Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΙΝ 2012 – 2014

Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΙΝ 2012 – 2014

0
pin-logo-ionian-sea copy copy copy copy copy

pin-logo-ionian-sea copy copy copy copy copy

Δείτε τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
Κέρκυρα 29-9-2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων σήμερα στην Κέρκυρα

Έγκριση Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΙΝ 2012 – 2014 από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για τη χρονική περίοδο 2012 – 2014.
Το θέμα εισηγήθηκε στο σώμα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, ενώ την αναλυτική παρουσίασή του έκανε ο Αντιπεριφερειάρχης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Π.Ι.Ν., Γιάννης Μαλακάσης.

Η διαδικασία κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΙΝ 2012 – 2014, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 74754/30.12.2010 και την παράγραφο α του άρθρου 174 Ν3852/2010, ολοκληρώνεται με την έγκρισή του από την Εκτελεστική Επιτροπή και στη συνέχεια την ψήφισή του από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Στο πλαίσιο αυτό και σε συνέχεια των σχετικών συζητήσεων / διαβούλευσης, που έχει ήδη πραγματοποιηθεί για τις ανάγκες του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, υποβάλλεται προς έγκριση το τελικό σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος, που αφορά στον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό και στον Οικονομικό Προγραμματισμό της ΠΙΝ της περιόδου 2012 – 2014.
Υπενθυμίζεται ότι, ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΠΙΝ έχει ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου 2011.
Στη συνέχεια, με βάση την σχετική εισήγηση της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού για την εξειδίκευση των Αξόνων Προτεραιότητας του Στρατηγικού Σχεδιασμού σε Μέτρα, Επιχειρησιακούς Στόχους και Ενδεικτικές Κατηγορίες δράσεων, οι επιμέρους Διευθύνσεις της ΠΙΝ ανά Περιφερειακή Ενότητα διατύπωσαν τις αρχικά προτεινόμενες δράσεις και έργα προς επίτευξη των επιχειρησιακών στόχων. Κατά την διαδικασία μάλιστα αυτή, συμπληρώθηκαν και εμπλουτίστηκαν οι Επιχειρησιακοί Στόχοι και οι Ενδεικτικές Κατηγορίες Δράσεων, σύμφωνα με τις επιμέρους ανάγκες και προτεραιότητες.
Το περιεχόμενο των ανωτέρω δράσεων και έργων (στα οποία περιλαμβάνονται και τα έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), συγκεντρώθηκε, ομαδοποιήθηκε και ομογενοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού και μετά τις απαραίτητες διορθώσεις από τις αρμόδιες Διευθύνσεις αποτέλεσε τη βάση για την διαμόρφωση του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού της ΠΙΝ για την περίοδο 2012 – 2014.

Η υλοποίηση θα πραγματοποιείται μέσα από Ετήσια Προγράμματα Δράσης

Η υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας θα πραγματοποιείται μέσα από Ετήσια Προγράμματα Δράσης, τα οποία θα αποτελούν ουσιαστικά την εξειδίκευση – επικαιροποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΙΝ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τις επαρκώς τεκμηριωμένες προτεραιότητες, καθώς και τους ετήσια διαθέσιμους πόρους, μέχρι τη λήξη της τρέχουσας θητείας της Διοίκησης της Περιφέρειας.
Επίσης, προσδιορίστηκαν ειδικά κριτήρια αξιολόγησης του βαθμού προτεραιότητας των επί μέρους αρχικά προτεινόμενων δράσεων και έργων, για την ένταξή τους στα Ετήσια Προγράμματα Δράσης, και εξειδικεύθηκε η μεθοδολογία εφαρμογής τους.
Επισημαίνεται ότι, στα Ετήσια Προγράμματα Δράσης είναι δυνατόν να τροποποιείται ο προγραμματισμός των δράσεων που έχουν προβλεφθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, καθώς και να περιλαμβάνονται νέες δράσεις, εφόσον εντάσσονται στην στρατηγική και στις αναπτυξιακές προτεραιότητες της ΠΙΝ.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε εκτίμηση των προβλεπόμενων εσόδων της ΠΙΝ για την περίοδο 2012 – 2014, ανά κατηγορία πηγών χρηματοδότησης ήτοι:
• Τους ΚΑΠ και τους ίδιους Πόρους της ΠΙΝ
• Τους πόρους του Εθνικού Σκέλους του ΠΔΕ
• Τους πόρους των Συγχρηματοδοτούμενων από την Ε.Ε. Προγραμμάτων (ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ, Τομεακά Προγράμματα ΕΣΠΑ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας κλπ).

Για την εκτίμηση των προβλεπόμενων εσόδων λήφθηκαν υπόψη:
α. Οι προβλεπόμενες ετήσιες εισροές ΚΑΠ και ιδίων πόρων, για το 2012, καθώς και τα αδιάθετα υπόλοιπα των προηγούμενων ετών
β. Τα εγκεκριμένα Έργα του ΠΔΕ, και τα προταθέντα έργα στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Κέρκυρας
γ. Τα ενταγμένα και τα προς ένταξη έργα των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ ΔΕΠΙΝ, Τομεακά, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Προγράμματα Εδαφικής Συνεργασίας) με βάση τις δυνατότητες χρηματοδότησης που παρέχονται από τα Προγράμματα αυτά, καθώς και η διαχειριστική ικανότητα των Υπηρεσιών της ΠΙΝ.
Με βάση τα συνολικά προβλεπόμενα αυτά έσοδα, καθώς και την σχετική ενδεικτική κατανομή των προτεινόμενων έργων και δράσεων, διαμορφώθηκε ο Οικονομικός Προγραμματισμός της Περιόδου 2012 – 2014 ανά Άξονα και Μέτρο του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Τέλος, καταρτίστηκε πλέγμα δεικτών εκροών και αποτελεσμάτων για την παρακολούθηση και αξιολόγηση του βαθμού υλοποίησης των δράσεων, καθώς και την επίτευξη των στόχων του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Με την ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού Προγράμματος η Περιφέρειά μας αποκτά ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο σχεδιασμού και εφαρμογής πολιτικών και δράσεων, κατά την τρέχουσα διοικητική περίοδο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.

Έγκαιρη και ορθολογική επικαιροποίηση του Σχεδιασμού με βάση τις αλλαγές των συνθηκών του περιβάλλοντος

Μάλιστα, στο σημερινό ιδιαίτερο ευμετάβλητο και ασταθές οικονομικό περιβάλλον, το οποίο διαμορφώνεται από την παρατεταμένη ύφεση και τις πιεστικές υποχρεώσεις προσαρμογής της δημοσιονομικής λιτότητας, η ύπαρξη σαφώς προσδιορισμένης Αναπτυξιακής Στρατηγικής, επαρκώς τεκμηριωμένης από αξιόπιστα και επίκαιρα δεδομένα, και υποστηριζόμενης από αξιόπιστο και έμπειρο μηχανισμό σχεδιασμού κατάλληλων αναπτυξιακών παρεμβάσεων, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της Περιφέρειάς μας, ώστε να διασφαλίζεται:
• η έγκαιρη και ορθολογική επικαιροποίηση του Σχεδιασμού με βάση τις αλλαγές των συνθηκών του περιβάλλοντος
• η στοχευμένη εξειδίκευση του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού σε ώριμα έργα και δράσεις, για την αντιμετώπιση τόσο των προγραμματικών προτεραιοτήτων της ΠΙΝ, όσο και των έκτακτων και ειδικού χαρακτήρα αναγκών των πολιτικών και των επιχειρήσεών της
• η υποστήριξη της λήψης των κατάλληλων αποφάσεων για την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων (επίτευξη των κρίσιμων στόχων με το μικρότερο δυνατό κόστος).
Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ι.Ν., στην συνεδρίαση της 25ης Σεπτεμβρίου, ενέκρινε το συνημμένο σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

 


 

ΕΚΘΕΣΗ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ
ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2012-2014 ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ενημέρωση απο το Γραφείο Θ. Αντιπεριφερειάρχη Ιωάννη Μαλακάση.

Για τις ανάγκες κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΙΝ, ακολουθήθηκε το σύνολο των προβλεπόμενων από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διαδικασιών (Ν. 3852/2010, Υπουργική Απόφαση με Α.Π.: 74754 / 30 Δεκεμβρίου 2010), ήτοι:

1. Στις 2-3-2011 με την υπ’ αριθμ. Οικ.7834/2928 απόφαση Περιφερειάρχη ορίστηκε αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης που θα εποπτεύει την διαδικασία κατάρτισης του Ε.Π. σε συνεργασία με την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.
2. Στις 19/9/2011 με την υπ’ αριθμ. 45864/17112/ απόφαση του κ. Περιφερειάρχη, συγκροτήθηκε Ομάδα Υποστήριξης της ΠΙΝ, που συνέβαλε στην συλλογή των στοιχείων ανά Περιφερειακή Ενότητα, με εμπλοκή και εποπτεία από τους επιμέρους αιρετούς γεωγραφικούς Αντιπεριφερειάρχες.
3. Καταρτίστηκε από την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού μετά από την συλλογή και επεξεργασία των παρεχόμενων στοιχείων και προτάσεων των Διευθύνσεων της Περιφέρειας.
4. Κατόπιν αρχικής συζήτησης στην Εκτελεστική Επιτροπή, στις 23/10/2011 πραγματοποιήθηκε ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί του κειμένου εργασίας του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ.
5. Με πρωτοβουλία της Εκτελεστικής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τους Δήμους της εδαφικής επικράτειας της Περιφέρειας με την υλοποίηση των κάτωθι ενεργειών:
• Στις 31/10/2011 στάλθηκε ηλεκτρονικά Έντυπο Διατύπωσης Γνώμης και Προτάσεων Δήμων της Περιφέρειας.
• Στις 14/11/2011 παρουσιάστηκε κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Κέρκυρας με συμμετοχή εκπροσώπων των Δήμων.
• Στις 15/11/2011 το κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού παρουσιάστηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Λευκάδας με συμμετοχή εκπροσώπων του Δήμου.
• Στις 2/12/2012 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη όπου παρουσιάστηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός, αφού λήφθηκαν υπόψη και ενσωματώθηκαν οι παρατηρήσεις των τοπικών παραγόντων των Δήμων
6. Στις 15/12/2011 εγκρίθηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΙΝ κατά την διάρκεια συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη και οριστικοποιήθηκε η εισήγηση προς έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο.
7. Κατά την 23η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 2011, εγκρίθηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.
8. Στις 23/03/2012, πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης της ΠΙΝ, για την παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού και την ενημέρωση σχετικά με το Αναπτυξιακό Όραμα, τους Άξονες και τους Ειδικούς Στόχους που έχει θέσει η ΠΙΝ για την επιτυχή ολοκλήρωση του Επιχειρησιακού της Προγράμματος για το χρονικό διάστημα 2012-2014 της ΠΙΝ.
9. Στις 18/4/2012 αναρτήθηκε το κείμενο του Στρατηγικού Σχεδιασμού στην ιστοσελίδα της ΠΙΝ, ώστε να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και να κατατεθούν οι απόψεις και τα σχόλια των πολιτών, των τοπικών, κοινωνικών και οικονομικών φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Το κείμενο παρέμεινε προς δημόσια διαβούλευση για δύο εβδομάδες. Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης οριστικοποιήθηκε ο Στρατηγικός Σχεδιασμός της ΠΙΝ.
10. Μετά την ολοκλήρωση του Στρατηγικού Σχεδίου της Περιφέρειας, πραγματοποιήθηκε από την Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού εξειδίκευση των Αξόνων Προτεραιότητας σε Μέτρα, Επιχειρησιακούς Στόχους και Κατηγορίες Δράσεων.
11. Με το υπ’ αριθμ. 25085/10816/25-05-2012 (Ορθή επανάληψη 28265/11023/09/5/2012) έγγραφο της Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, διανεμήθηκαν προς τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες των Περιφερειακών Ενοτήτων, οι προτάσεις εξειδίκευσης των Αξόνων Προτεραιότητας σε Μέτρα, Ειδικούς Στόχους και Ενδεικτικές Κατηγορίες Δράσεων, καθώς και σχετικές οδηγίες, προκειμένου να συμπληρωθούν τα Έργα στα Έντυπα Καταγραφής Προτεινόμενων Έργων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις.
12. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις, αφού εμπλούτισαν-συμπλήρωσαν τα προτεινόμενα Μέτρα και Ειδικούς Στόχους, υπέβαλαν έργα και δράσεις κατ’ αντιστοιχία προς τους Άξονες και τα Μέτρα του Στρατηγικού Σχεδίου, τους επιχειρησιακούς στόχους για την περίοδο 2012-2014.
13. Η Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού αφού επεξεργάστηκε τις προτάσεις των υπηρεσιών κατηγοριοποίησε και ομογενοποίησε τα αποτελέσματα και προέβη στην σύνταξη Σχεδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος. Στην συνέχεια απέστειλε το σχέδιο εκ νέου στις αρμόδιες Διευθύνσεις προκειμένου να υποβληθούν οι τελικές τους παρατηρήσεις.
14. Ακολούθησε εκ νέου επεξεργασία του σχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος και στις 19.09.2012 πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με την Εκτελεστική Επιτροπή επί του τελικού σχεδίου του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
15. Στην συνέχεια το τελικό σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος εγκρίθηκε από την Εκτελεστική Επιτροπή την 25/9/2012
16. Τέλος, το τελικό σχέδιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος υποβλήθηκε προς ψήφιση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, συνοδευόμενο από την Έκθεση τεκμηρίωσης της τήρησης των απαιτούμενων διαδικασιών.

Επισημαίνεται πως, καθόλη την διάρκεια της κατάρτισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος, πραγματοποιήθηκαν εσωτερικές συναντήσεις-συνεννοήσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Περιφέρειας για την πληρέστερη ενημέρωση όλων και για την διασφάλιση της πληρότητας του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι, για την υποστήριξη της διαδικασίας κατάρτισης του Ε.Π. της ΠΙΝ της περιόδου 2012-2014 μετά από διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού προσελήφθη εξωτερικός Σύμβουλος που υποστήριξε στο σύνολο των αναφερόμενων διαδικασιών.

Ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΗΣ

 

Προηγούμενο άρθροΙόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροH συνέντευξη του Σωτήρη Σκιαδαρέση στην Ναυτεμπορική