική Ειδήσεις Επικαιρότητα Διάσχιση του ποταμού Αχέροντα: Μια δυνατή εμπειρία!

Διάσχιση του ποταμού Αχέροντα: Μια δυνατή εμπειρία!

0

axerontas2Ο Αχέροντας κατά τους αρχαίους Έλληνες ήταν ποταμός της λύπης, αφού εκεί έκαναν το  τελευταίο ταξίδι τους οι ανθρώπινες ψυχές προκειμένου ο Χάροντας να τις περάσει στον Κάτω Κόσμο.

Αντιθέτως για εμάς σήμερα ο Αχέροντας αποτελεί ευκαιρία για ολοκληρωτική ανάταση της ψυχής αλλά και αφορμή να αγαπήσουμε ακόμα περισσότερο ετούτο τον ευλογημένο τόπο που ονομάζεται Ελλάδα.

– Ο ΕΟΣ Πρέβεζας διοργανώνει διάσχιση του ποταμού Αχέροντα από το Τρίκαστρο (Πύλες Άδη) ως τη Γλυκή, τι λες, πάμε;” άκουσα τον φίλο μου να μου λέει στην άλλη άκρη του τηλεφώνου.

Η απάντηση μου φυσικά, ήταν θετική

– Εννοείται ότι θα πάμε!

axerontas3Ο Αχέροντας ή Αχέρων ποταμός βρίσκεται στην Ήπειρο και διασχίζει τους Νομούς Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρεβέζης. Οι πηγές του Αχέροντα είναι πολλές, οι πρώτες πηγές του προέρχονται από τα χιόνια του όρους Τόμαρος στο Νομό Ιωαννίνων και οι άλλες πηγές του προέρχονται από τα όρη Σουλίου και τα όρη Παραμυθιάς Θεσπρωτίας. Σημαντικές πηγές είναι επίσης αυτές του χωριού Βουβοπόταμος κοντά στη Γλυκή. Ο Αχέρων εκβάλλει στο Ιόνιο Πέλαγος, στο χωριό Αμμουδιά του Νομού Πρεβέζης, όπου σχηματίζει Δέλτα από το οποίο διαμορφώνονται τα δύο κύρια έλη της περιοχής, το έλος της Σπλάντζας και της Βαλανιδορράχης. Λόγω της παράδοσης και της περιβαλλοντικής αξίας, προσελκύει πλήθος επισκεπτών από τις πηγές έως και τις εκβολές του. Το μήκος του ανέρχεται στα 52 χιλιόμετρα ενώ από τα νερά του αρδεύονται περίπου 85.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση τα νερά του ποταμού ήταν πικρά καθώς ένα “στοιχειό” (τέρας) που ζούσε στις πηγές του δηλητηρίαζε τα νερά. Ο Άγιος Δονάτος, πολιούχος της Μητρόπολης Παραμυθιάς Θεσπρωτίας, σκότωσε το στοιχειό και τα νερά του Αχέροντα έγιναν γλυκά, έτσι πήρε και το όνομά του το χωριό Γλυκή.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο από την αρχαία Ελληνική μυθολογία που μαρτυρά τη συνέχεια αυτής στη σύγχρονης πλέον λαϊκής παράδοσης είναι το εξής: Κατά την τιτανομαχία οι Τιτάνες έπιναν νερό από τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία ο οποίος μαύρισε και πίκρανε τα νερά του.

axerontas4Το ρολόι δείχνει 8 το πρωί, ώρα για το ραντεβού μου με την υπόλοιπη ομάδα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Πρεβέζης.

Μετά από μιάμιση περίπου ώρα διαδρομής με το λεωφορείο, είχε έρθει η στιγμή να συναντήσω τα μυθικά νερά του ποταμού.

axerontas7Για τις επόμενες επτά ώρες που διήρκεσε η διάσχιση, η οποία περιελάμβανε πεζοπορία στην κοίτη του ποταμού αλλά και κολύμπι στα δροσερά νερά, έζησα στιγμές γαλήνης και απόλυτης ξεγνοιασιάς.

Το γαλάζιο του ουρανού  και το πράσινο των δέντρων εναλλάσσονταν συνέχεια στα μάτια μου, ενώ το τραγούδι του νερού και των τζιτζικιών συναγωνίζονταν  το κελάηδισμα  των πουλιών που ασταμάτητα υμνούν την μητέρα φύση, σε αντίθεση με εμάς τους ανθρώπους που δυστυχώς ξεχάσαμε ότι είμαστε και εμείς παιδιά της.

Δεν χόρταινα την κάθε εικόνα του ποταμού, που παρουσιάζονταν μπροστά μου. Ένας πίνακας ζωγραφικής μπροστά στα μάτια μου. Θεόρατα πλατάνια μου προσφέραν απλόχερα τον ίσκιο τους, και μέσα από το θρόισμα των φύλλων μου φάνηκε πως ακούγα ιστορίες μιας άλλης εποχής, μιας εποχής που θα ήθελα να ήμουν μέρος της.

axerontas5Παρακάτω θεόρατοι βράχοι ξεπροβάλουν στο διάβα μου. Κουρνιάζουν και στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον και με παρατηρούν να απολαμβάνω το παιχνίδι στα νερά του ποταμού κάνοντας με να νιώθω σαν ένας άλλος Μένιππος*

Τι να θελήσει άραγε παραπάνω η ψυχή του κάθε ανθρώπου για να νιώσει αγαλλίαση, πέρα από αυτό το μοναδικό και τελευταίο της ταξίδι στην αιωνιότητα;

Πάνος Καρούτσος

Ακολουθεί εικονική περιήγηση από τις πηγές του Αχέροντα στην Γλυκή, από την ιστοσελίδα http://www.thesprotia3d.gr/

[swf src=”http://www.thesprotia3d.gr/panoramas/axerontas/pano2/axerontas2-2-2_cube_out.swf” height=”400″ width=”640″][/swf]

*Ο Μένιππος, τον οποίο αναφέρει ο Λουκιανός, ήταν ο μοναδικός που διέσχισε τον Αχέροντα στο ταξίδι του για τον Κάτω Κόσμο, χωρίς να πληρώσει στον Χάροντα.

Προηγούμενο άρθροΤο σημερινό πρόγραμμα του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας
Επόμενο άρθροΒίντεο και φωτογραφίες από την παρέλαση του 53ου Διεθνούς Φεστιβάλ Φολκλόρ Λευκάδας