Αρχική Άλλες ειδήσεις Περιφέρεια Στατιστικά Δίκτυα στον Τομέα Τουρισμού Αδριατικών Περιοχών (S.T.A.R.)

Στατιστικά Δίκτυα στον Τομέα Τουρισμού Αδριατικών Περιοχών (S.T.A.R.)

0
DSCN9011

DSCN9011

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Προγράμματος.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

Πρόγραμμα Στατιστικά Δίκτυα στον Τομέα Τουρισμού Αδριατικών Περιοχών (S.T.A.R.)
IPA Adriatic Cross-Border Cooperation Programme

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 4ης Τεχνικής Επιτροπής και Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Στατιστικά Δίκτυα στον Τομέα Τουρισμού Αδριατικών Περιοχών (S.T.A.R.), που διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων την 26η και 27 Σεπτεμβρίου 2012.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των εταίρων του έργου από 4 χώρες που συνορεύουν με την Αδριατική θάλασσα και συγκεκριμένα: Περιφέρεια Emilia-Romagna (Δ/νση Τουρισμού)-Ιταλία, Επαρχία Ρίμινι – Ιταλία, COTUP (Συνεταιρισμός tour operator Απουλίας)-Ιταλία, Περιφέρεια Marche (Δ/νση Τουρισμού)- Ιταλία, Περιφέρεια Abruzzo- Ιταλία, Κέντρο Επιχειρήσεων Καντονιού Zenica-Doboj Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σχολή Τουρισμού και Φιλοξενίας Opatija– Κροατία, Περιφερειακό Συμβούλιο Δυρραχίου – Αλβανία, Περιφέρεια Βένετο (Δ/νση Στατιστικών Ερευνών) – Ιταλία.

Tο πρόγραμμα αποσκοπεί στην παροχή γνώσης και κατάλληλων εργαλείων στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν αρμοδιότητα στον τουρισμό αλλά και στους επιχειρηματίες, ώστε να γνωρίζουν τη θέση τους στην τοπική αγορά αλλά και τα χαρακτηριστικά και την εξέλιξη του πελατολογίου τους.
Ο στόχος θα επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης και της ενοποίησης του υφιστάμενου δικτύου πληροφοριών και επικοινωνίας, για την προσβασιμότητα σε δεδομένα του τουρισμού και της ανταλλαγής εμπειριών για την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών βιώσιμου τουρισμού, ως εργαλείο καινοτομίας στην περιοχή της Αδριατικής. Ουσιαστικά, μέσω σύγχρονων καινοτόμων εργαλείων πληροφορικής θα καταγράφονται στατιστικά στοιχεία που στόχο θα έχουν τη λήψη αποφάσεων και επιλογών σχετικά με τις στρατηγικές επιλογές που θα πρέπει να κάνει τόσο ο κάθε δημόσιος φορέας, όσο και οι τουριστικές επιχειρήσεις με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών αλλά και την ικανοποίησή από τη διαμονή τους.

Δυνατότητες από την εφαρμογή των στατιστικών στοιχείων

Πιο συγκεκριμένα με τη χρήση διαδικτυακής εφαρμογής και των στατιστικών στοιχείων που θα παρέχονται σε αυτήν, θα δίνονται οι παρακάτω δυνατότητες:

Βελτίωση του πληροφοριακού περιεχομένου αντιπαραβάλλοντας βάσεις δεδομένων τουρισμού παραδοσιακού τύπου μέσω της συλλογής ποιοτικών πληροφοριών για τις εισροές τουριστών σε συγκεκριμένους προορισμούς
Ροή τουριστικών δεδομένων μέσω δικτύου από τις επιχειρήσεις στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες
Παροχή μέτρων σύγκρισης στις επιχειρήσεις με τα οποία θα μπορούν να αντιπαραβάλουν τις δικές τους αποδόσεις με αυτές των ανταγωνιστών τους στην ίδια γεωγραφική περιοχή (δήμο, γειτονιά, πόλη, κτλ.) αλλά και να καταρτίζουν ετήσιους ή μακροπρόθεσμους πίνακες βαθμολογίας της κερδοφορίας τους
Παροχή στατιστικών εκθέσεων σε πραγματικό χρόνο για την αξιολόγηση επιδόσεων των τουριστικών επιχειρήσεων σε γεωγραφικό επίπεδο και ενίσχυση δράσεων που στοχεύουν στη στρατηγική επανατοποθέτηση εντός της τουριστικής αγοράς
Παροχή πληροφοριών για το εργατικό δυναμικό στον τομέα του τουρισμού σε τοπικό επίπεδο ή επίπεδο Αδριατικής (δεξιότητες, ανάγκη κατάρτισης εργατικού δυναμικού, κτλ.)
Επικέντρωση σε: ανταλλαγή προτιμήσεων όσον αφορά τις ομάδες στόχο κάθε τουριστικού προορισμού (οικογένειες, νέοι, ηλικιωμένοι, ομάδες, κτλ.), μέσο μεταφοράς για πρόσβαση στους κατά τόπο προορισμούς, λόγος επίσκεψης (ανάπαυση και διασκέδαση, επαγγελματικός, κτλ.), τύπος προορισμού (ύπαιθρο, αστικό περιβάλλον, παραθαλάσσιο ή ορεινό θέρετρο, κτλ.), περιοχή ή χώρα προέλευσης, τάσεις τουριστικής αγοράς σε σχέση με τις κλιματικές συνθήκες και εκδηλώσεις, περιβαλλοντικά στοιχεία (ποσοστά εκπομπής CO2 σε σχέση με το μέσο μεταφοράς, κατανάλωση νερού, περιβαλλοντικές εντάσεις προκαλούμενες από ανθρώπινες ενέργειες, κτλ.)
Χαρτογράφηση καταλυμάτων, υπηρεσιών, ροή και προέλευση τουριστών.

Σπ. Σπύρου: «Θα γνωρίζουμε τη βέλτιστη πολιτική τουριστικής προβολής»

Στη συνάντηση απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, ο οποίος ανέδειξε τη σημασία του τουριστικού κλάδου στην Περιφέρειά μας και τη σημαντικότητα ανταλλαγής στοιχείων με κοντινούς σε εμάς προορισμούς. Μόνο θετικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της συγκριτικής αξιολόγησης της θέσης κάθε τουριστικής επιχείρησης αλλά και της καταγραφής των προτιμήσεων του επισκεπτών. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίζουμε ποια θα είναι η βέλτιστη πολιτική τουριστικής προβολής που θα πρέπει να ακολουθήσουμε αλλά και τα σημεία που θα πρέπει να βελτιώσουμε, σημείωσε ο κ. Σπύρου.

Χρ. Σκούρτης: «Στοίχημα του κάθε φορέα η μέγιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων»

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, ο οποίος συμμετείχε στις εργασίες της συνάντησης, αφού καλωσόρισε τους καλεσμένους στην Κέρκυρα, ανέδειξε τη σημασία της ενεργής συμμετοχής της Περιφέρειας σε προγράμματα εδαφικής συνεργασίας και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτά.
Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Είναι στοίχημα του κάθε φορέα η μέγιστη αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων, αλλά περισσότερο, η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων των έργων στην καθημερινή λειτουργία του κάθε φορέα».

Βασ. Κοντός: «Σημαντική η εμπλοκή των επιχειρήσεων του τουρισμού στο συγκεκριμένο έργο»

Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Περιφερειακός Σύμβουλος Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Βασίλης Κοντός, ο οποίος μετέφερε τον ενθουσιασμό του για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο θα είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας τόσο των δημοσίων φορέων όσο των επιχειρήσεων του τουρισμού.
Είναι πολύ σημαντική η εμπλοκή των επιχειρήσεων του τουρισμού στο συγκεκριμένο έργο και είναι θεωρώ πώς είναι μεγάλη ευκαιρία το ότι υλοποιείται κατά την παρούσα φάση και τις δεδομένες οικονομικές συνθήκες, τόνισε ο κ. Κοντός.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ενώ μετά το πέρας των εργασιών της συνάντησης οι προσκεκλημένοι θέλησαν να επισκεφτούν το ιστορικό κέντρο αλλά την κερκυραϊκή ύπαιθρο και έφυγαν με τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί μας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 1.880.000 ευρώ και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αναλογεί το ποσό των 130.450 ευρώ.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα IPA Adriatic Cross-Border Cooperation.

Στο άμεσο χρονικό διάστημα θα υλοποιηθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις και σεμινάρια εκπαίδευσης εμπλεκόμενων φορέων και τουριστικών επιχειρήσεων.

Οι φωτογραφίες είναι απο τη συνάντηση εργασίας.

DSCN9007

 

Προηγούμενο άρθροΕπιτροπή Διαβούλευσης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροΙόνιο Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων