Αρχική Top Stories Προχωρημένες συζητήσεις για διαδικασία συγχώνευσης Ιόνιου Πανεπιστήμιου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Προχωρημένες συζητήσεις για διαδικασία συγχώνευσης Ιόνιου Πανεπιστήμιου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

0

Ιδρύεται τμήμα τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Η έλευση Γαβρόγλου σήμερα στην Κέρκυρα έφερε δύο σημαντικές ειδήσεις για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο: ο Υπουργός Παιδείας έκανε αποδεκτή την πρόταση της διοίκησης του ιδρύματος για ίδρυση τμήματος τουριστικών σπουδών, ενώ παράλληλα είναι πλέον προχωρημένες οι συζητήσεις με το ΤΕΙ Ιονίου για συγχώνευση!

Ο Κ. Γαβρόγλου ο οποίος κατέφτασε το πρωί στο νησί, προκειμένου να παραστεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην αυριανή επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον πρύτανη του Ιονίου Πανεπιστημίου Βασίλη Χρυσικόπουλο και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Ιονίου Γιάννη Δραγώνα. Το θέμα της συνάντησης ήταν η πορεία των συζητήσεων και της συνεργασίας που έχουν ξεκινήσει τα δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιφέρειάς μας με τελικό στόχο τη συγχώνευσή τους.

Ας σημειωθεί ότι στη σημερινή συνάντηση συμμετείχαν η βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη (η οποία είναι καθηγήτρια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο) αλλά και οι αντιπρυτάνεις του ιδρύματος.

Προχωρημένες συζητήσεις για διαδικασία συγχώνευσης

Οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει από τις διοικήσεις των δύο ιδρυμάτων, με πολλαπλούς στόχους που έχουν να κάνουν αφενός με την ενδυνάμωση και εξέλιξη του Ιονίου Πανεπιστημίου, αφετέρου με την μετατροπή σχολών του ΤΕΙ σε πανεπιστημιακές που θα επιφέρουν την αναβάθμισή τους.

Όπως χαρακτηριστικά τονίστηκε τόσο από τους δύο ακαδημαϊκούς όσο και από τον Υπουργό Παιδείας, η διαδικασία (της οποίας ανάλογη έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές όπως στην Κρήτη μεταξύ του Πανεπιστημίου, του Πολυτεχνείου και του ΤΕΙ αλλά και στη Δυτική Αττική όπου ήδη βαίνει προς συγχώνευση το Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» που είχε προωθήσει το 2013 η τότε κυβέρνηση.

Σε καμία περίπτωση για εξοικονόμηση κονδυλίων

Ο Κ. Γαβρόγλου επεσήμανε ότι το τότε σχέδιο είχε υπαγορευτεί από την Τρόικα με μοναδικό στόχο να επιτευχθούν εξοικονομήσεις κλίμακας στα κονδύλια που διατίθενται για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τώρα, το σχέδιο δεν υπαγορεύεται από την κυβέρνηση αλλά έχει να κάνει με καθαρά ακαδημαϊκές διαδικασίες από τα ίδια τα ΑΕΙ και ΤΕΙ με μοναδικό στόχο την αναβάθμισή τους, την ενδυνάμωσή τους στο στίβο της παροχής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης πανευρωπαϊκά και της περαιτέρω σύνδεσής τους με τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες.

Περισσότεροι πόροι, καμία απώλεια θέσης εργασίας

Μάλιστα, για να στηρίξει όσα είπε, τόνισε ότι για να πετύχει το σχέδιο αυτό, θα πρέπει παράλληλα να υλοποιηθεί η θέση της κυβέρνησης για αύξηση των κονδυλίων που διατίθενται για την παιδεία και για την τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς οι συγχωνεύσεις με τη μετατροπή τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστημιακά θα απαιτήσουν πόρους.

Ξεκαθάρισε, δε, πως οι όποιες συγχωνεύσεις ή αλλαγές δεν θα επιφέρουν καμία μείωση θέσεων εργασίας ή υποβάθμιση πτυχίων που έχουν λάβει απόφοιτοι των ιδρυμάτων.

Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης των συζητήσεων έχει τεθεί για το τέλος του χρόνου, ωστόσο, θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος αλλά και δουλειά για να υλοποιηθούν όσα τελικά θα συμφωνηθούν μεταξύ των δύο ιδρυμάτων.

Ιδρύεται τμήμα τουρισμού στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Εν τω μεταξύ, την ίδρυση τμήματος Τουριστικών Σπουδών στην Κέρκυρα, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, επιβεβαίωσε ο Υπουργός Παιδείας, στο αίτημα που του τέθηκε από τον πρύτανη Βασίλη Χρυσικόπουλο μετά από απόφαση της συγκλήτου.

Μάλιστα, το τμήμα θα έχει ισχυρές συνέργιες με τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου ενώ, εκτός από την «κλασσική» κατεύθυνση που θα έχει, στα γνωστικά του αντικείμενα αναμένεται να συμπεριληφθούν νέοι καινοτόμοι τομείς που δεν συναντώνται στις άλλες δύο σχολές του είδους που υπάρχουν στα ελληνικά ΑΕΙ (Αθήνα, Αιγαίο).

Προσπάθειες θα γίνουν ώστε το εν λόγω τμήμα να συμπεριληφθεί στο επόμενο μηχανογραφικό, ενώ όσον αφορά την παλαιότερη προσπάθεια προηγούμενων διοικήσεων για ίδρυση τμήματος ασιατικών σπουδών, όπως τουλάχιστον διαφαίνεται σήμερα, το σχέδιο αυτό έχει πάει πίσω και δεν τίθεται πλέον, τουλάχιστον ως προτεραιότητα.

Πηγή: corfupress.com

Προηγούμενο άρθροΑμμόγλωσσα Λευκάδας: Η παραλία με τα χίλια πρόσωπα (video)
Επόμενο άρθροΜεγάλη νίκη της Δόξας, 79-82 την Καστοριά