Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Απάντηση Περιφερειάρχη ΙΝ σε επερώτηση για ΕΣΠΑ και ΣΕΣ

Απάντηση Περιφερειάρχη ΙΝ σε επερώτηση για ΕΣΠΑ και ΣΕΣ

0
spyros-spyrou

spyros-spyrou

Επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου Γ. Καρύδη.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού                                                             Κέρκυρα 21 Δεκεμβρίου 2013

49100, Κέρκυρα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων – Απάντηση Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων σε επερώτηση του Περιφερειακού Συμβούλου της Παράταξης «ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» Γεωργίου Καρύδη, με θέμα: Εντάξεις – απεντάξεις έργων του ΕΣΠΑ και προετοιμασία του Νέου Προγράμματος ΣΕΣ.

Η επερώτηση

1. Υπάρχουν ενταγμένα έργα που ολοκληρώνονται μέχρι το τέλος του 2013;

2. Ποιες εντάξεις έργων έχουν γίνει μέχρι το τέλος του 2013; Υπάρχει και για ποιο λόγο απώλεια πόρων ;

3. Θα γίνουν και ποιες απεντάξεις έργων από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013;

4. Υπάρχουν έργα που θα μεταφερθούν από το παλιό πρόγραμμα στο νέο και ποιά;

5. Πώς πρόκειται να τακτοποιηθούν τα έργα που δεν κατέστη δυνατόν να ενταχθούν μέχρι το τέλος του 2013, σύμφωνα και με την εγκύκλιο που σας έχει αποσταλεί;

6. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να μη λιμνάζουν τα υπό ένταξη έργα και να κινδυνεύουν με απένταξη, αλλά έγκαιρα να προωθούνται προς ένταξη, ώστε να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των κονδυλίων ;

7. Ποιο είναι τελικά το χρηματικό ποσό που δικαιούται να διαχειριστεί η Π.Ι.Ν. για τη νέα προγραμματική περίοδο;

8. Ποια νέα έργα πρόκειται να ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ ή ΣΕΣ της περιόδου 2014-2020;

Η απάντηση

Δεν υπάρχει κάποιο σημαντικό έργο που να ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του 2013 πλην κάποιων προμηθειών και μελετών που χρηματοδοτούνται από την Τεχνική Βοήθεια.

Από την 1η Ιουλίου 2011 μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή 80 έργα συνολικού προϋπολογισμού 121,1 εκ. €. Τα έργα αυτά φαίνονται στον συνημμένο Πίνακα 1*.

Απώλεια πόρων δεν υπάρχει μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο εξυγίανσης του Προγράμματος θα απενταχθούν τρία έργα που φαίνονται στο συνημμένο Πίνακα 2*.

Στο ίδιο πλαίσιο εξυγίανσης του Προγράμματος προγραμματίζεται, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, να μεταφερθούν από το ΕΣΠΑ στο ΣΕΣ 7 έργα συνολικού προϋπολογισμού 31,7 ελ. € (Πίνακας 3). Επίσης προγραμματίζεται 5 έργα να χαρακτηριστούν «γέφυρες» μεταξύ ΕΣΠΑ και ΣΕΣ. Στο συνημμένο Πίνακα 4 φαίνονται τα έργα αυτά καθώς και τα ποσά που εκτιμάται ότι θα βαρύνουν το ΕΣΠΑ και το ΣΕΣ.

Δυνατότητα ένταξης έργων υπάρχει και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2013. Τα έργα που ενδεχομένως να ενταχθούν πρέπει να αποπληρωθούν και να εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν λειτουργικά μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2015. Σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο ΣΕΣ.

Τα προς ένταξη έργα δεν λιμνάζουν από την άποψη ότι δεν δεσμεύουν κανένα προϋπολογισμό ούτε από το Πρόγραμμα ούτε από το ΠΔΕ.

Στη φάση που βρίσκεται τώρα το Πρόγραμμα η απορρόφηση των πόρων εξερτάται πλέον από τα συμβασιοποιημένα έργα και από τα έργα που βρίσκονται σην διαδικασία δημοπράτησης και υπογραφής της σύμβασης.

Με βάση το σχέδιο του ΣΕΣ που υπεβλήθη από την χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ιονίων Νήσων προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με 199,1 εκ. € από το ΕΤΠΑ, 18,8 εκ. € από το Ταμείο Συνοχής και 33,3 εκ. € από το ΕΚΤ. Στην Διαχειριστική Αρχή της ΠΙΝ θα εκχωρηθεί επίσης από το Υπουργείο Γεωργίας ένα ποσό της τάξεως των 30,0 εκ. € για έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΓΤΠΕ. Συνολικά 281,2 εκ. € περίπου.

Εκτός από τα έργα που τελικά θα μεταφερθούν από το ΕΣΠΑ στο ΣΕΣ και τα έργα «γέφυρες» τα υπόλοιπα έργα που θα ενταχθούν όταν ξεκινήσει επίσημα το ΣΕΣ εξαρτώνται από τον Προγραμματισμό του κάθε Τελικού Δικαιούχου.

* ΣΥΝΗΜΜΕΝΟΙ ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ στο αρχείο που ακολουθεί.

Προηγούμενο άρθροΕΦΕΤ: Αυτές είναι οι 23 εταιρείες που πωλούσαν κρέας με DNA αλόγου
Επόμενο άρθροΑυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας στα Ιόνια την περίοδο των εορτών