Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Ανακτά της αίγλη η αρχαία Καστρίτα

Ανακτά της αίγλη η αρχαία Καστρίτα

0
KASTRITSA

KASTRITSA

Εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας

Με ικανοποιητικούς ρυθμούς εξελίσσονται οι εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Καστρίτσας. Με την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων η περιοχή αναμένεται να αλλάξει όψη και να μετατραπεί σε ένα σημείο αναφοράς για το λεκανοπέδιο και την Ήπειρο αντάξιο της μακράς διαδρομής και ιστορίας της.

 

Το έργο της Καστρίστας είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ηπείρου και χρηματοδοτείται με το ποσό του 1,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ των άλλων περιλαμβάνει εργασίες ανάπλασης – ανάδειξης, καθώς και έργα υποδομής στο νότιο και κεντρικό τμήμα της ακρόπολης της Καστρίτσας, με στόχο να καταστεί ο αρχαιολογικός χώρος επισκέψιμος.

Παράλληλα θα ληφθούν μέτρα δημοσιότητας των μνημείων και του έργου.

Η Καστρίτσα, παρότι δεν είναι ευρέως γνωστή μέχρι σήμερα, αποτελεί έναν από τους πιο λαμπρούς αρχαιολογικούς χώρους στην Ήπειρο.

Στην περιοχή γύρω από το χωριό έχουν εντοπιστεί ευρήματα που πιστοποιούν ανθρώπινη παρουσία στο χώρο αυτό, από την νεολιθική εποχή μέχρι τους ιστορικούς χρόνους.

Δυτικά από το χωριό βρίσκεται το ύψωμα Καστρίτσα, που είναι πλούσιο σε ευρήματα. Συγκεκριμένα, στο ύψωμα αυτό έχουν εντοπιστεί:

Στην δυτική πλαγιά, σπήλαιο με ίχνη εγκατάστασης, που χρονολογούνται 20000 έως 10000 χρόνια πριν από σήμερα, δηλαδή στην νεότερη περίοδο της παλαιολιθικής εποχής για την Ελλάδα. Το σπήλαιο αυτό ερευνήθηκε από Άγγλους αρχαιολόγους το 1967.

Στην βόρεια άκρη, άλλο σπήλαιο με ίχνη εγκατάστασης από την νεότερη νεολιθική εποχή.

Στους πρόποδες του υψώματος, τάφοι της υστεροελλαδικής περιόδου.

Ανατολικά από το χωριό, έχουν εντοπιστεί από το 1948-1949 ίχνη οικισμού, που ερευνήθηκε από τον Σ. Δάκαρη, το 1951-1952 και τα ευρήματα (τάφοι, κεραμική) δείχνουν κατοίκηση από την νεολιθική εποχή μέχρι τους ιστορικούς χρόνους.

Βόρεια του λόφου βρίσκεται η αρχαία ακρόπολη Τέκμον, όπου δεσπόζουν τα αρχαία τείχη με περίμετρο περίπου 3000 μέτρα με 5 εισόδους ενώ η κεντρική είσοδος είναι στην βορειοανατολική πλευρά του λόφου.Το όνομα της αρχαίας ακρόπολης δεν εχει διασταυρωθεί. Ο Στράβων αναφέρει ότι τα ρωμαικά στρατεύματα κατερχόμενα απέ την Ιλλυρία συνάντησαν την πρωτεύουσα των μολοσσών Πασσαρώνα και στην συνέχεια λίγα χιλιόμετρα πιό νότια την Τέκμονα.

Από την περιγραφή αυτή του ρωμαίου ιστορικού, οι επιστήμονες συμπεραίνουν ότι η αρχαία ακρόπολη στον λόφο της Καστρίτσας, κατά πάσα πιθανότητα είναι η αρχαία Τέκμον, η πόλη που έζησε η αδελφή του αρχαίου βασιλιά Πύρρου και μητέρα του Μ. Αλεξάνδρου, η Ολυμπιάδα.

Πηγή:  http://thesprotia-news.blogspot.com

Προηγούμενο άρθροΚαραγκιοζιλίκια…
Επόμενο άρθροΗ ομιλία από την συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Λευκάδα