Αρχική Top Stories Ένταση μεταξύ της δημοτικής αρχής και των σεισμόπληκτων στο Δημοτικό Συμβούλιο (video)

Ένταση μεταξύ της δημοτικής αρχής και των σεισμόπληκτων στο Δημοτικό Συμβούλιο (video)

0

  • Διαβάστε τι ενέργειες έγιναν από την πλευρά του Δήμου για τους σεισμόπληκτους.
  • Τι είπε ο Δήμαρχος για τους δρόμους προς τις παραλίες “Γιαλός” και “Εγκρεμνοί”
  • Τι είπε ο κ. Λέκκας για την εξέλιξη του σεισμικού φαινομένου.
  • Τι απάντησε η Αντιπολίτευση για τις ενέργειες του Δήμου και για τη συμπεριφορά της δημοτικής αρχής προς τους κατοίκους της νοτίου Λευκάδας.

Στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο βρέθηκαν δεκάδες κάτοικοι της νοτιοδυτικής Λευκάδας που έχουν πληγεί από το σεισμό θέλοντας να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα οποία είχαν καταγράψει σε σχετική ανακοίνωση που αναγνώστηκε (video).

Μετά το πέρας της ενημέρωσης σχετικά με το αρχαίο θέατρο οι κάτοικοι της νοτίου Λευκάδας αιτήθηκαν να συζητηθεί το μείζον θέμα των επιπτώσεων του σεισμού ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως.

DSCN6011 (1024x768)Η δημοτική αρχή πρότεινε να γίνει ενημέρωση επί των θεμάτων από το Δήμαρχο καθώς ήδη υπήρχαν 20 θέματα προς συζήτηση αλλά και γιατί το συμβούλιο γινόταν μεσημέρι ώστε να μην καθυστερήσει η λήξη του, λόγω της εορτής του Αγίου Αθανασίου και των υποχρεώσεων των δημοτικών συμβούλων σε εορτές, όπως ειπώθηκε επισήμως. Η αντιπολίτευση πρότεινε να μπει ως θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως και να παρθούν αποφάσεις, θεωρώντας αυτονόητο το αίτημα των κατοίκων που διένυσαν τόσα χιλιόμετρα για να παραβρεθούν και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες για τις ζωές και τις επιχειρήσεις τους.

DSCN6008 (1024x768)

Η υπερψήφιση της πρότασης της δημοτικής αρχής εξαγρίωσε τους σεισμόπληκτους που αποχώρησαν από την αίθουσα σχολιάζοντας κυρίως ατυχή σχόλια της δημοτικής αρχής με χαρακτηριστικότερο “πηγαίνετε εσείς στις γιορτές του Αγίου Αθανασίου, εμείς δεν κάναμε ούτε Χριστούγεννα στο σπίτι μας”. Δείτε τη σημερινή τους ανακοίνωση για το χθεσινό δημοτικό συμβούλιο [εδώ]

DSCN6017 (1024x768)

Ακολούθησε μια μεγάλη συζήτηση μεταξύ των συμβούλων αρχής γενομένης από την ενημέρωση του Δημάρχου για το τι έχει γίνει από τη μέρα του σεισμού. Αναφέρθηκε εκτενώς στις γραφειοκρατικές καθυστερήσεις που δεν είναι στο χέρι του Δήμου να τις υπερκεράσει, όπως στην κήρυξη του Δήμου ως σεισμόπληκτου και στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος. “Κάθε βδομάδα είμαι στα υπουργεία και διεκδικώ. Δεν είναι όλα στο χέρι μας“, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Δρακονταειδής. Ο Δήμος έχει διεκδικήσει κονδύλια από τα οποία έχει λάβει 500.000 ευρώ για επισκευές στα σχολεία, 100.000 για τα έκτακτα επιδόματα (που χρειάζονται μια σειρά διαδικασιών για να δοθούν), 270.000 ευρώ για έκτακτες προσλήψεις, 150.000 ευρώ από το υπουργείο Εσωτερικών και μόλις την περασμένη Παρασκευή 200.000 ευρώ για τις ανάγκες των λιμανιών.

Όσον αφορά τους οικίσκους από τα αρχικά 34 αιτήματα που κατεγράφησαν τις πρώτες δέκα ημέρες μόνο 14 άτομα κατέθεσαν τελικά αίτηση. Ο Δήμος ζήτησε επιπλέον απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ που αναμένεται για το 2016, ωστόσο το Υπουργείο προωθεί την απαλλαγή μόνο για τα σπίτια που έχουν πληγεί από το σεισμό. Όσον αφορά την προθεσμία της παράτασης καταβολής δόσεων που λήγει στις 28/2 πρότεινε η παράταση να συνεχιστεί και η καταβολή να καθυστερεί ένα μήνα.

Όσον αφορά τους δρόμους για τις παραλίες του Γιαλού και των Εγκρεμνών ο Δήμος προτείνει να προχωρήσουν σε πρόσκληση περιορισμένου ενδιαφέροντος ώστε να προχωρήσει η αποκατάσταση των δρόμων. Τόνισε ότι δίνουν μάχη να δοθεί ο δρόμος για το Γιαλό τον Μάιο. Για τους Εγκρεμνούς επεσήμανε τα ζητήματα ασφάλειας και τις κατασκευαστικές δυσκολίες καθώς έχουν φύγει μέρη της πλαγιάς. Προτείνεται επίσης να εξασφαλιστεί η πρόσβαση το Μάιο και το έργο να γίνει στη συνέχεια. Όμως πρωτίστως “θέλουμε έργο ασφαλές”, τόνισε ο Δήμαρχος.

Συνέχισε λέγοντας ότι ο Δήμος βρίσκεται σε διαρκή επαφή και διεκδίκηση για τα αιτήματα και είναι σε συμμαχία με τους σεισμόπληκτους, οι οποίοι καλό θα ήταν να κάνουν Υπομνήματα προς τα Υπουργεία. Η τουριστική περίοδος που έρχεται είναι κρίσιμη για όλο το νησί.

Μερικές μέρες πριν είχε συνομιλία με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμη Λέκκα ο οποίος είπε ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά οπότε μπορούν να ξεκινήσουν τα έργα. Σε παρέμβασή του ο Αντιδήμαρχος κ. Γ. Φίλιππας ανέφερε ότι ίσως γίνει αλλαγή χάραξης κάποιων έργων ή απαλλοτριώσεις. Ο Δήμαρχος έκλεισε λέγοντας ότι κατατέθηκε ο φάκελος, το αναλυτικό τεχνικό δελτίο Δήμου-ΠΕ Λευκάδας σύμφωνα με το οποίο το συνολικό κόστος των ζημιών από το σεισμό (προσμετρώνται διάφορες παράμετροι) ανέρχεται στα 69 εκατομμύρια ευρώ.

DSCN6002 (1024x768)

DSCN5997 (1024x768)

DSCN6007 (1024x768)

Στην τοποθέτησή του ο κ. Σπύρος Μαργέλης είπε ότι “σκοπός είναι να νικάμε την γραφειοκρατία και να παράγουμε αποτελέσματα” καταλογίζοντας ευθύνες για ολιγωρία στη δημοτική αρχή. Ο κ. Ηλίας Κοντογεώργης τόνισε χαρακτηριστικά ότι “μας νίκησε η γραφειοκρατία” και επικαλέστηκε μια φράση του κ. Τσελέντη ότι “Αν η Λευκάδα ήταν Μύκονος όλα θα είχαν λυθεί”. Η κ. Μαριάννα Καρφάκη μίλησε για εκδίωξη του κόσμου που ήρθε να πάρει μια διαβεβαίωση. Αναρωτήθηκε γιατί δεν βρέθηκε ένα Υπουργός να συγκινηθεί και να προσπεράσει τη γραφειοκρατία και γιατί δεν έχει βάλει ακόμη ο Δήμος συνεργεία να φτιάξουν τις πεσμένες λιθιές καταλήγοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι που εκδιώχθηκαν δούλεψαν προσωπικά κι έκαναν τουριστικό το Αθάνι και τη Λευκάδα και γνωστό το νησί στα πέρατα του κόσμου.

DSCN6001 (1024x768)

DSCN6000 (1024x768)

DSCN5994 (1024x768)

Ο Αντιδήμαρχος κ. Θανάσης Περδικάρης δήλωσε ενοχλημένος από την ανακοίνωση των σεισμόπληκτων, δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί ο Δήμος είναι εχθρός τους και αυτή η ανακοίνωση είναι η πιο δύσκολη στιγμή του στο Δήμο. Απαντώντας στην κ. Καρφάκη είπε ότι εμείς δεν διώξαμε κανένα. Ο κ. Πάνος Γαζής πήρε το λόγο για να απαντήσει στον κ. Βασίλη Αραβανή περί αμελειών της πολιτικής προστασίας. Αναφέρθηκε σε ενέργειες που έγιναν ακόμη και πριν το σεισμό, “λες και το περίμενα”. Για προσωπικούς λόγους μετά το σεισμό ζήτησε άδεια για δυο μήνες. Κατά τη γνώμη του πρέπει να αντικατασταθεί γιατί σε αυτή τη θέση πρέπει να υπάρχει ένας υπάλληλος πλήρους απασχόλησης, ένας προϊστάμενος που να αναλάβει τον όγκο της δουλειάς. Ο κ. Γιώργος Φίλιππας απαντώντας στον κ. Μαργέλη είπε ότι όλοι όσοι είναι χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση γνωρίζουν τα χρονοδιαγράμματα και ότι η δημοτική αρχή δεν ολιγώρησε.

Προηγούμενο άρθροΑναδιάρθρωση του ΔΣ της Φιλαρμονικής Εταιρίας Λευκάδας
Επόμενο άρθροΔραστηριότητες-εκδηλώσεις της Νέας Χορωδίας Λευκάδας