Αρχική Top Stories Αυτή είναι η περιοχή που ερευνούν οι πετρελαιάδες στο Ιόνιο

Αυτή είναι η περιοχή που ερευνούν οι πετρελαιάδες στο Ιόνιο

0

petrelaio

Βάφτισαν το Ιόνιο σε Πατραϊκό Κόλπο!!!

Στα χρόνια της κρίσης, η Ελλάδα αποφάσισε να ψάξει εναλλακτικούς τρόπους εσόδων, από την παραγωγή, την διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής ανάπτυξης, μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Έναν από αυτούς τους δρόμους, έδειξε ο Γιώργος Παπανδρέου και στη συνέχεια η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ τα οποία κληρονόμησε ο Αλ. Τσίπρας. Πρόκειται για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε διάφορα σημεία της χώρας αλλά κυρίως στην γειτονιά μας στο Ιόνιο.

Το ζήτημα είναι, εάν οι κυβερνήσεις είδαν βραχυπρόθεσμα έσοδα στον κρατικό κορβανά ή βρήκαν την ευκαιρία, μέσα στην αναμπουμπούλα της κρίσης, να ξεπουλήσουν τον πλούτο των υδρογονανθράκων που για πολλά χρόνια περίμεναν την ώρα τους… στο Ιόνιο, την Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη.

Μέσα σε ένα περίεργο περιβάλλον και με μια γραφειοκρατία που δεν παλεύεται, όλα κύλησαν – σχετικά γρήγορα – και δύο σημαντικοί παίκτες (και ελληνικών συμφερόντων) πήραν σε πρώτη φάση την υπόθεση «ερευνών» στα χέρια τους. Σε δεύτερη φάση η υπόθεση αφορά στην εκμετάλλευση…

Οι υπουργοί ΥΠΕΚΑ είναι οι άνθρωποι κλειδιά.

Μανιάτης (ΠΑΣΟΚ):
Έπρεπε να ολοκληρώσει γρήγορα τα σχέδια γιατί η χώρα της κρίσης – βεραμέντε – είχε άμεση ανάγκη εσόδων από πετρέλαια.

Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ):
Έπρεπε να προχωρήσει τις εκκρεμότητες του προκατόχου, αλλά η παρουσία του χάλασε τη σούπα, αφού άρχισε να μιλάει για επαναπροκήρυξη ερευνών και ταξίδευε στην Ρωσία κάνοντας επαφές με ενεργειακούς κολοσσούς που «έδιναν» περισσότερα οφέλη στο Ελληνικό Δημόσιο. Ίσως ήταν ένας από τους λόγους που η πολιτική του πορεία τελείωσε πριν αρχίσει…

Σκουρλέτης (ΣΥΡΙΖΑ):
Πρέπει να προχωρήσει από εκεί που έμεινε ο Μανιάτης και αυτό πράττει. Οι Σκουριές άλλωστε είναι πολύ καλό άλλοθι, για να στρέφονται τα μάτια στο Χρυσό και όχι στα Πετρέλαια του Ιονίου…
Οι ειδικοί, βάφτισαν το Ιόνιο σε Πατραϊκό Κόλπο!!!

elpe

Στις μέρες μας, η κατά μεγάλο ποσοστό ελληνικών και μάλιστα κρατικών συμφερόντων εταιρία ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) είναι εκείνη που βρίσκεταο πίσω από τις έρευνες στο Ιόνιο και μάλιστα στο ύψος της Βορειοανατολικής Ζακύνθου και Νοτιοανατολικής – Ανατολικής Κεφαλονιάς και Ιθάκης. Αρχικά και στη συνέχεια, με έναν εύσχημο τρόπο η εταιρία, η κυβέρνηση, το υπουργείο και όσα άλλα συμφέροντα, επικοινωνούν (με επιστημονικό τρόπο και με ειδικούς συμβούλους) την γεωγραφική περιοχή των ερευνών, ως «Πατραϊκός Κόλπος». Ο χάρτης που εμείς σήμερα δημοσιεύουμε, αποδεικνύει ότι η περιοχή των ερευνών, όχι μόνο δεν αφορά στον Πατραϊκό κόλπο, αλλά ούτε καν στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας! Πρόκειται για περιοχές της Ζακύνθου, της Κεφαλονιάς και Ιθάκης και σαφώς της περιφέρειας Ιονίων Νήσων! Κοινώς στην αποκλειστική περιοχή της γειτονιάς μας.

petrelaio

Η σύνδεση της περιοχής των ερευνών στο κέντρο του Ιονίου Πελάγους με τον Πατραϊκό Κόλπο, μόνο για δύο λόγους μπορεί να ερμηνευτεί:

– Αποπροσανατολισμός των κατοίκων της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς των δύο αμιγώς τουριστικών περιοχών, η οικονομία των οποίων σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο συνδράμει με πολλά εκατομμύρια συνάλλαγμα και ευρώ από το τουριστικό προϊόν. Η «τέχνη του εφικτού» οδηγεί στη φράση «Πατραϊκός» ώστε οι άμεσα ενδιαφερόμενες κοινωνίες να «αποκοιμηθούν ήσυχες»…
– Αν θεωρήσουμε ότι ο παραπάνω ισχυρισμός είναι «τυχαίος…», τότε προφανώς, με τη φράση «έρευνες στον Πατραϊκό» εννοούν την είσοδο του Πατραϊκού Κόλπου στο Ιόνιο, θέση που αφορά στις περιοχές Κυλλήνης και Μεσολογγίου και σε καμία απολύτως περίπτωση αυτή της Αχαΐας και των Πατρών!!!

Ο ρόλος της περιφέρειας Ιόνιων Νησιών

Η σκόπιμη κατεύθυνση, μέχρι σήμερα, έχει οδηγήσει μόνο σε μια δειλή διαμαρτυρία, από μια ομάδα της Πάτρας υπό τον τίτλο «savepatraikos» (σώσε τον Πατραϊκό).
Το ζήτημα είναι, τι θα κάνει η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά και κυρίως η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που το τελευταίο διάστημα «εντελώς τυχαία» έχει στρέψει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης των νησιών, στα αεροδρόμια (!!!) και στον επενδυτή που τα εκμίσθωσε (fraport). Το κατεξοχήν, νούμερο ένα ζήτημα του 2015 και του 2016 στο Ιόνιο, παραμένει αδιάφορο για τον κ. Γαλιατσάτο και ολόκληρο το Περιφερειακό Συμβούλιο!!!

Η μέθοδος των ερευνών

Οι έρευνες, είναι γεγονός ότι γίνονται με τη σύγχρονη μέθοδο των «ηχοβολισμών» που δημιουργούν ένα είδος περιορισμένων και ελεγχομένων σεισμικών δονήσεων. Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες (σε πολλές περιπτώσεις είναι και συνεργάτες των εταιριών που κάνουν τις έρευνες) η μέθοδος αυτή, δεν δημιουργεί καμία περίπτωση ή συσχετισμό σεισμικής ακολουθίας.

POLAR_EMPRESS

Στην περιοχή βρίσκονται το σκάφος των ερευνών «Polar Empress», το υποστηρικτικό «Ocean Dolphin» και τα σκάφη φρουρά «7 Stars» και «7 Oceans».

Το ερευνητικό σκάφος κινείται µε ταχύτητα 5 κόμβων για 24 συνεχόμενες ώρες και μεταφέρει σε πλάτος 1000 μέτρων, 12 καλώδια μήκους 8000 μέτρων, σε βάθος 12 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Το ερευνητικό πλοίο βρίσκεται διαρκώς σε κίνηση και εξαιτίας του σχήματος της ρυμούλκησης δεν είναι σε θέση να στρίψει αμέσως ή να πάρει κλειστή στροφή.

Γύρω από το «Polar Empress» υπάρχει συνεχώς ζώνη αποκλεισμού στην οποία απαγορεύεται η είσοδος σκαφών σε απόσταση μικρότερη των 4 ναυτικών μιλίων, για όσο διαρκεί η έρευνα.

Είναι απαραίτητο να διατηρείται η απόσταση ασφαλείας των 4 ναυτικών μιλίων από όλους τους αλιείς, να μην πλησιάζουν µε τα αλιευτικά σκάφη τους, τα πλοία αυτά και τα καλώδια που ρυμουλκούν αλλά και να συνεργαστούν, προς αποφυγή ατυχήματος και προκειμένου η έρευνα να ολοκληρωθεί το συντομότερο.

Ocean-Dolphin

Συντεταγμένες έρευνας:
Μήκος – Πλάτος
21.30516152 – 38.0502822
20.90236636 – 37.83099107
20.7913883 – 38.00269298
20.82736575 – 38.12433103
20.72228875 – 38.23797409
20.75141335 – 38.41614813
20.8924678 – 38.47325519
21.21569378 – 38.26824083
21.30516152 – 38.0502822

Η Ερευνητική Εταιρεία καθημερινά, την 06:00 π.μ. ενημερώνει το Λιμεναρχείο και τους Λιμενικούς Σταθμούς Κεφαλονιάς και Ιθάκης, για το ακριβές σημείο των ερευνών, τις επόμενες 72 ώρες. Οι αλιείς, λοιπόν, παρακαλούνται να ενημερώνονται καθημερινά από τις αρμόδιες Λιμενικές Αρχές για την ακριβή θέση του ερευνητικού σκάφους, αποφεύγοντας την περιοχή εργασιών, σύμφωνα με τις συντεταγμένες που θα τους δίνονται.

Οι φόβοι

Ο κόσμος του Ιόνιου, είναι άστατος, αφού υπάρχουν σοβαρές μαρτυρίες και φόβοι, από ήχους που ακούγονται μέσα από τα έγκατα της γης που άλλοτε κάνουν παροδικό θόρυβο, άλλοτε υπάρχει μια μόνιμη ακολουθία… Από το Γέρακα μέχρι τον Άγιο Νικόλα στη Ζάκυνθο και από την περιοχή Σκάλα Κεφαλονιάς έχουν καταγραφεί πολλές αναφορές στην εφημερίδα μας, σε site αλλά και σε social media για το φαινόμενο που δημιουργεί το ειδικό σκάφος των ερευνητών.

Θυμίζουμε, τις έντονες διαμαρτυρίες που συγκυριακά υπήρξαν την περίοδο των σεισμών στο Ληξούρι, αλλά και πρόσφατα στη Λευκάδα, όπου κάτοικοι, τους συνδέουν με τις έρευνες των πετρελαίων. Οι τοπικές κοινωνίες, έχουν κάθε λόγο ανησυχίας αφού το τόξο των ερευνών αφορά στο μεγάλο ρήγμα που το 1953 που ισοπέδωσε τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Παράλληλα το πλοίο που φέρει τον εξοπλισμό των ερευνών, έχει αρκετούς λόγους να προκαλέσει «ατύχημα» και δεν εννοούμε ότι αυτό θα έχει κάποια σχέση με μεγάλο σεισμό. Ο θαλάσσιος πλούτος της περιοχής αλλά και οι ψαράδες, κινδυνεύουν και αυτό είναι κάτι που οι ίδιες οι εταιρίες εύχονται να μη συμβεί κατά τη διάρκεια της έρευνας… Ουσιαστικά έχει να κάνει με τον τρόπο και τα όσα «σέρνει» μαζί του το πλοίο και που μπορούμε να αναλύσουμε σε επόμενο ρεπορτάζ. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει συνοδεία τόσων σκαφών φρουράς…

Τα εκατοντάδες χιλιόμετρα που αναφέρει ότι θα διανύσει η εταιρία, ουσιαστικά μεταφράζονται στις γραμμές και τα πήγαινε – έλα που θα κάνει εντός του οικοπέδου στον δημοσιευμένο χάρτη.

Τυχαίο;

Στο χάρτη των ερευνών περιλαμβάνεται και η νήσος «Οξιά» που πρόσφατα αγόρασε ο εμίρης του Κατάρ ως πιο ειδικός και έμπειρος στα πετρέλαια.

Οι δραστηριότητες των ΕΛΠΕ όπως αναφέρονται στο επίσημο site της εταιρίας

Κατά το 2014, οι δραστηριότητες του κλάδου επικεντρώθηκαν στην Ελλάδα, με την συμμετοχή της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ ως διαχειριστή με ποσοστό 33,3% (Operator) σε διεθνές επιχειρηματικό σχήμα στη Σύμβαση Μίσθωσης για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού κόλπου, αλλά και στην Αίγυπτο, μέσω συμμετοχής σε διεθνείς κοινοπραξίες στις περιοχές West Obayed (Δ. Έρημος) και Mesaha (Άνω Αίγυπτος) με ποσοστό 30% ανά περιοχή.

Στην περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου, το πρόγραμμα ελάχιστων εργασιών για την πρώτη τριετή ερευνητική φάση συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την καταγραφή σεισμικών 3D έκτασης 800 τ.χλμ. και 2D περιφερειακών γραμμών, μήκους 300 χλμ. Το τέταρτο τρίμηνο 2014 ξεκίνησαν οι αρχικές γεωλογικές μελέτες στην περιοχή. Παράλληλα, η ΕΛΠΕ ΑΕ συνέχισε την μελέτη των ερευνητικών δεδομένων σε θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές της Δ. Ελλάδας, προετοιμαζόμενη γα την πιθανή υποβολή προσφορών σε διεθνείς διαγωνισμούς που έχει προκηρύξει το ΥΠΕΚΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εταιρεία κατέθεσε προσφορές για τις υπό παραχώρηση περιοχές της Άρτας – Πρέβεζας και της ΒΔ Πελοποννήσου, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Στο West Obayed, τον Οκτώβριο 2014 η κοινοπραξία (ΕΛΠΕ 30%, VEGAS 70%) εκτέλεσε την τελευταία υποχρεωτική ερευνητική γεώτρηση, που δεν απέδωσε θετικά αποτελέσματα. Μετά από την άρνηση της κρατικής εταιρίας EGPC για επαναδιαπραγμάτευση της διάρκειας της Σύμβασης και εκτέλεσης επιπλέον γεωτρήσεων, η κοινοπραξία αποφάσισε ομόφωνα την επιστροφή της περιοχής (5 Δεκεμβρίου 2014).

Στην περιοχή Mesaha, η κοινοπραξία (Petroceltic, HELPE, KEC και Beach Petroleum) ομόφωνα αποφάσισε την επιστροφή της περιοχής στην κρατική εταιρία GANOPE μετά από τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης Mesaha 1x χωρίς υπολειπόμενες οικονομικές υποχρεώσεις.

Πηγή: imerazante.gr/

Προηγούμενο άρθροΘέσεις εργασίας Μεταδιδάκτορα και ΠΕ/ΤΕ από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο
Επόμενο άρθροΟύτε οι φοίνικες της Δημόσιας Βιβλιοθήκης γλύτωσαν το κόψιμο