Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του Περιφερειάρχη

0
spyros-spyrou

spyros-spyrou

Ενημέρωση από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                    Κέρκυρα 31 Δεκεμβρίου 2012
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού
49100, Κέρκυρα
Τηλ: 26610 – 26523
Πληροφορίες: Βιβή Τρύφωνα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

Με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, θέλω να απευθύνω τις πιο εγκάρδιες ευχές μου προς όλους τους Επτανησίους, από τα διαπόντια νησιά μέχρι τις Στροφάδες.
Είθε η ανατολή του νέου έτους, να φέρει στις ζωές όλων μας την αισιοδοξία, τη γαλήνη και τη ψυχική δύναμη, για να ανατρέψουμε όσα μας βαραίνουν και να διεκδικήσουμε αυτά που δικαιούμαστε και που αρμόζουν σε έναν υπερήφανο και ικανό λαό, όπως ο Ελληνικός.

Επιθυμώ να διαβεβαιώσω, όλους τους συμπολίτες μου, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, σε αυτόν το δύσκολο χρόνο θα καταβάλλει το μέγιστο των προσπαθειών και της δύναμης της, για να ανταποκριθεί με απόλυτη επάρκεια στην αποστολή της, επ’ ωφελεία του τόπου και των κατοίκων του.
Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, έχουμε θέσει ως πρωταρχικούς στόχους, τη συνοχή της Περιφέρειας μας, την ισόρροπη και ισότιμη ανάπτυξη της και την ευημερία των κατοίκων της, αξιοποιώντας όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες και όλους τους πόρους που έχουμε στη διάθεση μας, είτε από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε από τους πενιχρούς εθνικού πόρους.

Κυρίαρχο μέλημα μας στην προσπάθεια που καταβάλλουμε, ήταν και είναι, να δομήσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με όλους τους συμπολίτες μας, για να λειτουργήσει ως ισχυρός και συνεκτικός δεσμός, μεταξύ όλων των Επτανησίων και να αποτελέσει τη στέρεη βάση, για την επίτευξη των στόχων της ανάπτυξης και της ευημερίας του τόπου μας.

Κάθε πολιτικός πιστεύω, όταν βρίσκεται στην αφετηρία της πολιτικής του διαδρομής και καριέρας, ξεκινά με όνειρα για να βοηθήσει και να αλλάξει προς το καλύτερο τη κοινωνία. Τα ίδια συναισθήματα διακατείχαν και μένα στην αφετηρία της πολιτικής μου σταδιοδρομίας.

Δυστυχώς οι καιροί που ήρθαν και διάγουμε σήμερα μας έφεραν αντιμέτωπους με μεγάλες δυσκολίες αλλά όχι ανυπέρβλητες.
Σε αυτές τις δύσκολες περιόδους οφείλουμε όλοι μας, πρωτίστως όσοι έχουμε την ευθύνη διακυβέρνησης του τόπου μας, να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τη κοινωνική συνοχή και να εμπεδώσουμε το αίσθημα δικαίου με αλληλοκατανόηση, εμπιστοσύνη, αλληλεγγύη και συνεργασία, για να καταστήσουμε τους πολίτες συμμέτοχους στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για την ανόρθωση της οικονομίας μας αλλά κυρίως της κοινωνίας.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχει γίνει μια πολύ σημαντική προσπάθεια για τη βελτίωση και την αναβάθμιση των υποδομών. Σημαντικά έργα είτε εκτελούνται, είτε έχουν ενταχθεί ή έχει δρομολογηθεί η συμβασιοποίηση τους, ώστε να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη του τόπου μας.

Θα πρέπει όμως ο καθένας, απ’ όπου έχει ταχθεί από τον Επτανησιακό λαό, να κάνει όχι μόνο τη κριτική αλλά και την αυτοκριτική του, κυρίως όσοι έχουν ασκήσει εξουσία στο παρελθόν, ώστε να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό, να μην δείχνουν μόνο τον απέναντι αλλά να συμβάλλουν θετικά και δημιουργικά στη κοινή προσπάθεια επ’ ωφελεία του τόπου μας.
Είμαι πεπεισμένος ότι τα αποθέματα του Ελληνικού λαού και κυρίως του Επτανησιακού λαού, με μια βαθιά πολιτιστική, πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά και επιτυχημένη διαδρομή μέσω των αιώνων, αποτελούν ισχυρά εχέγγυα ότι και αυτή τη φορά θα κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να βαδίσουμε ξανά στο δρόμο της προόδου και της ανάπτυξης.
Υπ’ αυτή την έννοια οφείλουμε να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον και το κάλλος των νησιών μας, μέσα από στοχευμένες ενέργειες και πρωτοβουλίες να αναδείξουμε την απαράμιλλη ομορφιά του φυσικού τοπίου αλλά και την ιδιαιτερότητα του δομημένου και αρχιτεκτονικού πλούτου των νησιών μας, ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους και ποιοτικότερους επισκέπτες, υποστηρίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον τουρισμό μας, που αποτελεί τον βασικό οικονομικό πόλο ανάπτυξης.
Δεν επιθυμώ σήμερα να αναφερθώ στο τι πετύχαμε το 2012, μέσα στη κορύφωση της πιο μεγάλης κρίσης που έζησε ο τόπος μας και η γενιά μας.
Αυτό που με ενδιαφέρει και έχει μεγάλη σημασία είναι να κοιτάξουμε μπροστά. Δεν βοηθάμε με το να περιγράφουμε τα συμπτώματα μια βαριάς αρρώστιας που έπληξε και πλήττει την Ελληνική κοινωνία αλλά και τους λαούς της νότιας κυρίως Ευρώπης.

Αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το πώς να βοηθήσουμε και να δώσουμε λύση στα προβλήματα, μέσα από προτάσεις, ουσιαστικές και δημιουργικές, απ’ όπου και αν προέρχονται.
Η εποχή της άκρατης ψευδούς ευδαιμονίας, με δανεισμό, έχει περάσει.
Η εποχή που ζούμε δεν προσφέρεται για λαϊκισμούς και δημαγωγία. Είναι ανάγκη να εμπεδώσουμε την εμπιστοσύνη και την κοινωνική δικαιοσύνη για να προχωρήσουμε μπροστά. Ο καταγγελτικός λόγος, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, είναι κενός περιεχομένου, απ’ όπου και αν προέρχεται.

Οι πολίτες της Επτανήσου στο πρόσωπου του Περιφερειάρχη και του Περιφερειακού μας Συμβουλίου, εμπιστεύονται τον θεσμό και γνωρίζουν ότι τον υπηρετούμε με αξιοπιστία, με διαφάνεια και με απόλυτη κοινωνική δικαιοσύνη.
Θα συνεχίσουμε να αποτελούμε ανάχωμα σε κάθε προσπάθεια να μειωθεί το κύρος του θεσμού και η αποτελεσματικότητα του.

Κλείνοντας θέλω να ενημερώσω από το βήμα αυτό ότι χθες, μετά από μεγάλη πίεση προς τη Κυβέρνηση, εξασφαλίστηκαν πόροι 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για άμεσα έργα.
Επίσης πρόκειται σύντομα να αναρτηθεί η πρόσκληση για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα με ποσό 22 εκατομμυρίων ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με αυτές τις σκέψεις, θέλω και πάλι να απευθύνω τις καλύτερες ευχές μου προς όλους τους Επτανησίους και να ευχηθώ στον καθ’ ένα ξεχωριστά προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, υγεία και δύναμη. Ας κρατήσουμε την αισιοδοξία και ας διώξουμε από την ψυχή μας ότι μαύρο, μίζερο και αρνητικό μας οδήγησε στη κρίση.

Καλή χρονιά.

Προηγούμενο άρθροΕξιχνιάστηκε πρόσφατη ένοπλη ληστεία σε χρυσοχοείο στη Ζάκυνθο
Επόμενο άρθροΣημερινή βόλτα στην αγορά της Λευκάδας