Αρχική Άλλες ειδήσεις Νέα Ιόνιος Πολιτεία: Πλασματικός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2018

Νέα Ιόνιος Πολιτεία: Πλασματικός και αντιαναπτυξιακός ο προϋπολογισμός του 2018

0

Πλασματικός και αντιαναπτυξιακός χαρακτηρίστηκε από την παράταξη Νέα Ιόνιος Πολιτεία ο προϋπολογισμός του 2018 που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου το περασμένο Σαββατοκύριακο και ο οποίος εγκρίθηκε τελικά με το μόλις 1/3 των θετικών ψήφων των περιφερειακών συμβούλων. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Σπύρος Σπύρου, πέραν των ανωτέρω, ο προϋπολογισμός είναι καί υπερεκτιμημένος από έσοδα τα οποία φτάνουν τα 133 εκατομμύρια αλλά αναποτελεσματικός όπως και οι προηγούμενοι του 2016 και 2017 καθώς η εκτέλεσή τους δεν ξεπέρασε το 15%!

Το στοιχείο αυτό, όπως επεσήμανε κ. Σπύρος Σπύρου, αποτελεί δείγμα αδυναμίας και ανικανότητας καθώς και έλλειψη μελετών, στόχων και οράματος μέσα από ένα κυκεώνα εγγραφών και επανεγγραφών χρηματοδοτήσεων στα χαρτιά. Επιβεβαιώνει δε τη ρήση ότι οι αριθμοί ευημερούν ενώ οι πολίτες γίνονται φτωχότεροι.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Σπύρου Σπύρου κατά τη συζήτηση του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει ως ακολούθως:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, συζητάμε σήμερα τον προϋπολογισμό της Π.Ι.Ν. για το 2018 με σχετική θα έλεγα καθυστέρηση, αφού αποτελεί αναγκαιότητα αυτός ο προϋπολογισμός να ενσωματωθεί στον εθνικό κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα και με τις σχετικές οδηγίες θα έπρεπε να  είχε υποβληθεί, να συζητηθεί και να ψηφιστεί τουλάχιστον απ’ τον Σεπτέμβριο και να μην σπεύδουμε με καθυστέρηση όταν την προσεχή Τρίτη 21 Νοεμβρίου  πρόκειται να κατατεθεί ο κρατικός προϋπολογισμός στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Δηλαδή, σε τρεις ημέρες.

Θα ήταν χρήσιμο να είχαμε λάβει τα κείμενα που αφορούν τον προϋπολογισμό όπως είναι οι σχετικές οδηγίες και επισημάνσεις από το Παρατηρητήριο καθώς και οι εκθέσεις της εκτελεστικής και της οικονομικής επιτροπής ώστε να έχουμε τη δυνατότητα πληρέστερης εικόνας και εκτίμησης.

Έχει αξία και τη δική της σημασία εάν η εκτελεστική επιτροπή πρωτίστως αλλά και η οικονομική επιτροπή που την πλειοψηφία την έχει η πλειοψηφούσα αρχή θα είχε κάτι να παρατηρήσει ή να ψελλίσει σχετικά με την υποχρηματοδότηση και την οικονομική ασφυξία που αποτυπώνεται σε αυτόν τον προϋπολογισμό.

Και λυπάμαι ειλικρινά που για άλλη μια χρονιά το κορυφαίο αυτό θέμα για την Περιφέρειά μας λόγω των καιρικών συνθηκών θα συζητηθεί  μέσω τηλεδιάσκεψης, χωρίς να έχουν δηλαδή τη δυνατότητα οι περιφερειακοί σύμβουλοι των νησιών να είναι παρόντες και να συζητήσουμε γι’ αυτό δια ζώσης. Και το λέω αυτό, διότι χρονικά δεν δίνεται δυνατότητα αναβολής και δεύτερον αδικεί το θέμα η όλη διαδικασία.

Κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο προϋπολογισμός αποτελεί την κορυφαία πράξη του Περιφερειακού μας Συμβουλίου ο οποίος συντάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 5 της υπ’ αριθμ. οικ. 25596/26.07.2017 ΚΥΑ το οποίο προβλέπει «για την κατάρτιση και υποβολή του προϋπολογισμού των Περιφερειών του οικονομικού έτους 2018, οι πιστώσεις που εγγράφονται στον προϋπολογισμό για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών και δαπανών βελτίωσης, συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου πρέπει να είναι ίσες με το ύψος του αντίστοιχου ποσού που αποδόθηκε στην Περιφέρεια το 2012, πολλαπλασιαζόμενο επί 2».

Το ποσό που αποδόθηκε στην Περιφέρειά μας το 2012 ήταν 693.435,40 ευρώ. Επομένως, το ποσόν που αναμένεται να διατεθεί το 2018 θα είναι 1.386.810,80 ευρώ. Η κατανομή αυτών των ποσών στις Περιφερειακές Ενότητες διέπεται από συγκεκριμένους κανόνες σύμφωνα με την υπ’ αριθμ 74455/29.12.2010 ΚΥΑ καθώς και με συγκεκριμένα ποσοστά που απορρέουν από τον πληθυσμό της κάθε Περιφερειακής Ενότητας αλλά και τις ανάγκες τους. Στη στήλη των εξόδων  οφείλεται να καταγράφονται τα ποσά που προβλέπεται να διατεθούν το νέο έτος με τις σχετικές αναμορφώσεις και αφού βεβαίως αποτυπωθούν τα ταμειακά υπόλοιπα του προηγούμενου έτους.

Θα ήταν βέβαια πολύ σημαντικό αν μπορούσε κανείς από την μελέτη καί αυτού του προϋπολογισμού να ήταν ορατό το όραμα της περιφερειακής αρχής για την ανάπτυξη, τον προγραμματισμό της, αν έχει πρόβλεψη για την αντιμετώπιση εκτάκτων συμβάντων, εάν υπάρχει μέριμνα υποστήριξης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Εν κατακλείδι, εάν στοιχειωδώς η πλειοψηφία διατηρεί κάποια από τα παλιά της «αντανακλαστικά» διεκδικώντας πόρους για την Περιφέρειά μας. Πολύ φοβάμαι ότι όλα αυτά έχουν ξεχαστεί και παραμένουν σε επικοινωνιακό και μόνο επίπεδο καθώς δεν αποτυπώνονται στον προϋπολογισμό ως πρόβλεψη και ως μέριμνα.

Ο προϋπολογισμός σας είναι ένα συνονθύλευμα αριθμών, είναι άνευρος και πλασματικός. Γιατί, πώς μπορεί να αυξάνει ο προϋπολογισμός όταν ακόμη και η εισήγηση της υπηρεσίας επισημαίνει ότι αυτά που αναγράφονται είναι τα ελάχιστα απαραίτητα για τη λειτουργία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου στοιχειωδώς να ανταποκριθεί στις ανάγκες των κατοίκων της. Και μάλιστα, όταν ακόμη και τα ίδια έσοδα της Περιφέρειας παρουσιάζουν σταθερή μείωση χρόνο με το χρόνο. Είναι άξιο να σημειωθεί ότι διαβάζοντας τον προϋπολογισμό, στο σκέλος των εξόδων, δεν αποτυπώνονται οι πληρωμές που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο και κυρίως, δεν αποτυπώνεται το ποσό των οφειλών της Περιφέρειας για να μπορεί κανείς να εκτιμήσει σε ποιο ποσοστό εκτελείται ο προϋπολογισμός, ποιες είναι οι υποχρεώσεις και πώς μπορεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού να είναι καί ολόκληρη, καί σαφής και αξιόπιστη. Απλώς αποκρύπτεται, γιατί δεν ξεπερνάει το 10-20%.

Διαπιστώνω επίσης, ότι γίνονται εγγραφές ως έσοδα αναμενόμενα που απλώς εγγράφονται και δαπάνες που είναι και αυτές προβλεπόμενες αλλά στην πράξη μη υλοποιήσιμες είτε γιατί τα έργα προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς, είτε γιατί δεν υπάρχουν νέα έργα, είτε γιατί οι υπηρεσίες λόγω υποστελέχωσης αδυνατούν να τις διεκπεραιώσουν.  Έτσι, και τα έσοδα δεν είναι πραγματικά αλλά και η αποτύπωση των εξόδων είναι αόριστη. Γι’ αυτό και τον χαρακτηρίσαμε πλασματικό. Η όποιες δαπάνες εγγράφονται στη στήλη των εξόδων για το 2018 αφορούν κυρίως στα συνεχιζόμενα έργα τα οποία παραλάβατε από την πρώτη περιφερειακή περίοδο 2011-2014.

Και ομιλούμε για τα μεγάλα έργα. Δυστυχώς, δεν είναι ορατή στον σημερινό προϋπολογισμό καμία προβλεπόμενη δαπάνη για κάποιο νέο μεγάλο έργο καί για το 2018. Έτσι, προβλέπεται ότι και για το 2018 οι δαπάνες που θα προκύψουν θα προέρχονται κυρίως από τα έργα που παραλάβατε από εμάς την περίοδο 2011-2014, όπως το ίδιο έγινε και το 2016 και θα γίνει και για το 2017. Θα θέλαμε ειλικρινά πολύ, όχι μόνο ως αντιπολίτευση αλλά ως πολίτες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, διανύοντας το 4ο έτος της δικής σας θητείας να ακούσουμε την ένταξη και την εκκίνηση ενός μεγάλου έργου σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, όπως γνωρίζουν όλοι ότι έγινε στα μόλις 3 χρόνια της δικής μας θητείας.

Θα ‘θελα όμως να αναφερθώ και σε μια διαπίστωση η οποία τείνει να παγιωθεί από τον τρόπο που εσείς κατανέμετε τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δηλαδή του ποσού των 1.386.870,80 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2018, η οποία ανατρέπει τον τρόπο κατανομής των χρημάτων αυτών στις Περιφερειακές Ενότητες.

Συγκεκριμένα, στη στήλη κατανομής των έργων, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας βάσει των πιστώσεων που είχαν διατεθεί στην καταργηθείσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση το 2010 έπρεπε να πάρει το 35,45% εγγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 27,66%. Στη Ζάκυνθο, αντί του ποσοστού 20,08% εγγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 18,34%. Για την Κεφαλονιά αντί 28,35% εγγράφεται ποσό που αντιστοιχεί στο 36,05%.

Δύο παρατηρήσεις. Πρώτον το γεγονός αυτό δεν το αναφέρετε στην εισήγησή σας και δεν το αιτιολογείτε, και δεύτερον ανατρέπετε και καταστρατηγείτε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις χρηματοδοτήσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. Κατανοούμε τις ανάγκες της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης λόγω των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ακόμη από τους σεισμούς του 2014 αλλά μην προσπαθείτε να καλύψετε την ανεπάρκειά σας με τα ψίχουλα των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων αδικώντας τα υπόλοιπα νησιά ενώ οφείλετε πέρα από τα 25 εκατομμύρια που επί των ημερών μας εξασφαλίσαμε για την Κεφαλονιά και Ιθάκη και ιδιαίτερα το Ληξούρι, να είχατε διεκδικήσει και να είχατε εξασφαλίσει γενναίες χρηματοδοτήσεις για τις ανάγκες αυτές από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, όπως τους είχατε με ευκολία υποσχεθεί.

Κάτι που ακόμη δεν είναι ορατό σε αυτόν τον προϋπολογισμό σας, είναι οι πολιτική σας σχετικά με  τις απουσία χρηματοδοτήσεων του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης που όφειλαν προ πολλού να είχαν ξεκινήσει να απορροφούνται έτσι ώστε ένα σημαντικό ποσό που έχει εξασφαλιστεί για τις Περιφέρειες να μπορεί να αξιοποιηθεί στην κατεύθυνση αυτή. Και θα πρέπει να επισημάνω, την απουσία εγγραφής πίστωσης όπως πρόσφατα αποφασίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Ζακύνθου, για την δακοκτονία καί στην Ζάκυνθο.

Είναι βέβαιο ότι η υποχρηματοδότηση των Περιφερειών αποτελεί ένα πραγματικό και δυσάρεστο γεγονός που δείχνει στην πράξη ότι το κεντρικό κράτος αδιαφορεί για τους πολίτες της Περιφέρειας και επιβεβαιώνει το πόσο πολύ απέχουν τα λόγια και οι υποσχέσεις από την πραγματικότητα. Πόσο πολύ απέχουν οι προεκλογικές δεσμεύσεις, υποσχέσεις και ελπίδες που δώσατε στους πολίτες όταν ήσασταν αντιπολίτευση, και κεντρικά και περιφερειακά.

Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 οι Περιφέρειες είχαν μείωση χρηματοδότησης για λειτουργικές δαπάνες από το 2011 έως το 2017 κατά 69,58%, οι δε επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 100%. Απλά μηδενίστηκαν! Έτσι, αθροιστικά οι Περιφέρειες στερήθηκαν το ποσό των 449.672.000 από τους προβλεπόμενους πόρους (φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΦΠΑ). Και αυτό,  μόνο για το 2017. Για όλη δε την επταετία 2011-2017 η στέρηση έφτασε στο 1.837.245.484 ευρώ με μεγαλύτερη υστέρηση τα χρόνια 2015, 2016 και 2017. Δεν ακούσαμε να αρθρώνεται λέξη και όταν με ανάλογη ερώτηση σας το επεσήμανα στο περιφερειακό συμβούλιο της Ιθάκης, είπανε να το ζητήσουμε αργότερα, μετά εορτής δηλαδή.

Ο προϋπολογισμός σας για το 2018 είναι αντιαναπτυξιακός. Γιατί, δεν έχετε όραμα, γιατί δεν έχετε σχέδιο, αλλά επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η Περιφέρεια κινείται ως απλός διεκπεραιωτής των κεντρικών πολιτικών. Των πολιτικών της λιτότητας, της φτώχειας,  της υπερφορολόγησης, της αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων, της αύξησης της πραγματικής ανεργίας και της συνέχιση φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Είναι άξιο να σημειωθεί πως στον προϋπολογισμό του 2018 ευημερούν πράγματι οι αριθμοί μέσα από τους χιλιάδες κωδικούς, ενώ εγγράφονται ελάχιστα ποσά, ψίχουλα θα ‘λεγε κανείς, για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Το ίδιο συμβαίνει και στον τομέα της πολιτικής προστασίας που για άλλη μια φορά με αφορμή την πρόσφατη θεομηνία στην Κέρκυρα, η Περιφέρεια ακροβατεί και δεν μπορεί να ανταποκριθεί εμπράκτως και άμεσα στην ανακούφιση των πληγέντων. Αυτά, είναι χαρακτηριστικά που προσιδιάζουν στην κεντρική αντίληψη αλλά επιβεβαιώνεται και από την αδυναμία της Περιφέρειας να παρεμβαίνει ουσιαστικά και άμεσα εκεί που προκύπτουν επείγουσες ανάγκες και να μην αρκείται μόνο στη φυσική της παρουσία στις πληγείσες περιοχές.

Δυστυχώς, συμβιβαστήκατε κύριοι. Παύσατε να διεκδικείτε, η φωνή σας ατόνισε. Η αγανάκτησή σας όταν ήσασταν αντιπολίτευση έγινε σήμερα προσαρμογή. Διότι βολευτήκατε. Γιατί νιώσατε ότι όλα αυτά που λέγατε ήταν αυταπάτη, γι’ αυτό ξεχάσατε τις υποσχέσεις που δώσατε στους πολίτες. Τα προεκλογικά σας διεκδικητικά αντανακλαστικά καταργήθηκαν και έχετε συμβιβαστεί. Έτσι, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και ΛΑΕ συμπλέουν εσωτερικά και συγκρούονται ενίοτε εξωτερικά για να το «παίζουν» και λίγο αντιμνημονιακοί. Εσείς, που εφαρμόζετε το πιο σκληρό τρίτο μνημόνιο που έχει οδηγήσει στη φτώχεια, στην ανεργία και στην ανασφάλεια χιλιάδες συμπολίτες μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, εμείς θα καταψηφίσουμε αυτόν τον προϋπολογισμό ως πλασματικό, χωρίς όραμα, χωρίς αναπτυξιακή κατεύθυνση με έντονα τα φαινόμενα της παρακμής και της απραξίας σε ολόκληρη την Περιφέρεια. Τίποτα δεν υλοποιείται από όσα με τόση ευκολία υποσχεθήκατε στους πολίτες των Ιονίων. Γιατί απλά, οι πολίτες των Ιονίων δεν έγιναν ευτυχέστεροι, δεν έγιναν ασφαλέστεροι έγιναν όμως φτωχότεροι και απογοητευμένοι και νιώθουν την περιφερειακή έκφραση του κράτους, εσάς δηλαδή, απόμακρους και εχθρικούς.

Προηγούμενο άρθροΕπίσκεψη του Πρέσβη της Ιαπωνίας Yasuhiro Shimizu στο 1ο Λύκειο Λευκάδας
Επόμενο άρθροΟι κάτοικοι του Μεγανησίου επιθυμούν τη διάσωση της οικίας Δήμου Τσέλιου