Αρχική Top Stories Με αφορμή μια εκδήλωση – Γνωριμία με τις “Ηνωμένες Πολιτείες Λευκάδας”

Με αφορμή μια εκδήλωση – Γνωριμία με τις “Ηνωμένες Πολιτείες Λευκάδας”

0

Ηνωμένες Πολιτείες Λευκάδας;
Φαντάζει σαν ανέκδοτο, και ίσως είναι. Πρόκειται άλλωστε για ονομασία που είχε δοθεί μάλλον με περιπαικτική διάθεση από τους λοιπούς Λευκαδίτες σε κάτι μικρά χωριουδάκια κρυμμένα στις δυτικές απότομες πλαγιές των Σταυρωτών, του υψηλότερου όρους του νησιού της Λευκάδας. Μικρά αλλά πανέμορφα!

Με αφορμή την εκδήλωση: “Μνήμες Ελβετών και Λευκαδίων – Η πορεία ανάπτυξης της νοτιοδυτικής Λευκάδας 1962-1972” που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 15 & 16 Σεπτεμβρίου, είπαμε να κάνουμε μια περιήγηση σε εκείνα τα μέρη. Η εκδήλωση αφορούσε στις μνήμες των εθελοντών του Ελβετικού Χριστιανικού Κινήματος Ειρήνης που πρόσφεραν τις γνώσεις και τη βοήθεια τους προκειμένου τα χωριά εκείνα να επιβιώσουν και σε αυτές των κατοίκων αυτών των χωριών από κείνα τα χρόνια.

Πρόκειται για μια συστάδα μικρών οικισμών που όπως είπαμε είναι κτισμένα στις δυτικές απότομες πλαγιές των Σταυρωτών και ακριβώς επειδή αποτελούνταν από λίγα το καθένα σπίτια, βρίσκονταν σε σχετικά κοντινή απόσταση το ένα με το άλλο, αλλά ήταν και πάμφτωχα, τα αποκαλούσαν περιπαιχτικά Ηνωμένες Πολιτείες Λευκάδας.

Η επίσημη ονομασία της ευρύτερης περιοχής που περιλαμβάνει ανάλογα την ιστορική περίοδο, τα χωριά, Νικολή, Μανάσι, Άγιο Βασίλειο, Αγίους Θεοδώρους, κυρίως (και αυτά θα μας απασχολήσουν και σε αυτό το άρθρο εδώ) ή και το Ρουπακιά και τα Χορτάτα, είναι “Δαμιλιάνι”. Έτσι αναφέρονται στις πηγές ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στο νησί της Λευκάδας (1479-1684) αλλά και αργότερα.

Σήμερα από αυτά κατοικούνται τα Χορτάτα, το Μανάσι και ο Νικολής.

Για να τα προσεγγίσεις έχεις τρεις επιλογές. Η μία είναι μέσω Χορτάτων όπου ερχόμενος από Λευκάδα, μετά την πλατεία του χωριού με τον χαρακτηριστικό μεγάλο πλάτανο, ακολουθείς στο σταυροδρόμι την πινακίδα που σε οδηγεί σε Μάνασι και Νικολή. Η άλλη είναι μέσω Αγίου Πέτρου. Κοντά στη βόρεια έξοδο του χωριού, ερχόμενος από Βασιλική ή και από Χορτάτα συναντάς διασταύρωση με σήμανση που σε οδηγεί δεξιά και αριστερά αντίστοιχα στο Μάνσι και το Νικολή. Η τρίτη επιλογή είναι λίγο πιο περίπλοκη και μόνο για αυτούς που γνωρίζουν καλά την περιοχή, μιας και αφορά διαδρομή μέσω του κάμπου της Βασιλικής, δεν έχει σήμανση και οδηγεί στα χωριά από ιδιαίτερα στενό και με πολλές στροφές δρόμο. Δεν την προτείνουμε, απλά την αναφέρουμε. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή όποια διαδρομή και αν ακολουθήσετε καθώς ο δρόμος έχει στενότητα και αρκετές στροφές.

Η περιοχή είναι πνιγμένη στο πράσινο και έχει αρκετά νερά και πηγές μέσα και έξω από τους οικισμούς. Η περιγραφή μας θα ξεκινήσει ακολουθώντας τη διαδρομή μέσω Αγίου Πέτρου. Κατεβαίνοντας την πλαγία μέσα σε ένα υπέροχο πευκοδάσος αντικρίζουμε απέναντι μας τον επιβλητικό όγκο των Σταυρωτών, γυμνός ψηλά με απότομους γκρεμούς και καταπράσινος χαμηλότερα εκεί που κρύβονται και μπορούμε ήδη να τα διακρίνουμε αυτά τα υπέροχα χωριά Ουσιαστικά κατεβαίνουμε μέχρι τη στενή χαράδρα του Ρουπακιά, του μεγαλύτερου ποταμού της δυτικής Λευκάδας που χωρίζει τα Σταυρωτά από το Μέγα Όρος και στη συνέχεια ξεκινάμε την ανάβαση στις πλαγιές των Σταυρωτών. Η διαδρομή είναι κατάφυτη από πεύκα κυρίως και ελιές.

Διαβάστε την συνέχεια στο golefkas.gr

Προηγούμενο άρθροΤραγικό τέλος για την Διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Λευκάδας
Επόμενο άρθροΣυλλυπητήρια στην οικογένεια της θανούσης συναδέλφου Χιωτάκη Μαρίας