Αρχική Άλλες ειδήσεις Τοποθέτηση του πρώην Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου για τον απολογισμό της Περιφέρειας ...

Τοποθέτηση του πρώην Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου για τον απολογισμό της Περιφέρειας για το έτος 2017

0
spyros-spyrou

spyros-spyrou

Τοποθέτηση του πρώην Περιφερειάρχη Σπύρου Σπύρου, επικεφαλής του συνδυασμού

«Νέα Ιόνιος Πολιτεία»

στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων για τον απολογισμό της Περιφέρειας

για το έτος 2017

Αυστηρή κριτική άσκησε στον Περιφερειάρχη ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Σπύρος Σπύρου κατά την τοποθέτησή του στον απολογισμό έργου της περιφερειακής αρχής για το 2017 που πραγματοποιήθηκε σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018.

Ο κ. Σπύρου χαρακτήρισε το έργο του κ. Θ. Γαλιατσάτου φτωχό και κατώτερο των αναγκών των νησιών της Περιφέρειάς μας. Τον Κατηγόρησε δε για αλαζονεία, καθεστωτική αντίληψη, απραξία και αναποτελεσματικότητα.

Η παράταξη «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» κατά την ψήφιση του απολογισμού ψήφισε λευκό αφού προηγουμένως επεσήμανε προς τον Περιφερειάρχη ότι αντί να κάνει απολογισμό έτους θα έπρεπε να απολογείται ο ίδιος για όλα όσα υποσχέθηκε και δεν έκανε πράξη.

Το σύνολο της τοποθέτησης του πρώην Περιφερειάρχη κ. Σπύρου Σπύρου έχει ως ακολούθως:

Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, θα νόμιζε κάποιος, ακούγοντας τον απολογισμό του κ. Γαλιατσάτου ξεκινώντας από το μήνυμά του, ότι ο ίδιος και η παράταξή του προήλθαν από παρθενογένεση. Και ξεχνάει ότι εμείς, στην πρώτη εφαρμογή του θεσμού του «Καλλικράτη» σε μια νησιωτική Περιφέρεια, παραλάβαμε 4 Νομαρχίες ανεξάρτητες μεταξύ τους, με μια σειρά προβλημάτων και τις ενώσαμε σε μια ενιαία διοικητική οντότητα.

Η ανασφάλεια όμως του κ. Γαλιατσάτου, τον αναγκάζει να μηδενίζει το έργο όλων των προηγούμενων αλλά καί το δικό μας, πάνω στο οποίο στηρίζεται και ουσιαστικά αυτό εφαρμόζει.

Είναι δε εντυπωσιακό, ότι στο μήνυμά του, λέει, ότι οι πολίτες της Επτανήσου φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις ως προς την ευμάρεια. Είναι δυνατόν αλήθεια να είναι τόσο ξεκομμένος από την πραγματικότητα; Εκτός και αν είναι επηρεασμένος από το στενό του περιβάλλον.

Η δική μου εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για απολογισμό του ενός ανδρός. Και όπως καλά ακούσατε, όλα ξεκίνησαν και όλα έγιναν απ’ τον κ. Γαλιατσάτο. Η αλαζονεία στην κορύφωσή της.

Κυρίες και κύριοι, επειδή μας προκαλεί ο κ. Γαλιατσάτος θα αναφερθώ εν τάχει σε αυτά που εισαγωγικώς αναφέρει ως σημαντικό του έργο, για να σας καταδείξω ότι και γι’ αυτά τα έργα που περιγράφει στον απολογισμό του ως ξεχωριστά, ως σημαίες του, δεν είναι δικά του αλλά κληρονομιά που παρέλαβε από εμάς τα οποία συνεχίζονται. Συγκεκριμένα:

Το Λιμάνι Πισαετού στην Ιθάκη: Έργο σημαντικό και απαραίτητο για το νησί. Το 2011 το εντάξαμε και το χρηματοδοτήσαμε, το δημοπρατήσαμε και το συμβασιοποιήσαμε και άρχισε να κατασκευάζεται μέχρι που ο εργολάβος μετά από 2 περίπου χρόνια εργασιών σταμάτησε και έδειξε ασυνέπεια στις υποχρεώσεις του και αδυναμία να το συνεχίσει. Έτσι, κηρύχθηκε έκπτωτος και εσείς το επανεντάξατε στο νέο ΕΣΠΑ. Χρειάστηκε δε να περάσουν 3,5 ολόκληρα χρόνια για να υπογράψετε τη σύμβαση με νέο εργολάβο  πριν μόλις 10 μέρες. Αυτό το θεωρείτε επιτυχία; Εμείς ευχόμαστε να μην προκύψουν προβλήματα και να ολοκληρωθεί το έργο.

Παραλιακή της Γαρίτσας: το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε την περίοδο της δικής μας θητείας, το δημοπρατήσαμε, το συμβασιοποιήσαμε και άρχισε να κατασκευάζεται. Στην πορεία και μετά τις αλλαγές που κάνατε στις τεχνικές υπηρεσίες και την ασυμφωνία με τον εργολάβο, διεκόπη η εργολαβία. Και πάλι με καθυστέρηση, αφού χάθηκαν 2 χρόνια κατά τα οποία επλήγη η εικόνα της Κέρκυρας, το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Γέφυρα του Χάρακα στην Κεφαλλονιά: Χρηματοδοτήθηκε, δημοπρατήθηκε και συμβασιοποιήθηκε από εμάς. Κατά την εξέλιξη των εργασιών, έγινε ο μεγάλος σεισμός στην Κεφαλονιά που διεύρυνε το ρήγμα στην περιοχή και προκάλεσε ακόμη περισσότερες ζημιές από πτώση βράχων. Κάναμε τροποποίηση της μελέτης, μετακινήθηκε βορειότερα η αγκύρωση της γέφυρας, έγινε βραχοπροστασία και οι εργασίες ήταν σε εξέλιξη. Το έργο ολοκληρώθηκε από εσάς. Εδώ οφείλω να τονίσω ότι το έργο έρχεται από το παρελθόν ως προς την κατασκευή του και πολλοί είναι αυτοί που συνέβαλαν στην όλη του εξέλιξη.

Η διάνοιξη του διαύλου της Λευκάδας: Έργο ύψους 22 εκ. το οποίο δημοπρατήθηκε, συμβασιοποιήθηκε και ξεκίνησε η κατασκευή του κατά τη δική μας θητεία. Το παραλάβατε στο 80% της φάσης κατασκευής του. Χρειαστήκατε 3,5 χρόνια για να ολοκληρώσετε το υπόλοιπο 20%. Και να σας θυμίσω ότι με «εντέλλεσθε» πληρώσατε αποζημίωση στον εργολάβο πάνω από 1,5 εκ. ευρώ, παρά τη διαφωνία των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών.

Το λιμάνι της Ερείκουσας: Σπουδαίο έργο, το μελέτησαν, το ωρίμασαν και το προετοίμασαν αρκετοί πριν από σας. Εμείς το χρηματοδοτήσαμε στο ΕΣΠΑ 2007-13 αλλά ο χρόνος που απέμενε μέχρι το 2015 για την ολοκλήρωσή του δεν ήταν επαρκής.  Επιλέξαμε να το απεντάξουμε προκειμένου να κατασκευαστεί τη νέα περίοδο απρόσκοπτα. Σας το κληρονομήσαμε καί αυτό.

Αν συνέχιζα, ο κατάλογος με τα έργα θα ήταν μεγάλος. Μόνο ως παράδειγμα σας αναφέρω τον προσήνεμο μώλο του λιμένος της Κέρκυρας όπου προσεγγίζουν τα κρουαζιερόπλοια.  

Ο απολογισμός σας, είναι μία πολύ ωραία έκθεση ιδεών που ωραιοποιεί και μεγιστοποιεί το ελάχιστο, αποκρύπτοντας την πραγματικότητα.

Κύριε Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, αντί για τον απολογισμό του 2017 θα έπρεπε σήμερα εσείς προσωπικά να απολογείστε μετά από 3,5 χρόνια άσκησης εξουσίας. Και να μας πείτε, όχι τι κάνατε αλλά τι δεν κάνατε από τόσα πολλά που είπατε και υποσχεθήκατε στους πολίτες της Επτανήσου για να σας ψηφίσουν.

Τίποτα μα τίποτα δεν τηρήσατε, ούτε εσείς, ούτε η κυβέρνηση του κυρίου Τσίπρα.

Φέρατε φτώχια, αγωνία, αβεβαιότητα, φόρους, πλειστηριασμούς και τα νησιά μας σε μια επικίνδυνη στασιμότητα.

Κυρίες και κύριοι, εάν δεν υπήρχε η υποχρέωση που απορρέει από το νομικό πλαίσιο του «Καλλικράτη» να γίνεται ο ετήσιος απολογισμός, έχω την άποψη, ότι ο κύριος Γαλιατσάτος, ως Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, θα απέφευγε να μπει σε αυτή την βάσανο καί το 2017.

Αυτό το λέγω γιατί είναι δυσάρεστο και ενίοτε ανιαρό για τους πολίτες να ακούνε τα ίδια θέματα που άκουσαν, με μικρές αλλαγές, το 2015 και το 2016 αλλά καί για το 2017.

Θέματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που τους υποσχεθήκατε, ότι θα κάνατε προκειμένου να σας ψηφίσουν. Για άλλη μια φορά, ακούσαμε να ευημερούν οι αριθμοί ενώ, αντιθέτως, υποφέρουν οι άνθρωποι. Και αυτό, γιατί η ζωή για μια μεγάλη μερίδα πολιτών και οικογενειών έχει γίνει αφόρητη. Φτώχεια, ανεργία, φόροι αβάσταχτοι και αδυναμία να εξυπηρετήσουν οι άνθρωποι τις στοιχειώδεις ακόμα ανάγκες τους, σε σημείο που κάποιοι αισθάνονται ότι είναι μετανάστες στον ίδιο τους τον τόπο μετά από την τόσο μεγάλη μείωση του εισοδήματός τους.

Κυρίες και κύριοι, δεν υπάρχει κατηγορία πολιτών, είτε αυτοί είναι εργάτες, είτε είναι επαγγελματίες, είτε είναι συνταξιούχοι, επιστήμονες, υπάλληλοι, που να είδαν τη ζωή τους να βελτιώνεται. Χιλιάδες επαγγελματίες κλείνουν τα βιβλία τους και τις επιχειρήσεις τους λόγω αδυναμίας να ανταποκριθούν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Εκτός και αν εσείς κ. Γαλιατσάτο, δεν τα βλέπετε γιατί έχετε χάσει την επαφή σας με την κοινωνία.

Οι πολίτες της Επτανήσου έχουν χορτάσει από λόγια. Λόγια, που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που τους υποσχεθήκατε προεκλογικά αλλά και μετά την εκλογή σας. Εξαιτίας της απραξίας σας και της αναποτελεσματικότητάς σας, υπάρχει οπισθοδρόμηση και αποτελμάτωση σε μια σειρά έργων που έχουν φέρει τα νησιά, ιδιαίτερα την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο, σε άσχημη κατάσταση.

Θα μου πείτε βέβαια, γιατί ξεχωρίζω την Κεφαλονιά, την Ιθάκη και τη Λευκάδα από αυτή τη ζοφερή κατάσταση. Σας απαντώ, γιατί αυτά τα νησιά βρίσκονται σε ακόμη χειρότερη κατάσταση αφού οι κάτοικοι αυτών των νησιών βιώνουν και μετρούν ακόμη τις ανοιχτές πληγές τους από τους σεισμούς του 2014 και του 2015. Έκτοτε, έγιναν πολύ λίγα πράγματα σε αυτές τις περιοχές, δυσανάλογα των αναγκών τους και των υποσχέσεων που έλαβαν. Έτσι, βασικές υποδομές, δεν αποκαταστάθηκαν λόγω υποχρηματοδότησης και αμέλειας. Τα μνημεία των νησιών, ιδιαίτερα της Κεφαλονιάς, οι σχολικές αίθουσες, το οδικό δίκτυο, οι εργατικές κατοικίες αλλά και οι αποζημιώσεις των πληγέντων παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ιδιαίτερα για τις σχολικές αίθουσες τις Κεφαλονιάς, μόλις χθες 17.03 ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται μέσω ΕΣΠΑ η αποκατάσταση ορισμένων σχολείων που είχαν υποστεί σοβαρές ζημιές από τους σεισμούς.  

Για δε την ολοκληρωμένη χωρική ανάπτυξη της Παλικής, δύο χρόνια σχεδόν μετά την εξαγγελία σας και την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, μικρά βήματα έχουν γίνει. Είναι αλήθεια ότι κάποτε οι πολίτες σας πίστευαν. Και ήλπιζαν σε σας όταν τους δίνατε ψεύτικες ελπίδες. Τώρα όμως γνωρίζουν ποιοι τους κορόιδεψαν, ποιοι 3,5 χρόνια τώρα έχουν κάνει πολύ λίγα πράγματα γι’ αυτούς.

Και μέσα στα τόσα άλλα, ήρθε δυστυχώς και η υποβάθμιση του ιστορικού Νοσοκομείου του Ληξουρίου, το Μαντζαβινάτειο, που για χρόνια ήταν σημείο αναφοράς αλλά και ασφάλειας για τους κατοίκους της Παλικής. Οι φίλοι του Μαντζαβινάτειου και οι πολίτες της Παλικής, δικαιολογημένα διαμαρτύρονται γι’ αυτή την εξέλιξη. Δεν είδαμε όμως καμία διαμαρτυρία εκ μέρους σας και καμία διεκδίκηση. Αυτό έγινε γιατί έχετε πλέον συμβιβαστεί καί ως άτομα αλλά καί ως ανεξάρτητη παράταξη, για όσους σας πιστεύουν ακόμη.

Να γιατί ξεχώρισα την Κέρκυρα και την Ζάκυνθο στην αρχή του λόγου μου καθώς αυτά τα νησιά δεν δοκιμάστηκαν από τέτοιου είδους καταστροφές. Απλώς, η αδράνειά σας, οι ιδεοληψίες σας, οι καθυστερήσεις για 2 σχεδόν χρόνια, η ανικανότητά σας σε συνδυασμό με τη διάλυση των υπηρεσιών και τις λανθασμένες επιλογές σας, καθήλωσαν κάθε πρωτοβουλία που ήταν σε εξέλιξη επί των δικών μας ημερών.

Στόχο είχατε να μηδενίσετε το έργο μας και ό,τι είχε δρομολογηθεί και ό,τι είχε γίνει μέχρι το 2014. Ως εκ τούτου, οι πολίτες της Επτανήσου δεν χρειάζεται να ακούσουν τον απολογισμό σας, διότι τον βιώνουν καθημερινά. Έχουν κουραστεί να διαμαρτύρονται και δεν παίρνουν απάντηση. Βρίσκουν τις πόρτες σας κλειστές και συχνά καταφεύγουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για να ακουστεί η φωνή τους.

Τελικά διαψευστήκατε, αποτύχατε σε πάρα πολλά θέματα και επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Η επιβεβαίωση των παραπάνω είναι πολύ εύκολη, κοιτάζοντας γύρω σας και βλέποντας την κατάσταση η οποία δεν σας κρύβω ότι έρχεται μεν από μακριά αλλά ποτέ δεν ήταν τόσο άσχημη.

Οι δρόμοι, μοιάζουν με βομβαρδισμένα τοπία, επικίνδυνες δε λακκούβες παραμένουν για μέρες ανοιχτές με αποτέλεσμα να έχουμε τροχαία ατυχήματα με υλικές και όχι μόνο ζημιές. Έχετε πιστεύω προσωπική εμπειρία, γιατί η διαδρομή για το σπίτι σας αποτελεί αντίγραφο του τι συμβαίνει σε ολόκληρη την Περιφέρειά. Η συντήρηση του περιφερειακού οδικού δικτύου έχει ανάγκη σοβαρής χρηματοδότησης. Και να μην αρκούμαστε σε μπαλώματα. Οφείλατε να το είχατε διεκδικήσει επιτακτικά.

Η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αποτέλεσε αιτία θανατηφόρων δυστυχημάτων και καταστροφής περιουσιών. Και παρότι ήταν εγγεγραμμένες πιστώσεις εγκεκριμένες από το Περιφερειακό Συμβούλιο, δεν μπορέσατε να τις αξιοποιήσετε και να εκτελεστούν τα έργα.  

Τα σκουπίδια για 3η συνεχή χρονιά, απειλούν την υγεία και την τουριστική οικονομία των νησιών μας, με αποκορύφωμα την Κέρκυρα. Η ευθύνη σας είναι πολιτική και μεγάλη. Γιατί, ταυτιστήκατε με την προεκλογική σας δέσμευση, της μια ψήφου τρεις κάλπες, που ηχούν ακόμη στα αυτιά των εξαπατημένων πολιτών, όχι στη Λευκίμμη, όχι στο Τεμπλόνι. Ταυτιστήκατε δε στη συνέχεια με τον αποκαλούμενο Οδικό Χάρτη διαχείρισης των σκουπιδιών που υποτίθεται θα έλυνε το πρόβλημα. Αυτό και μόνο, δεν σας επιτρέπει να βγάζετε τον εαυτό σας απέξω από τα σημερινά αδιέξοδα. Δήμος, Περιφέρεια, Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, φέρατε την Κέρκυρα σε αδιέξοδο και σε πλήρη απογοήτευση. Ποτέ άλλοτε η Κέρκυρα δεν ήταν σε τόσο τραγική θέση και μπροστά από τόσο μεγάλους κινδύνους.

Κύριε Γαλιατσάτο, σήμερα μετά 3,5 χρόνια διαδρομής στην Περιφέρεια, οι πολίτες μπορούν να συγκρίνουν το χθες με το σήμερα. Γιατί δεν είσαστε πλέον νέοι στη διοίκηση της Περιφέρειας. Θα ήταν ως εκ τούτου, πιο ειλικρινές αντί για απολογισμό πεπραγμένων να μας λέγατε το τι δεν κάνατε από αυτά που δεσμευτήκατε.

Επειδή όμως έχετε συμβιβαστεί, με ό,τι ζητάνε οι δανειστές, και επειδή δεν πρόκειται να ζητήσετε συγνώμη από τους πολίτες, ούτε για τον ΕΝΦΙΑ που θα καταργούσατε, ούτε για τον ΦΠΑ στα Ιόνια που με ευκολία ασκούσατε κριτική στην προηγούμενη διοίκηση ώστε να κατέβει στα χαμηλά επίπεδα που ίσχυαν στο Αιγαίο. Τι έχετε να πείτε σήμερα; Ο ΦΠΑ όχι μόνο δεν μειώθηκε στο Ιόνιο επί των ημερών σας, αλλά αυξήθηκε όπως θα συμβεί και στο Αιγαίο. Σε μια περιοχή που έπρεπε, πάση θυσία να υπάρχουν κίνητρα για να μπορούν οι κάτοικοι να ζήσουν και να μείνουν στον τόπο τους. Αντίθετα μάλιστα. Προσθέσατε ακόμη έναν φόρο, το τέλος διανυκτέρευσης στις τουριστικές επιχειρήσεις με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική οικονομία. Και το λέω αυτό γιατί δεν αντιδράσατε όπως οφείλατε να αντιδράσετε στο βαθμό που πλήττει την Περιφέρειά μας.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο, που το είχατε κάνει σημαία, εμείς εκπονήσαμε μελέτη την οποία παρουσιάσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αλλά δεν είδαμε να την εφαρμόσατε. Εκτός και αν σας ικανοποιεί το κρουαζιερόπλοιο που δεν ξέρω αν υπήρξε σχετική μελέτη και βάσει ποιου σχεδιασμού επιχορηγείται με 650.000 ευρώ για να κινείται στον άξονα του Ιονίου. Λύνετε αλήθεια με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης στο Ιόνιο; Χωρίς να υπάρχει μεταφορικό έργο. Χωρίς τη δυνατότητα μεταφοράς οχημάτων. Χωρίς να μπορεί να αναπτύξει εμπορική δραστηριότητα. Όλα, θυσία στην επικοινωνία.

Βέβαια, πολλά επενδύσαμε και στην προοπτική των υδροπλάνων αλλά δεν βλέπω καμία εξέλιξη για το ζήτημα αυτό και παρατηρώ ότι δε σχολιάσατε καθόλου τις δηλώσεις αρμόδιων Υπουργών που μεταθέτουν το θέμα των υδροπλάνων στο μέλλον. Γιατί άραγε;

Υποσχεθήκατε ακόμη σύνδεση της Κέρκυρας μέσω Σαγιάδας με την απέναντι ακτή. Το είπατε προεκλογικά. Και το ξεχάσατε μετεκλογικά. Αλλά τι να πει κανείς όταν επί 3,5 χρόνια δεν φροντίσατε να ελέγξετε και διορθώσετε ούτε καν το φωτισμό στον περιφερειακό δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι της Λευκίμμης;

Τι έχετε να πείτε για όλα αυτά; Μήπως φταίνε ακόμη οι προηγούμενοι; Γι’ αυτό θα επιχειρήσω να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας.

Στο τέλος του 2014 κάνατε στο Εργατικό Κέντρο της Κέρκυρας έχοντας τον αέρα του νικητή, την πρώτη σας λαϊκή συνέλευση που από ό,τι φαίνεται ήταν και η τελευταία. Μιλήσατε για το ενδιαφέρον που θα δείξετε για τις υποδομές στην υγεία και την παιδεία, αλλά σε αυτούς τους δύο τομείς, σας προλάβαμε εμείς. Εσείς τίποτα δεν κάνατε. Εσείς όμως θα μπορούσατε να διεκδικήσετε το απαραίτητο προσωπικό και πρόσθετη χρηματοδότηση.

Κανένα νέο σχολικό κέντρο δεν δρομολογήθηκε επί ημερών σας, σχολεία και σχολικές αίθουσες τόσο σημαντικές και απαραίτητες, όπως στην Κέρκυρα στην περιοχή Κοντόκαλι, στο Ληξούρι και αλλού που για το ΕΣΠΑ ’14-’20 προβλέψαμε να υπάρχει χρηματοδότηση. Δυστυχώς όμως, 12 εκατομμύρια ευρώ, ποσό εγγεγραμμένο στο πρόγραμμα δεν πρόκειται να απορροφηθεί στο σύνολό του λόγω έλλειψης μελετών.

Είπατε ακόμη ότι θα αντιμετωπίζατε τα σημαντικά θέματα του Ιονίου, όπως το οδικό δίκτυο, την ύδρευση της Κέρκυρας (φράγματα), το χωροταξικό το οποίο παραμένει στα συρτάρια του Υπουργείου για άγνωστους λόγους. Ακόμη, μιλήσατε στη συγκέντρωση εκείνη για τις εργατικές κατοικίες στον Άγιο Ιωάννη, για το ενδιαφέρον σας για την ελαιοκαλλιέργεια και το φαινόμενο της καρατόμησης και καταστροφής του κερκυραϊκού ελαιώνα. Είπατε ακόμα ότι δεν θα επιτρέψετε την εκποίηση των αεροδρομίων και ότι θα στηρίζατε τους νέους, τους μικρομεσαίους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες, τα μικρά νοικοκυριά. Και αν μάλιστα, κάποιοι, σας έβαζαν εμπόδια, θα είχατε την στήριξη της κοινωνίας.

Αλήθεια, θα μπορούσατε σήμερα μετά από 3,5 χρόνια εάν βρισκόσασταν μπροστά σε αυτό το ακροατήριο φίλων σας και ψηφοφόρων σας, να επαναλάβετε αυτά που τους είπατε τότε; Ποιος αλήθεια σας εμπόδισε να τα κάνετε πράξη; Γιατί δεν καταγγείλατε, με την ίδια ευκολία που καταγγέλλατε εμάς, τους δικούς σας συντρόφους στην κυβέρνηση εάν αυτοί λόγω υποχρηματοδότησης στέρεψαν την Περιφέρεια από πόρους;

Μιλήσατε ακόμη, και το επαναλάβατε και σε προηγούμενους απολογισμούς σας, για μια νέα φιλοσοφία στη διοίκηση. Πράγματι, αυτό συνέβη. Και όπως λένε οι ίδιοι οι υπάλληλοι, η νέα σας φιλοσοφία διέπεται από αλαζονεία, αυταρχισμό και καθεστωτική αντίληψη, με διώξεις υπαλλήλων, καταγγελίες, πειθαρχικά, ένορκες διοικητικές εξετάσεις, απειλές. Αποκορύφωμα η μετακίνηση έμπειρων υπαλλήλων σε θέσεις με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο από αυτό που έχουν σπουδάσει και για το οποίο έχουν προσληφθεί στην υπηρεσία. Αυτή είναι η νέα φιλοσοφία στη διοίκηση που υποσχεθήκατε; Αυτή είναι η δημοκρατική σας νέα οργάνωση των υπηρεσιών;  Η τακτική του «εντέλλεσθε»; Αποτέλεσμα της πρακτικής σας είναι η πλήρης αποδιοργάνωση των υπηρεσιών. Αυτή είναι η αλήθεια.

Στην πορεία των 3,5 αυτών χρόνων, γίνατε σιωπηροί θεατές των εξελίξεων και από πρωταγωνιστές κατά των ιδιωτικοποιήσεων συμβιβαστήκατε χωρίς να εξασφαλίσετε κανένα όφελος για την Αυτοδιοίκηση. Ούτε καν το προσπαθήσατε. Το ίδιο πράξατε για τον Ερημίτη, το Castello Bibelli, τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Φορέσατε στην αρχή τον μανδύα του επαναστάτη αλλά τον βγάλατε γρήγορα όταν έπεσαν οι πρώτες υπογραφές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και όλα ξεχάστηκαν. Τι και αν χαρακτηρίζατε την αξιοποίηση εκποίηση και αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας, τι και αν κάνατε δημοψηφίσματα. Δεν σας είδαμε να καταγγέλλετε ούτε μια φορά την πολιτική της κυβέρνησής σας και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για τις επιλογές τους που δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ευαγγελίζονταν προεκλογικά. Ούτε και στο λεγόμενο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης του ψελλίσατε κάτι.

Αλήθεια τί τηρήσατε από όλα αυτά για τα οποία σας ψήφισαν οι πολίτες της Επτανήσου και που σήμερα τους καλείτε να ακούσουν τον απολογισμό σας αντί να απολογείστε; Οι πολίτες νιώθουν ταπεινωμένοι και ανασφαλείς.

Από τον απολογισμό σας απουσιάζουν οι δράσεις και ενέργειες των Γενικών Διευθύνσεων της Περιφέρειας και όλα καλύπτονται σε γενικόλογες πολιτικές περιγραφές. Θέλω όμως να εξάρω την προσπάθεια την οποία κάνει το προσωπικό της Περιφέρειας κάτω από αντίξοες συνθήκες, με υποστελέχωση, με απίστευτη γραφειοκρατία και με πεσμένο το ηθικό τους από το συγκρουσιακό κλίμα που επικρατεί με ευθύνη δική σας. Πιστεύω ότι κάνουν το καθήκον τους με τον καλύτερο τρόπο.

Παρά ταύτα, υπάρχουν τομείς με μεγάλα προβλήματα που χρειάζονται άμεσα επίλυση, όπως είναι η κακή εικόνα που παρουσιάζει το ΚΤΕΟ Κέρκυρας που δυσκολεύει τους υπαλλήλους στην εκτέλεση των καθηκόντων τους και δυσφημεί τα μέγιστα την Περιφέρεια. Χάος δε επικρατεί και στη Διεύθυνση Μεταφορών που πιθανόν και αυτή η λέξη ακόμη να μην αποτυπώνει το μέγεθος του πραγματικού προβλήματος. Αυτό τελικά είναι αδυναμία,  απροθυμία ή ανικανότητα να το αντιμετωπίσετε;

Και βέβαια, ιδιαίτερη αναφορά θα πρέπει να γίνει στο ρόλο που πραγματικά έχει και παίζει η Περιφέρεια στον αναπτυξιακό τομέα που αποτελεί εξάλλου και συστατικό στοιχείο της δημιουργίας της. Γιατί, μόνο μέσα από την ανάπτυξη δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, μειώνεται η φτώχεια, βελτιώνεται η ζωή των πολιτών. Για να υπάρχει όμως ανάπτυξη χρειάζονται νέες επενδύσεις, χρειάζεται όραμα, σχέδιο και αποτελεσματικότητα. Για ποιες επενδύσεις όμως μιλάμε, όταν δεν διεκδικήσατε έστω την ελάχιστη δυνατή αύξηση των θεσμοθετημένων πόρων οι οποίοι διατίθενται από την κεντρική κυβέρνηση; Αντ’ αυτού, ούτε δεν διαμαρτυρηθήκατε για την περαιτέρω συρρίκνωσή τους.  Βέβαια, η αναποτελεσματικότητά σας, γίνεται ακόμη πιο έντονα ορατή, στους πλασματικούς και αυξημένους τελευταίως ετήσιους προϋπολογισμούς, όταν η απορρόφηση και αξιοποίηση των πόρων δεν ξεπερνάει το 15-20%.

Μία άλλη παράμετρος βέβαια, η οποία δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, είναι η συνεχιζόμενη αποψίλωση των Επτανήσων σε επίπεδο διοικητικών υπηρεσιών. Και στο σημείο αυτό, θέλω να σας θυμίσω ότι η αντιπολίτευση ήταν εκείνη που σας οδήγησε στην Αθήνα πριν λίγους μήνες για την διεκδίκηση της παραμονής κεντρικών υπηρεσιών στην Περιφέρειά μας. Δεν αναφερθήκατε καθόλου, ούτε για την Υγειονομική Περιφέρεια, ούτε για την έδρα του ΕΚΑΒ, ούτε για την έδρα του Νatura, ούτε για τα Υποθηκοφυλάκεια, ούτε για τα Κτηματολογικά γραφεία που ήταν το πλαίσιο των αιτημάτων μας κατά την συνάντησή μας στο Μαξίμου αλλά και στη Βουλή με εκπροσώπους κομμάτων. Παρότι ακολούθησε το 6ο συνέδριο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έγινε στην Κέρκυρα με την παρουσία της μισής κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού. Αλήθεια, ποιο όφελος προέκυψε για την Περιφέρειά μας;  Με ποιο τρόπο αυτή η κυβέρνηση στήριξε την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και τα μικρά νησιά; Και σε αυτό το σημείο, να σας θυμίσω ότι στην πρώτη περιφερειακή περίοδο ορίσαμε ειδική θεματική αντιπεριφερειάρχη για τα μικρά νησιά.

Δυστυχώς, χάθηκε και η τελευταία ελπίδα για την κατασκευή ενός ώριμου και ζωτικής σημασίας για την Κέρκυρα έργου, αυτού των φραγμάτων, ένα έργο για το οποίο έχει γίνει προετοιμασία ετών, έχουν γίνει οι σχετικές απαλλοτριώσεις και έχουν γίνει και αρκετές δαπάνες. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή είναι εγκληματική για το μέλλον της Κέρκυρας και πιστεύω ακράδαντα ότι φέρετε πολύ μεγάλη ευθύνη για την όλη εξέλιξη. Μόνο ένας αντικερκυραίος θα σιωπούσε στην απόρριψη ενός τόσο μεγάλου έργου που ήρθε η ώρα να δημοπρατηθεί, όπως έγινε στη Ρόδο, όπως έγινε στην Κρήτη. Εμείς, θα το διεκδικούμε και θα απαιτήσουμε να παραμείνει στα έργα προτεραιότητας προκειμένου να κατασκευαστεί ολόκληρο.

Ισχυρό όπλο στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και του ρόλου της Περιφέρειας όπως προανέφερα, αποτελούν οι πόροι του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 20142020. Είναι επίσης γνωστό, ότι τα προγράμματα αυτά αφορούν έργα και δράσεις της ίδιας της Περιφέρειας αλλά και άλλων δικαιούχων όπως είναι οι Δήμοι, ιδρύματα, κοινωφελείς οργανισμοί αλλά και ο ιδιωτικός τομέας μέσα από τις ιδιωτικές επενδύσεις. Το πρόγραμμα αυτό, σας το παραδώσαμε έτοιμο τις 31 Αυγούστου 2014 με έναν προϋπολογισμό 226 εκατομμυρίων,  εκ των οποίων 31 εκατομμύρια αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Στις 04.11.2016 συνήλθε στην Κέρκυρα η 2η Επιτροπή Παρακολούθησης του εγκεκριμένου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2014-20 όπου επισημάνθηκε ότι το πρόγραμμα κινούνταν σε πολύ χαμηλό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις εντάξεις, τις συμβάσεις και τις πληρωμές. Το Δεκέμβριο 2017 στην 3η Επιτροπή Παρακολούθησης, τα στοιχεία συνεχίζουν να παραμένουν χαμηλά, με εντάξεις 52% και περί τα 115 εκατομμύρια, συμβάσεις στο 33% περί τα 75 εκατομμύρια και πληρωμές μόλις 15,92%, ήτοι 36,9 εκατομμύρια. Οι δε πληρωμές για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, με κύριους δικαιούχους τους Δήμους, κινούνται επίσης πολύ χαμηλά.

 Και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι από επίσημα χείλη και δημόσια στην αίθουσα που έλαβε χώρα η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης, τονίστηκε ότι μη στηρίζεστε άλλο στην κληρονομιά. Με λίγα λόγια σας είπαν να μην στηρίζεστε πλέον στα έργα που παραλάβατε από εμάς, είτε ως γέφυρες, είτε ως συνεχιζόμενα, είτε ως ώριμα απενταγμένα τα οποία απεντάξαμε για να επανενταχθούν και να κατασκευαστούν απρόσκοπτα στο νέο πρόγραμμα. Με λίγα λόγια, κάντε μελέτες και εντάχτε καινούρια έργα για να απορροφηθούν τα χρήματα. Αυτό σας είπαν. Γιατί είναι βέβαιο ότι με το ρυθμό που βαδίζετε, θα υπάρξουν απώλειες πόρων κατά την ολοκλήρωση  του προγράμματος, και αυτό γιατί δεν έχετε κανένα σημαντικό έργο να εντάξετε και στην πορεία να συμβασιοποιήσετε στην Περιφέρειά μας. Χάνετε χρήματα αλλά δεν το ομολογείτε και επαναπαυόσαστε σε επικοινωνιακά και μόνο τρυκ. Γιατί, αν είχατε την τόλμη και την ειλικρίνεια, ενώ το πρόγραμμα του 2007-13 ήταν 281 εκ. δηλώνετε ότι η απορρόφηση έφθασε στο τέλος του 2015 στο 105,9% χωρίς να πείτε ότι αντιστοιχεί σε πληρωμές 206 εκ. ευρώ και ότι είχατε απώλεια πάνω από 32 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η αλήθεια την οποία αποκρύπτετε συστηματικά.

Σε ό,τι αφορά τα λεγόμενα διασυνοριακά προγράμματα, ίσως μπορέσουμε κάποια στιγμή το Περιφερειακό Συμβούλιο να ενημερωθεί αναλυτικά και στοχευμένα για τα όποια οφέλη έχουν προκύψει από αυτά, και εν τέλει πόσα από αυτά έχουν πραγματικά υλοποιηθεί. Και κυρίως, τι έχουν αποδώσει. Μόνο μικρή αναφορά θέλω να σας κάνω για την περίοδο της πρώτης αιρετής περιφερειακής αρχής. Χάρη στις συντονισμένες ενέργειες της αντιπεριφερειαρχίας Κέρκυρας και Λευκάδας εξασφαλίστηκε από το interreg ποσό 6,5 εκατομμυρίων με το οποίο εξοφλήθηκε το κόστος κατασκευής του Διοικητηρίου Λευκάδας.

Μια ακόμη παράμετρος που εθίγη – χωρίς όμως να ακούσουμε τίποτα ουσιαστικό επί του πρακτέου – που αποτελεί σημαντικό οικονομικό βραχίονα για την Περιφέρειά μας, είναι η αξιοποίηση των πόρων του Αγροτικού Ταμείου Ανάπτυξης το οποίο με προσπάθειες της Ένωσης Περιφερειών της προηγούμενης περιόδου, έχει εκχωρηθεί κατά ποσοστό 37,5% στις Περιφέρειες. Για τη δική μας Περιφέρεια ανέρχεται στα 30-35 εκατομμύρια ευρώ. Μέρος των χρημάτων αυτών, θα αξιοποιηθούν για την ενίσχυση νέων αγροτών κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί αφού αναμένεται να ξαναβγεί νέα προκήρυξη σύντομα αλλά και άλλες δράσεις ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα. Είναι λυπηρό όμως που στην Περιφέρειά μας  η απορρόφηση πόρων από το Ταμείο Ανάπτυξης Αγροτικής Οικονομίας κινείται σε μηδενικό επίπεδο, είτε αφορά την παραγωγή και νέες καλλιέργειες είτε για την στήριξη των νέων αγροτών.  

Σχετικά δε με την καταστροφή και καρατόμηση του κερκυραϊκού ελαιώνα, όλο το ενδιαφέρον σας εστιάστηκε μόνο στο να καταργήσετε δική μου απόφαση και τίποτα άλλο. Και προκειμένου να καταδείξω την ανακολουθία των λεγομένων σας, σας παραπέμπτω στην από 18 Δεκέμβρη του ‘17επιστολή πολιτών που επανήλθαν για μια ακόμη φορά στο θέμα της καταστροφής του κερκυραϊκού ελαιώνα. Και συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Επανερχόμαστε για μια ακόμη φορά στο θέμα της καταστροφής του κερκυραϊκού ελαιώνα. Με την αριθ. 89141/485/18-10-2017 απόφασή σας τροποποιήσατε τη διαδικασία που αφορά στο κλάδεμα της ελιάς στην Κέρκυρα, καθώς και της μεταφοράς της ξυλείας που προέρχεται από αυτό. Η απόφασή σας αυτή ως στόχο είχε να βελτιώσει την προηγούμενη, αυτήν που είχε εκδώσει ο κος Σπύρου το 2011, προφανώς αυστηροποιώντας την όλη διαδικασία, με στόχο τον περιορισμό της δράσης των παράνομων κυκλωμάτων που μετατρέπουν τον ελαιώνα μας σε καυσόξυλα. Δράση που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. …. κύριε Περιφερειάρχη, η παράνομη δραστηριότητα στην περιοχή μας συνεχίζεται αμείωτα. Ο κερκυραϊκός ελαιώνας μέρα με τη μέρα αφανίζεται. Με λύπη διαπιστώνουμε ότι δε θέλετε να τον προστατέψετε. Ούτε η ενημέρωση που σας κάναμε, ούτε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συνετέλεσαν στην από μέρους σας λήψη των απαραίτητων μέτρων. Η απόφαση που λάβατε κάθε άλλο παρά αποτρεπτική και αυστηρή μπορεί να θεωρηθεί.» Καί σε αυτήν την έκκληση αγωνίας των πολιτών  δεν μπήκατε στον κόπο ούτε καν να απαντήσετε.

Κλείνοντας, θα έλεγα ότι είναι πολλά αυτά που υποσχεθήκατε αλλά δεν κάνατε. Και θα ‘θελα να σας υπενθυμίσω μερικά γιατί τα θεωρούμε πολύ σημαντικά. Αφορούν την Κέρκυρα, γιατί σας είχα χαρακτηρίσει και παλαιότερα αντικερκυραίο και ενοχληθήκατε. Τώρα όμως, ο χαρακτηρισμός αυτός αποδεικνύεται καθημερινά. Το μεγάλο έργο της ύδρευσης της Κέρκυρας αυτό των φραγμάτων δεν το υπερασπιστήκατε και δεν το διεκδικήσατε, ως οφείλατε. Ο οδικός άξονας Τρία Γεφύρια-Βρυώνη που στο νέο ΕΠΣΑ ’14-’20 προβλέφθηκε από εμάς να είναι στα επιλέξιμα έργα, ενώ πομπωδώς το εξαγγείλατε πριν 1,5 χρόνο, το ‘χετε ουσιαστικά παρατήσει. Είναι έργο μεγάλο και δύσκολο μεν αλλά απαραίτητο και θα μπορούσε τουλάχιστον να δρομολογηθεί επί των ημερών σας. Το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στο καφέ Γυαλί για 4η χρονιά αναζητά χρηματοδότηση. Η στατικότητα του δρόμου στα Μουράγια είπατε ότι πάσχει και σας ανησυχεί, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα για την αντιμετώπισή του προβλήματος. Η αποκατάσταση της Βίλα Ρόσα περιμένει ακόμη τη μελέτη και βέβαια βρίσκεται χωρίς χρηματοδότηση. Κανένα νέο σχολείο πλην αυτών που σας κληρονομήσαμε, είτε στην ολοκλήρωσή τους, όπως στην Κεφαλονιά, είτε σε εξέλιξη, όπως στα Βραγγανιώτικα και το 4ο Γυμνάσιο που δε λέει να ξεκινήσει. Το δε κτίριο του Ψυχιατρείου στο Πλατύ Καντούνι παραμένει με τις σκαλωσιές.

Η υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας παλινωδεί. Το Νοσοκομείο Λευκάδος καθυστερεί να ολοκληρωθεί για εκκρεμότητες που υπάρχουν σε επίπεδο δικτύων, που θα μπορούσαν να είχαν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια. Το Νοσοκομείο Μαντζαβινάτειο στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς δυστυχώς οδηγείται σε κλείσιμο και παρά τις διαμαρτυρίες των πολιτών δεν είδαμε και δεν ακούσαμε τίποτα από τα χείλη σας. Συμβιβαστήκατε και εσείς με την πολιτική του κυρίου Πολάκη. Για το μέλλον μετατίθεται και η γέφυρα του Αγίου Χαραλάμπη στη Ζάκυνθο. Τα δύο μεγάλα οδικά έργα της Ζακύνθου απεντάχθηκαν, διαλύθηκαν οι εργολαβίες και προχωράνε κουτσουρεμένα με εθνικούς πόρους.

Ο χρόνος που θα απολογηθείτε, μια και καλή, όλο και περιορίζεται και τα επικοινωνιακά τρυκ και οι φιέστες δεν θα είναι ικανές να ξεγελάσουν για άλλη μια φορά τους Επτανησίους.

Ο απολογισμός σας είναι φτωχός, χωρίς αναπτυξιακά στοιχεία, ελάχιστα έγιναν και πολλά ξεχάστηκαν. Οι πολίτες δεν έγιναν ευτυχέστεροι, ούτε και έργα είδαν στην πράξη. Καί το 2017 το έργο σας είναι συνώνυμο με την αποτυχία.

Με όση τέχνη και αν υφάνατε τον απολογισμό σας, έρχεται η ώρα της αλήθειας, που για σας θα είναι πικρή.

Προηγούμενο άρθροΠαγκόσμια Ημέρα Ποίησης στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας
Επόμενο άρθροΔημοτικό Συμβούλιο την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018