Αρχική Ειδήσεις 460 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδο στη Φιλιππιάδα

460 πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν σε στρατόπεδο στη Φιλιππιάδα

0

fotoreportazpetropoulakiprevezafili-5

Στο στρατόπεδο “Πετροπουλάκη” στη Φιλιππιάδα, έφτασαν εχθές στις 06:45 πέντε λεωφορεία με πρόσφυγες από τον Πειραιά. Πρόκειται για 4 λεωφορεία με Σύρους και ένα με Αφγανούς. Οι οικογένειες κατεβαίνουν μία μία από τα λεωφορεία, γίνεται η καταγραφή από την αστυνομία και στη συνέχεια οδηγούνται σε σκηνή. Τους πρόσφυγες υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Zηρού και οι δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ την ευθύνη και τον συντονισμό του κέντρου φιλοξενίας έχει η Αεροπορία από το ‘Aκτιο.

Στις 16:30 μ.μ περίπου εχθές έφτασε και το δεύτερο κύμα των προσφύγων στο στρατόπεδο «Πετροπουλάκης» στη Φιλιππιάδα με έξι ακόμη λεωφορεία και 230 άτομα να αποβιβάζονται και να τακτοποιούνται στον χώρο φιλοξενίας. Το πρωί είχαν μεταφερθεί ήδη 260 άτομα κατά κύριο λόγο Σύριοι και δευτερευόντως Αφγανοί και Ιρακινοί με μεγάλο ποσοστό μικρών παιδιών από τον Πειραιά στο στρατόπεδο, σύνολο δηλαδή 470 άτομα από τους οποίους οι 14 έφυγαν από τον κέντρο φιλοξενίας με την θέληση τους, αναζητώντας αλλού την τύχη τους.

Στο παλιό στρατόπεδο “Πετροπουλάκη”, δημιουργήθηκε υποδομή για να φιλοξενήσει 700 πρόσφυγες και μετανάστες.

Από την πρώτη στιγμή μετά την άφιξη των πρώτων προσφύγων ο φακός του Prevezatoday.gr βρέθηκε εκεί δίνοντας τις πραγματικές εικόνες της εγκατάστασης των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας και τις συνθήκες που επικρατούσαν.

Εικόνες απερίγραπτες, άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους με μόνο οδηγό τους την ελπίδα, μικρά παιδιά να βρίσκουν διάφορα παιχνίδια μαζεύοντας λουλούδια στο χώρο, να κάνουν ότι μπορούν για να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα που κανείς δεν ξέρει πόσο θα διαρκέσει. Η ταλαιπωρία και η απόγνωση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. Μόλις αντίκρισαν τις βρύσες, μικρά παιδιά και ενήλικες έσπευσαν να κάνουν μπάνιο και να πλύνουν τα ρούχα τους. Τα μικρά προσφυγόπουλα μας χαιρετούσαν, σχημάτιζαν καρδιές με τα μικρά ταλαιπωρημένα τους χεράκια για να μας ευχαριστήσουν.

Η αεροπορία αυτές τις μέρες έχει στήσει 75 σκηνές των 6 ατόμων. Το νερό και το φαγητό είναι εξασφαλισμένα. Υπάρχουν χημικές τουαλέτες, ρεύμα αλλά και οτιδήποτε άλλο που μπορεί να κάνει τη διαμονή τους λίγο πιο ανθρώπινη.

Οι εργασίες στο στρατόπεδο δεν έχουν ακόμη τελειώσει και όπως μπορείτε να δείτε ακόμα και τώρα γίνονται κάποιες εργασίες ώστε να παρέχουν ότι μπορούν ενώ στον γύρω χώρο το στρατόπεδο έχει περιφραχτεί ώστε να υπάρχει ασφάλεια για άσους διαμένουν μέσα από εξωτερικούς παράγοντες. Να σημειώσουμε ότι οι πρόσφυγες μπορούν να βγαίνουν όποτε θέλουν χωρίς να περιορίζεται η διαμονή τους εντός του στρατοπέδου.

fotoreportazpetropoulakiprevezafili-7 fotoreportazpetropoulakiprevezafili-11 fotoreportazpetropoulakiprevezafili-41

Προηγούμενο άρθροΠαναγιώτης Φασούλας: Βλέπουμε υψηλού επιπέδου μπάσκετ στη Λευκάδα
Επόμενο άρθροΗ γενιά του 50, 60 Κρήτη