Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιβάλλον Συνάντηση με θαλάσσια θηλαστικά

Συνάντηση με θαλάσσια θηλαστικά

0
dolphin

dolphin

Οδηγίες προς Ναυτιλομένους.

Οι θάλασσες μας φιλοξενούν μεγάλη ποικιλότητα κητωδών συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου, ωστόσο η σημερινή αφθονία τους αποτελεί μόνο ένα μικρό κομμάτι αυτής που υπήρχε στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση των σκαφών αναψυχής, προκαλεί αδικαιολόγητο άγχος στα δελφίνια και τα άλλα θαλάσσια θηλαστικά διαταράσσοντας τη φυσική τους συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, τέτοιου είδους απειλές μπορούν να ελαχιστοποιηθούν αναπτύσσοντας ένα κώδικα συμπεριφοράς όταν βρεθούμε κοντά σε θαλάσσια θηλαστικά αποδεικνύοντας τη θέλησή μας για την προστασία τους. Τι κάνουμε λοιπόν σε αυτήν την περίπτωση;

Εάν συναντήσουμε θαλάσσια θηλαστικά εν πλω:

Κρατάμε μία απόσταση μεγαλύτερη από 50 μ. και αφήνουμε την πρωτοβουλία της επαφής στα ίδια τα ζώα. Εάν έχουν διάθεση, θα έρθουν από μόνα τους.

Δεν κατευθυνόμαστε ποτέ καταπάνω τους. Επίσης, αν δούμε δελφίνια, σε καμία περίπτωση δεν εισχωρούμε στο κοπάδι με το σκάφος.

Διατηρούμε μία πορεία παράλληλη με αυτή των δελφινιών.

Δεν αυξομειώνουμε την ταχύτητα του σκάφους απότομα. Διατηρούμε μία σταθερή ταχύτητα που να μην ξεπερνάει τους 7 κόμβους. Τόσο ο θόρυβος της μηχανής όσο και η επιτάχυνση μπορεί να εκληφθούν ως απειλή και να τρομάξουν τα ζώα.

Ποτέ δεν αλλάζουμε απότομα την πορεία του σκάφους, γιατί και πάλι θα τα τρομάξουμε ή/και θα τους δημιουργήσουμε πανικό.

Εάν δελφίνια ή άλλα θαλάσσια θηλαστικά μας πλησιάσουν, συνεχίζουμε την πορεία μας και απολαμβάνουμε την επαφή!

Σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να κολυμπήσουμε μαζί. Πρέπει να έχουμε υπόψη ότι είναι άγρια ζώα και, εκτός από το ότι μπορεί να τα ενοχλήσουμε, μπορεί να γίνουν μέχρι και επιθετικά, ειδικά αν πρόκειται για μητέρες με μικρά.

Ποτέ δεν προσπαθούμε να τα αγγίξουμε ή να τα ταΐσουμε.

Εάν συναντήσουμε ειδικότερα μια μεσογειακή φώκια:

Κάτω από το νερό: Μην πανικοβληθείτε, μην κάνετε απότομες κινήσεις, μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε το ζώο, σεβαστείτε το χώρο του και σε καμία περίπτωση μην το σημαδεύσετε με ψαροντούφεκο, αν το συναντήστε κατά τη διάρκεια υποβρύχιου ψαρέματος. Οι μεσογειακές φώκιες δεν είναι καθόλου επιθετικά ζώα, αντίθετα, είναι πολύ επιφυλακτικές προς τον άνθρωπο, όμως αν νιώσουν ότι απειλούνται μπορεί να αμυνθούν! Μείνετε σε απόσταση ασφαλείας… και θαυμάστε αυτό το υπέροχο ζώο.

Σε θαλάσσια σπηλιά: Και πάλι μην πανικοβληθείτε, μην προσπαθήσετε να μπείτε μέσα στη σπηλιά, μπορεί να είναι μια μητέρα με το μικρό της. Απομακρυνθείτε κολυμπώντας αργά και κοντά στα βράχια, ώστε να μην κλείσετε την είσοδο της σπηλιάς και νιώσει το ζώο παγιδευμένο.

Στη στεριά: Πολλές φορές οι φώκιες βγαίνουν στη στεριά την περίοδο που αλλάζουν τρίχωμα ή για να ξεκουραστούν. Μείνετε σε απόσταση 30 μέτρων και παρατηρήστε το ζώο, μην προσπαθήσετε να το ταΐσετε ή να το βρέξετε, κρατήστε ανθρώπους και κατοικίδια μακριά και επικοινωνήστε άμεσα με τη MOm· μπορεί να πρόκειται για ζώο που χρειάζεται βοήθεια.

Επίσης, μπορείτε να συμπληρώσετε την αναφορά παρατήρησης μεσογειακής φώκιας εδώ.

Σημαντικές πληροφορίες για την καταγραφή της παρατήρησης είναι η ακριβής τοποθεσία, η ημερομηνία και η ώρα, καθώς και πληροφορίες για τη συμπεριφορά του ζώου, το μέγεθος και το χρωματισμό του. Φωτογραφίες, αν υπάρχουν, βοηθούν πολύ στην εκτίμηση της κατάστασης.

Για παρατηρήσεις ζωντανών κητωδών στο φυσικό τους περιβάλλον στην ανοικτή θάλασσα ειδοποιούμε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος τηλεφωνικά στο 210 8960108 ή μέσω email στο pelagos.info@otenet.gr. Για νεκρά ή τραυματισμένα/άρρωστα εκβρασμένα κητώδη ειδοποιούμε το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και τις τοπικές λιμενικές αρχές.

Ειδικότερα αν βρίσκεστε στον Ιόνιο και εντοπίσατε δελφίνι ή φάλαινα μπορείτε να καταγράψετε το περιστατικό εδώ

Περισσότερα για τα θαλάσσια θηλαστικά και πως μπορείτε να συμβάλετε στην προστασία τους θα βρείτε στο website του προγράμματος Θάλασσα www.thalassa-project.gr .

To ευρωπαϊκό πρόγραμμα Θάλασσα «Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» υλοποιείται από το WWF Ελλάς, τη ΜΟm, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute.

Πηγή : http://www.wwf.gr

Προηγούμενο άρθροHawaii Night – Tropical Sounds
Επόμενο άρθροΠαρέμβαση Θ. Βερύκιου στην σύσκεψη με τον Χανς Φούχτελ