Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Δηλώσεις Πρ. ΠΕΔΙΝ για τις αποφάσεις της συνεδρίασης του ΔΣ

Δηλώσεις Πρ. ΠΕΔΙΝ για τις αποφάσεις της συνεδρίασης του ΔΣ

0
pedin 070213

pedin 070213

Ενημέρωση από τον Πρόεδρο της ΠΕΔΙΝ και Δήμαρχο Κέρκυρας, Γ. Τρεπεκλή.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κέρκυρα: 11/2/2013
Προς : Μ.Μ.Ε.

Στις αποφάσεις που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων, στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 7 Φεβρουαρίου 2013 στη Ζάκυνθο, αναφέρθηκε με δηλώσεις του σήμερα ο Δήμαρχος Κέρκυρας και Πρόεδρος της ΠΕΔΙΝ Γιάννης Τρεπεκλής, τονίζοντας κυρίως το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνεδρίαση και το ομόφωνο των αποφάσεων, γεγονός που χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό για τη συνοχή της Περιφέρειας και την ανάπτυξη των νησιών.
«Η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει μέσα από το διάλογο είναι ιδιαίτερα σημαντική και λειτουργεί προς όφελος όλων των νησιών» είπε ο Δήμαρχος Κέρκυρας Γ. Τρεπεκλής, επισημαίνοντας ότι το ομόφωνο των αποφάσεων και η αγαστή συνεργασία αποτελούν από μόνα τους την καλύτερη απάντηση σε όλες τις φωνές που επιθυμούν διαχωρισμό των Ιονίων Νήσων.

Οικονομικά προβλήματα – προϋπολογισμός
Ο Δήμαρχος Κέρκυρας αναφέρθηκε στα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ΠΕΔΙΝ και ενημέρωσε ότι μετά από πιέσεις του ίδιου προσωπικά και των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου αυξήθηκαν οι εισφορές προς τα Ιόνια και τακτοποιήθηκαν παλιές εκκρεμότητες αναφορικά με τις πληρωμές των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την κρίσιμη οικονομική περίοδο συντάχθηκε και ο απολύτως ρεαλιστικός προϋπολογισμός τη ΠΕΔΙΝ, ο οποίος ψηφίστηκε από το Σώμα.

Σχέδιο «Αθηνά» για κατάργηση – συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ & ΤΕΙ
Το Δ.Σ. της ΠΕΔΙΝ συζήτησε και το σχέδιο «Αθηνά» για τη συγχώνευση τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, βάσει του οποίου καταργούνται τμήματα του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, με τους Δημάρχους να καταθέτουν την αισιοδοξία τους, μετά και τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Παιδείας, για την λήψη απόφασης που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των νησιωτικών σχολών. «Δεν μπορεί η Πολιτεία να παίρνει αποφάσεις κατάργησης τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, εγώ μάλιστα μίλησα και για ενίσχυση του ρόλου του Ιονίου Πανεπιστημίου» τόνισε ο κ. Τρεπεκλής, χαρακτηρίζοντας «βραχίονα ανάπτυξης στις τοπικές κοινωνίες τα πανεπιστημιακά ιδρύματα». Δεν θα αποδεχθούμε τυχόν απόφαση κατάργησης στην ουσία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και ζητούμε να γίνει αναδιάρθρωση των τμημάτων εντός του Ιδρύματος, κατέληξε για το θέμα ο Δήμαρχος Κέρκυρας, ενημερώνοντας ότι ομόφωνα αποφασίστηκε η υιοθέτηση της πρότασης της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ. Μάλιστα με αφορμή την επαπειλούμενη κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, ο κ. Τρεπεκλής πρότεινε και το Σώμα έκανε ομόφωνα δεκτή, την σύσταση επιτροπής παιδείας για τα Ιόνια Νησιά, αποτελούμενη από 7 μέλη από όλα τα νησιά, για διαρκή συζήτηση και ενημέρωση στα προβλήματα της εκπαίδευσης στα Επτάνησα.

Διαχείριση των λιμένων των Ιονίων Νήσων
Η διαχείριση των λιμανιών της Περιφέρειας απασχόλησε τη συνεδρίαση του Σώματος, με εισήγηση του Προέδρου της ΠΕΔΙΝ, με έμφαση τα λεγόμενα «ορφανά λιμάνια», το χρόνια πια αίτημα για δημιουργία Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων και την ειδική χωροταξική νομοθεσία που διέπει τις λειτουργίες των λιμένων, με συνέπεια να υπάρχει ορατός κίνδυνος δημιουργίας εμπορικών κέντρων ή και άλλων εγκαταστάσεων εντός των χώρων των λιμανιών. «Δεν μπορούμε να δώσουμε στους όποιους ιδιώτες λευκές επιταγές και γι’ αυτό το λόγο θα υπάρξει την ερχόμενη Τετάρτη συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Λιμενικής Πολιτικής, προκειμένου να συζητήσουμε για τα θέματα που αφορούν τα λιμάνια μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Κέρκυρας.
Επισημαίνεται ότι με νομοσχέδιο του Υπουργείου Ναυτιλίας προωθούνται ρυθμίσεις με τις οποίες επί της ουσίας τα λιμάνια θα εξακολουθούν να λειτουργούν ανεξάρτητα από τον συνολικό σχεδιασμό των πόλεων προκαλώντας αμφίδρομα προβλήματα, δεν υπάρχει πρόβλεψη συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αξιοποίηση των λιμανιών και με τη δημιουργία λιμενικών δικτύων καταργείται το αυτοδιοίκητο των δημοτικών λιμενικών ταμείων.

«Βοήθεια στο Σπίτι»
Το Σώμα επίσης ομόφωνα αποφάσισε την σύνταξη ψηφίσματος για τη διατήρηση και ενίσχυση του, επιτυχημένου στη λειτουργία του, προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», τονίζοντας ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στα προγράμματα σε όλα τα νησιά καθώς και των ωφελούμενων.

Τουριστικές Εκθέσεις – προβολή
«Δεν υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ μας, είμαστε όλοι μια γροθιά για την τόνωση των τοπικών οικονομιών μας και την ενίσχυση του τουρισμού μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Κέρκυρας ενημερώνοντας για την απόφαση να λάβει μέρος και η ΠΕΔΙΝ στις τουριστικές εκθέσεις με στόχο την προβολή των Ιονίων Νήσων. «Πρέπει οι εν δυνάμει επισκέπτες μας να μάθουν την ευρύτερη περιοχή των νησιών μας και θα καταβάλλουμε όλοι μαζί όλες μας τις δυνάμεις για να το πετύχουμε αυτό. Ήδη συνεργαζόμαστε όλοι και είμαστε παντού μαζί με στόχο να ενισχύσουμε την παρουσία των Ιονίων, όπως κάνει και η Κρήτη. Δυστυχώς πρέπει να κάνουμε εμείς δράσεις συνεχώς καθώς ο ΕΟΤ, όπως βλέπουμε, δεν έχει ενδιαφέρον να βοηθήσει και να στηρίξει τα Ιόνια Νησιά», κατέληξε.

Προηγούμενο άρθροΗ εκπομπή My Lefkada Chef στο blog της Ειρήνης Νικολοπούλου
Επόμενο άρθροΘέματα 4ης συνεδρίασης Οικ. Επιτροπής ΠΙΝ