Αρχική Άλλες ειδήσεις Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η 10η Οκτωβρίου

Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας η 10η Οκτωβρίου

0

Mήνυμα του Προέδρου της ΤΟΜΕΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Τομέων Ψυχικής Υγείας Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας

Η 10η Οκτωβρίου κάθε έτους, καθιερωμένη από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, είναι αφιερωμένη φέτος  στην «Ψυχική Υγεία στο Χώρο Εργασίας».

Είναι γνωστό στατιστικά ότι ένας στους τέσσερις ενήλικες θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής του, ενώ οι προκαταλήψεις και το στίγμα αποτελούν σημαντικά εμπόδια στην αναζήτηση βοήθειας και στερούν από τους ανθρώπους την αξιοπρέπειά τους.

Για την έμπρακτη κύρωση της αξιοπρέπειας στην Ψυχική Υγεία απαιτείται συνεργασία από κάθε μέλος της κοινωνίας. Απαιτούνται δράσεις στο κοινωνικό σύνολο και ειδικότερα στο εργασιακό περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η εργασία είναι ευεργετική για την ψυχική υγεία, αλλά ένα αρνητικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε ψυχικές διαταραχές. Ενώ οι σημερινές συνθήκες και οι όροι εργασίας έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία ιδίως χρόνια και η ανεργία αποτελεί έναν σύγχρονο Μινώταυρο ιδιαίτερα για τη νεολαία, ένας στους πέντε ανθρώπους που εργάζονται θα αντιμετωπίσει ένα πρόβλημα Ψυχικής Υγείας στην εργασία του. Και ενώ υπάρχουν μεμονωμένες ενέργειες από φορείς και εργαζόμενους για να υποστηρίξουν ένα ψυχικά υγιές εργασιακό περιβάλλον, δεν υπάρχει ένα κοινό όραμα και στρατηγική για την Ψυχική Υγεία στο εργασιακό πλαίσιο. Έτσι καθίσταται αναγκαία κάθε συμβολή σ’ ένα διάλογο για την υπεράσπιση της Ψυχικής Υγείας στο εργασιακό πλαίσιο ώστε να αποσαφηνιστούν οι καλύτεροι τρόποι προώθησης της Ψυχικής Υγείας στην εργασία, να αναδυθούν στρατηγικές και συμμαχίες μεταξύ φορέων, εργοδοτών και υπαλλήλων, να μειωθούν οι αρνητικές συμπεριφορές και διακρίσεις και να υποστηριχθούν οι εργαζόμενοι στις δύσκολες εργασιακές συνθήκες που αντιμετωπίζουν.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι ο εκφοβισμός και οι προσβολές συχνά αναφέρονται ως αιτίες εμφάνισης εργασιακού στρες. Επιπλέον, ευθύνονται τόσο για σωματικά όσο και για ψυχολογικά προβλήματα. Ως εκ τούτου είναι αναγκαία:

  1. Η προστασία της ψυχικής υγείας μέσω της μείωσης των σχετιζόμενων με την εργασία παραγόντων κινδύνου
  2. Η Προαγωγή της ψυχικής υγείας και ενδυνάμωση των εργαζομένων
  3. Η αντιμετώπιση των διαταραχών ψυχικής υγείας ανεξάρτητα από την αιτία που τις προκαλεί

Ο Πρόεδρος

Βασίλειος Μπρούμας

 

Προηγούμενο άρθροΔείτε την κάλυψη της ΕΡΤ3 από τα εγκαίνια του Μουσείου «Άγγελος Σικελιανός»
Επόμενο άρθροΕγγραφές στα τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σφακιωτών “Φωτεινός”