Αρχική Ειδήσεις Ανακοινώσεις Όροι και απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής

Όροι και απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής

0

oikotexnies

Ενημέρωση από το Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Λευκάδας.

Σύμφωνα με την αριθ. πρωτ.4912/120862 – 17-11-2015 Απόφαση του ΥΠΑΑΤ καθορίζονται οι όροι και οι απαιτήσεις παραγωγής και διάθεσης τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και των διαδικασιών καταχώρισης των μονάδων παρασκευής αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)».

Οικοτεχνία είναι η μεταποίηση, μικρής κλίμακας, γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, στον χώρο της αγροτικής κατοικίας ή της αγροτικής εκμετάλλευσης του παραγωγού και της οικογένειάς του.

Έχουν δικαίωμα να οριστούν ως οικοτέχνες

Δικαίωμα οικοτεχνικής παρασκευής μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων έχουν οι παραγωγοί των πρωτογενών αγροτικών προϊόντων που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων με την ιδιότητα του επαγγελματία αγρότη, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους. Είναι δυνατή η συνεργασία δύο ή περισσότερων παραγωγών για την οικοτεχνική παραγωγή.

Είδη, συσκευασίες και ποσότητες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής

Τα είδη των τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής είναι:

  • Προϊόντα δημητριακών, ιδίως απλά αρτοσκευάσματα (πχ παξιμάδια κ.τ.λ) και ζυμαρικά με κύριο συστατικό το αλεύρι δημητριακών (π.χ. τραχανάς, χυλοπίτες κ.τ.λ).
  • Προϊόντα φυτικής προέλευσης με γλυκαντικές ύλες, ιδίως γλυκά κουταλιού, μαρμέλαδες, κομπόστες, ζελέ φρούτων, παστέλια με ξηρούς καρπούς.
  • Προϊόντα με παρθένα ελαιόλαδα και διάφορα αρωματικά φυτά, μπαχαρικά, αιθέρια έλαια, χυμούς φρούτων κ.α τρόφιμα σε συσκευασία έως δύο (2) λίτρων.
  • Προϊόντα διατηρημένα με αλάτι, ξύδι και λάδι τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως επιτραπέζιες ελιές και προϊόντα ελιάς αλείμματα, τουρσιά, σάλτσες.
  • Προϊόντα διατηρημένα με ξήρανση τρόφιμα φυτικής προέλευσης, ιδίως φρούτα και λαχανικά, ξηροί καρποί, όσπρια, αρωματικά φυτά.
  • Προϊόντα με μέλι και ξηρούς καρπούς, αποξηραμένα φρούτα, μαστίχα, κρόκο κ.α. τρόφιμα.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στην αριθμ.3724/162303/22.12.14 ΚΥΑ ( ΦΕΚ 3438 /Β/2014 ) .
  • Τα παραπάνω προϊόντα μπορούν να διατίθενται σε προσυσκευασμένη ή μη μορφή.

Οι ποσότητες των τελικών προϊόντων υπολογίζονται με βάση την παραγωγή του πρωτογενούς προϊόντος, που αποτελεί το κύριο πρωταρχικό συστατικό του προϊόντος, από τις καλλιέργειες του παραγωγού σύμφωνα με το δεύτερο εδάφιο της περ. β΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του ν. 4235/2014.

 

Διαδικασία Έκδοσης Άδειας Οικοτεχνίας

Για να βγάλουν άδεια οικοτεχνίας, οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν εξοπλισμό που να μην ξεπερνά τις 10 kw σε ισχύ, ενώ οι υπηρεσίες προετοιμασίας (όπως συσκευασίας και συντήρησης) προς αποθήκευση αγροτικών προϊόντων θα πρέπει να έχουν χωρητικότητα έως 50.000 κυβικά μέτρα.

Διαδικασία εγγραφής στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό

Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)

Σε εφαρμογή της παρ. 2 του άρθρου 6 του Καν. (Ε.Ε) 852/2004 και της περ. γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 56 του Ν. 4235/2014, για την έναρξη λειτουργίας των μονάδων τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής απαιτείται η εγγραφή των υπευθύνων των μονάδων αυτών στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ)

Για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής στην Ηλεκτρονική Εφαρμογή του ΚΗΜΟ, μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr).

Η Αίτηση Εγγραφής υπέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του Ν. 1599/1986 (Α΄75).

Ο αιτών υποβάλλει τα δικαιολογητικά στην αρμόδια Δ.Α.Ο.Κ. μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής της ηλεκτρονικής Αίτησης Εγγραφής.

Δικαιολογητικά που απαιτούνται για την έναρξη λειτουργίας της μονάδας τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής και την εγγραφή στο ΚΗΜΟ;

  • Βεβαίωση από τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης για το ίδιο έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ, που να αποδεικνύει ότι είναι ο ενδιαφερόμενος κατά κύριο επάγγελμα αγρότης.
  • Αντίγραφο Δήλωσης Καλλιέργειας του ΟΣΔΕ, του ίδιου έτους με το έτος υποβολής της αίτησης εγγραφής στο ΚΗΜΟ.
  • Απόδειξη πληρωμής e-παραβόλου για την εγγραφή στο ΚΗΜΟ.
  • Δήλωση συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις υγιεινής.
  • Ακριβές φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού υγείας καθώς και της γνωμάτευσης της ακτινογραφίας θώρακος.

Που επιτρέπεται η διάθεση προϊόντων οικοτεχνίας

Τα μεταποιημένα προϊόντα που παράγονται προορίζονται για άμεση διάθεση, από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή σε περιοδικές τοπικές διοργανώσεις (όπως εμποροπανηγύρεις και δημοτικές εκδηλώσεις) ή σε τοπικές λαϊκές αγορές ή σε αγορές παραγωγών (farmers’ markets) ή σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και μαζικής εστίασης της τοπικής αγοράς.

Προηγούμενο άρθροΘ. Γαλιατσάτος: Επανασύσταση της Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Επόμενο άρθροΣύλλογος Επαγγελματιών Καρυάς: Ευχαριστήριο & αποτελέσματα λαχειοφόρου του χορού