Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιβάλλον Στο Πολιτικό Συμβούλιο των παράκτιων περιοχών της Ευρώπης η ΠΙΝ

Στο Πολιτικό Συμβούλιο των παράκτιων περιοχών της Ευρώπης η ΠΙΝ

0
parakties

parakties

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού
49100, Κέρκυρα
Τηλ: 26610 – 26523

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις εργασίες του Πολιτικού Συμβουλίου της Διάσκεψης Παράκτιων Περιφερειών, CPMR, τα Ιόνια Νησιά – Συμμετείχε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με την Περιφερειακή Σύμβουλο Αλίκη Λούβρου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του πολιτικού Συμβουλίου της CPMR (Conference of Peripheral Maritime Regions of Europe – Διάσκεψη των παράκτιων Περιφερειών Ευρώπης), που πραγματοποιήθηκε σε ελληνικό έδαφος, στην Αλεξανδρούπολη, φιλοξενία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εκπροσώπησε η Περιφερειακή Σύμβουλος, Αλίκη Λούβρου.

Στην CPMR συμμετέχουν συνολικά 160 Περιφέρειες, από 28 χώρες και εκπροσωπούν σχεδόν 200 εκατομμύρια πολίτες. Στόχος της CPMR είναι η διασφάλιση ότι τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, από κοινού με τις εθνικές κυβερνήσεις, λαμβάνουν υπόψη τα κοινά συμφέροντα των Περιφερειών και συνεργάζονται σε συγκεκριμένα σχέδια προκειμένου να ενισχυθούν τα πλεονεκτήματα και η ανάπτυξη των Παραθαλάσσιων Περιφερειών.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην Πολιτική συνοχής της ΕΕ, στη διαβούλευση που ξεκινά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό του 2014-2020, στους κανονισμούς των νέων Διαρθρωτικών Ταμείων, στην πολιτική της θάλασσας ( Blue Growth), στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα και τις Θαλάσσιες μεταφορές καθώς και στο μέλλον των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών και τη διασύνδεση τους με τα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας.
Στη συνδιάσκεψη προήδρευσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, Jean Yves Le Drian και συμμετείχαν περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι περιφερειών από χώρες της ΕΕ, ευρωβουλευτές, ο έλληνας υπουργός Εσωτερικών Ευρυπίδης Στυλιανίδης, καθώς και εκπρόσωποι από ελληνικές Περιφέρειες πέρα των Ιονίων Νήσων, και Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.
Στο πλαίσιο των εργασιών υπήρξε ειδική συνεδρίαση για τους εκπροσώπους των ελληνικών περιφερειών παρουσία του πρόεδρου της CRPM και Υπουργού Άμυνας της Γαλλικής Κυβέρνησης, Jean-Yves Le Drian, του Ευρωβουλευτή και Περιφερειακού Συμβούλου κ. Ν. Χρυσόγελου της ΓΓ της CRPM, Ελένη Μαριάννου και ανώτατων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής ήταν μια ειδική παρουσίαση από τον ίδιο τον Πρόεδρο για την κατάσταση σε σχέση με την κατανομή του κοινοτικού Π/Υ στην Ελλάδα και τις προκλήσεις αλλά και προβλήματα που ανακύπτουν.

Μηνύματα

– Jean Yves Le Drian, Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας και Πρόεδρος της CPMR: στον προϋπολογισμό της Ευρώπης, ο οποίος ψηφίστηκε στο Συμβούλιο του Φεβρουαρίου, και αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση με το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, τα κονδύλια που αφορούν στην πολιτική συνοχής μειώθηκαν δραματικά. Επιθυμία όλων είναι ένας πιο αισιόδοξος προυπολογισμός που να στηρίζει την ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, σεβόμενος πάντα την ανάγκη για δημοσιονομική σταθερότητα. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή βιώνει τον 13ο άθλο. Η Ευρώπη θα πρέπει να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας.
– Ελένη Μαριάννου, Γενική Γραμματέας της CPMR: Παρατηρείται μια τεράστια πτώση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είναι εύκολο να ρίξουμε το βάρος της ευθύνης στην Ευρώπη για όλα όσα συμβαίνουν κι έτσι να δημιουργήσουμε ένα αντι-ευρωπαϊκό κλίμα, γιατί στο ευρύ κοινό οι έννοιες του Συμβουλίου, των Υπουργών, της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου ταυτίζονται. Στην πραγματικότητα, όμως, οι ρόλοι τους είναι διακριτοί και πολλές φορές αλληλοσυγκρουόμενοι. Η CPMR με τη δύναμη που διαθέτει ασκεί πίεση στα ευρωπαϊκά όργανα και απαιτεί αύξηση της χρηματοδότησης των πιο αδύναμων οικονομικά Περιφερειών και ειδική πρόβλεψη για τις νησιωτικές Περιφέρειες.

– Αλίκη Λούβρου, Περιφερειακή Συμβουλος Ιονίων Νήσων: η Ελλάδα αναλαμβάνει την ευρωπαϊκή προεδρεία το πρώτο εξάμηνο του 2014, κι αυτό αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία την οποία η χώρα μας θα πρέπει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Για το σκοπό αυτό θα πρέπει να ξεκινήσουμε ήδη να θέτουμε στόχους και προτεραιότητες. Σε τοπικό επίπεδο, η Περιφέρειά μας καλείται να παίξει ένα πολύ κρίσιμο ρόλο διότι διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις ώστε να αξιοποιήσει πλήρως όλες τις χρηματοδοτικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Σπύρος Σπύρου, με τη δημιουργία του δικτύου πολυνησιωτικών Περιφερειών, που εισηγήθηκε πρόσφατα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, καθώς και με το έντονο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής διάστασης της Περιφέρειάς μας αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την επίτευξη των παραπάνω στόχων.

Προηγούμενο άρθροΕκδήλωση σπόρων στην Κατούνα Αιτ/νιας
Επόμενο άρθροΑντιδράσεις για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων – Κλείνει αύριο η Περιφέρεια