Αρχική Άλλες ειδήσεις Οι σεισμοί ταλαιπωρούν ακόμα τους Γιαννιώτες

Οι σεισμοί ταλαιπωρούν ακόμα τους Γιαννιώτες

0

assets_large_t_420_54897803_type13145

Για τρίτη μέρα σήμερα συνεχίζεται η επιφυλακή στα Γιάννενα, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που συντάραξε το λεκανοπέδιο το Σάββατο και αυτό παρά την εκτίμηση των σεισμολόγων ότι το φαινόμενο δείχνει να εκτονώνεται.

Σε ευρεία σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου που έγινε χθες, αποφασίστηκε να μείνουν και σήμερα κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στους Δήμους Ιωαννίνων, Ζίτσας και Πωγωνίου, ωστόσο θα ανοίξουν κανονικά το πανεπιστήμιο, τα ΤΕΙ και όλες οι δημόσιες υπηρεσίες. Συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών θα ελέγξουν όλα τα σχολικά κτίρια, προκειμένου από αύριο οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

«Η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται μέχρι να έχουμε μια πιο αντιπροσωπευτική εικόνα για την εξέλιξη του φαινομένου», δήλωσε στο «Εθνος» ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Μανόλης Σκορδύλης.

Εκατοντάδες μετασεισμοί καταγράφηκαν και χθες, με τον αριθμό τους να μειώνεται όσο περνούσαν οι ώρες και το μέσο μέγεθος να παραμένει σταθερό. Αυτό το στοιχείο έκανε τους επιστήμονες να είναι περισσότερο αισιόδοξοι, ωστόσο σήμερα το μεσημέρι περιμένουν να έχουν καλύτερη εικόνα και να αποτιμήσουν την κατάσταση.

Ο σεισμός στα Γιάννενα διέγειρε έναν μεγάλο χώρο, με το μήκος του ρήγματος να ξεπερνά τα 12 χλμ. Μια τέτοιου τύπου διέγερση μπορούσε να δώσει σεισμό ως και 6,2R-6,3R, γι΄ αυτό και οι σεισμολόγοι ήταν από την αρχή επιφυλακτικοί.

Ιστορικό ισχυρών σεισμών

Ανακοίνωση για τον σεισμό στα Γιάννενα εξέδωσε χθες και η ερευνητική ομάδα Γεωλογίας των σεισμών από το ΑΠΘ, του καθηγητή, Σπύρου Παυλίδη. Σύμφωνα με αυτήν, «ο σεισμός των 5,3R εντάσσεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον, που συγκροτείται από τη ραχοκοκαλιά της Πίνδου από τη Νότια Αλβανία διατρέχοντας τη Δυτική Ελλάδα σχεδόν σε Β-Ν διεύθυνση, ένα περιβάλλον ενεργό σεισμικά με ιστορικό ισχυρών σεισμών». Αναφέρεται επίσης ότι «η περίπτωση αυτού του σεισμού είναι ιδιόμορφη, πολύπλοκη και απαιτεί ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή».

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, που βρίσκεται στα Γιάννενα και προήδρευσε χθες στη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου, δήλωσε ότι «μπαίνουμε σε εκτόνωση, οδηγούμαστε σε υποβάθμιση του φαινόμενου και σε αποκλιμάκωση».

Την ομαλή εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας, χωρίς αυτό να σημαίνει εφησυχασμό και λήξη συναγερμού, επισήμανε ο καθηγητής Σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος.

«Φαίνεται να μείνουμε σε μία διαδικασία ομαλοποίησης και σε φάση εκτόνωσης. Η ακολουθία των μετασεισμών είναι ομαλή, ωστόσο ήταν δυναμικό το φαινόμενο του συγκεκριμένου σεισμού και γι΄ αυτό οφείλουμε να είμαστε ακόμη επιφυλακτικοί. Και όλη την εβδομάδα θα γίνονται σεισμοί από το ίδιο επίκεντρο», δήλωσε ο κ. Παπαζάχος.

Η αποτίμηση των ζημιών συνεχίστηκε χθες από 15 συνεργεία μηχανικών του Ταμείου Αποκατάστασης Σεισμόπληκτων από την Κοζάνη, μέλη του ΤΕΕ Ηπείρου, αλλά και πολλούς εθελοντές μηχανικούς με προτεραιότητα σε χώρους όπου συναθροίζονται πολλά άτομα (σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας, εκκλησίες).

Σοβαρά έχει «πληγωθεί» το Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς, το μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπράγγελους, αλλά και το αρχοντικό Πυρσινέλλα, ένα από τα πιο όμορφα κτίρια της πόλης των Ιωαννίνων, που έχει περιέλθει στον δήμο και λειτουργεί ως χώρος εκδηλώσεων.

ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ

Πηγή: ethnos.gr

Προηγούμενο άρθροΞεκίνησε η λειτουργία του «Ηλεκτρονικού Αστυνομικού Τμήματος»
Επόμενο άρθροΑπό το Ράδιο Καρυά η εκδήλωση «Τα Πνευματικά Επτάνησα την εποχή της Ένωσης»