Αρχική Ειδήσεις Ακούστε την συνέντευξη του Δημάρχου Λευκάδας Κων/νου Δρακονταειδή στον Prisma 91,6

Ακούστε την συνέντευξη του Δημάρχου Λευκάδας Κων/νου Δρακονταειδή στον Prisma 91,6

0

Ο δήμαρχος Λευκάδας Κωνσταντίνος Δρακονταειδής ήταν καλεσμένος στο απογευματινό μαγκαζίνο σχολιάζοντας ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στην αυτοψία των επικεφαλείς των παρατάξεων με τεχνικά κλιμάκια του Δήμου στον δρόμο της Λαγκάδας, μετά από δική του προτροπή για να δούνε όπως είπε,  την σημερινή εικόνα του δρόμου.

Εκεί διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες νέες καταπτώσεις, με την κατάσταση να είναι δύσκολη.

Κατά την επιστροφή στο γραφείο του έγινε μια αναλυτική συζήτηση όπου εκφράστηκαν όλες οι απόψεις των επικεφαλείς, με το βήμα που προσανατολίζονται να κάνουν είναι λίγο μετά το Πάσχα να γίνει ένας καθαρισμός του δρόμου,  με κύριο στόχο ωστόσο την συνέχιση της προσπάθειας για να πάμε στην οριστική λύση του προβλήματος, καθώς όλα τα άλλα είναι μπαλώματα.

Άμεσα ο Δήμος έχει βάλει χρήματα για να προχωρήσει στην μελέτη ανακατασκευής του δρόμου και αυτό θα συμβεί μέσα στον Μάρτη, καθώς αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού, για να προχωρήσουν στον διαγωνισμό και να γίνει η μελέτη.

Επίσης συνεχίζονται και οι επαφές του Δημάρχου με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας, με τον κύριο Χαρίτση, με τον ίδιο να έχει προγραμματίσει νέα συνάντηση μαζί του τον επόμενο μήνα, με στόχο να χρηματοδοτηθεί το έργο με ένα ποσό που να διασφαλίζει ώστε να έχουμε μια αξιοπρεπή ασφάλεια.

Στο ερώτημα αν θα μπορούσε να υπάρξει μελέτη όπως συνέβη και στους άλλους δρόμους του Γιαλού και των Εγκρεμνών και αν υπήρξε καθυστέρηση για τον δρόμο της Λαγκάδας, ο κύριος Δρακονταειδής, είπε ότι από πέρυσι το καλοκαίρι, είχαν αναθέσει σε ένα φερέγγυο φορέα  όπως το ΙΓΜΕ να αναλύσουν την κατάσταση και γραπτά πια έδωσαν το πράσινο φως, ότι ο δρόμος αυτός μπορεί να ανακατασκευαστεί.

«Από το Φθινόπωρο του 2016 που έχουμε το οκ, κάνουμε μια άλλη προσπάθεια για την χρηματοδότηση του έργου, καθώς ο λόγος που ζήτησαν την έκθεση του ΙΓΜΕ είναι ότι μετά τον σεισμό, επιστήμονες που επισκέφτηκαν την περιοχή της Λαγκάδας, ήταν απογοητευμένοι σε ότι αφορά την δυνατότητα του δρόμου να ξανασταθεί στα πόδια του. Επειδή ωστόσο η εκτίμηση τους δεν ήταν αναλυτική, ζητήθηκε η γνώμη του ΙΓΜΕ.»

«Η μάχη για να πάρουμε τα χρήματα συνεχίζεται» ανέφερε, με μια μάχη που έχει ξεκινήσει μετά τους σεισμούς και αφορά και νέες ζημιές, ενώ όπως μας ενημέρωσε, πέρα από τις επαφές με τον κύριο Χαρίτση, με καινούρια αποστολή που του έχει αποστείλει, αναφερόμενος σε μια σειρά από έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο τόπος, το πρώτο που θέτει στην χρηματοδότηση είναι ο δρόμος της Λαγκάδας.

Τέλος,  είπε  ότι έχει ζητήσει από τις υπηρεσίες του Δήμου και την Τεχνική Υπηρεσία, να μπορούσε να συζητήσει και να υπάρξει μια πρόχειρη μελέτη, μέσα από την οποία με ένα κόστος που θα μπορούσε να σηκώσει ο δήμος, να έχουμε την δυνατότητα να ανοίξουμε τον δρόμο.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι  η υπηρεσία επανειλημμένως έχει απαντήσει αρνητικά σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο μαζί με τους επικεφαλείς τους ζητήθηκε για άλλη μια φορά να τα βάλουμε όλα στο χαρτί και να δούμε τι δυνατότητα υπάρχει, μια διαδικασία που εκτίμησε ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτη.

Όσον αφορά αν το καλοκαίρι θα υπάρχει κανονικότητα στις παραλίες της Νοτίου Λευκάδας, ανέφερε ότι με σιγουριά 100%, με βάση την εξέλιξη των έργων ότι ο δρόμος του Γιαλού θα είναι έτοιμος και κατά ένα συντριπτικά μεγάλο ποσοστό θα μπορούσε να πει το ίδιο και με βάσει τις διαβεβαιώσεις των εργολάβων, ότι θα δοθεί και ο δρόμος των Εγκρεμνών, λέγοντας ότι η κανονικότητα θα επιστρέψει και θα έχουμε δυο δρόμους πολύ ασφαλέστερους από αυτούς που έχουμε σε χρόνο ρεκόρ, καθώς όταν σε 20 μήνες μετά τον σεισμό έχεις ολοκληρωμένα δυο τέτοια έργα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί τι προσπάθεια έχει γίνει.

Επίσης ανέφερε ότι και την περίοδο του καλοκαιριού θα ενταθούν και άλλα έργα αποκατάστασης, καθώς μέσα στον Μάρτη θα πάρει μπροστά, το έργο των 840.000 σε Αθάνι και Δράγανο και επίσης τελειώνει το έργο ύψους 1.400.000, το οποίο έχει δημοπρατηθεί από το καλοκαίρι και δυστυχώς δεν είχε εγκατασταθεί ακόμα εργολάβος λόγω των ενστάσεων μεταξύ αυτών, καθώς ξεκινάει μέσα στον Απρίλη, που σημαίνει ότι θα είναι σε πλήρη εξέλιξη μέσα στο καλοκαίρι και θα αρχίσει η κανονικότητα να μπαίνει μέσα στα χωριά που επλήγησαν από τον σεισμό και ιδιαίτερα στο Αθάνι-Δράγανο-Κομηλιό και θα υπάρχει μια πολύ καλύτερη εικόνα.

Ο Δήμαρχος Λευκάδας μίλησε και για τις κινήσεις του Δήμου Λευκάδας στο οξυμένο πρόβλημα της ύδρευσης που διαπιστώνεται στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ιδιαίτερα και απάντησε στο ερώτημα αν τελικά η λύση της ΕΥΔΑΠ θα ήταν μια σωστή επιλογή.

Όπως ανέφερε το ζήτημα είναι πολύ σύνθετο, καθώς πολλάκις αντιμετωπίζεται με μια απλοϊκότητα που σε πολλές περιπτώσεις είναι επικίνδυνη.

«Η σημερινή κατάσταση είναι ότι έχουμε ποσότητες νερού οι οποίες έρχονται στον τόπο μας και δεν επαρκούν πια λόγω της αύξησης του τουρισμού. Οι ποσότητες που μετριόνται στην είσοδο του νησιού είναι ποσότητες που δεν επαρκούν καθώς το δίκτυο είναι διάτρητο και σε κεντρικούς αγωγούς, αλλά και στα δίκτυα του εσωτερικού δικτύου.»

Μάλιστα ανέφερε πρόσφατα παράδειγμα, λέγοντας ότι από το κομμάτι του Αγίου Νικολάου, προς Λευκάδα και μέχρι το Κάστρο, είχαμε έξι διαπιστωμένες βλάβες.

«Αν κάποιος μπορούσε να πει να αλλάξουμε το δίκτυο, προφανώς θα απαντούσε ότι θα χρειαζόταν ο μισός προϋπολογισμός του κράτους.

Οι κινήσεις του δήμου είναι ότι αξιοποιώντας τα χρήματα που έχουμε πάρει από τον σεισμό, προχωρούμε σε δημοπρατήσεις, μέσα στον Μάρτη και τον Απρίλη έργων, όπως αλλαγή του κεντρικού αγωγού από τον Πόντε, μέχρι το διοικητήριο, αυτές είναι εγκεκριμένες, ψηφισμένες μελέτες χρηματοδοτημένα έργα.

Επίσης προχωράνε σε αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού από την περιοχή του Αγίου Μηνά μέχρι την Απόλπαινα, καθώς και του αγωγού στο δεξιό πλευρό του δρόμου πηγαίνοντας προς Αθάνι, καθώς και στην Εξάνθεια, άρα μιλάμε, όπως είπε για μια σειρά πολλών έργων , που δείχνουν ότι με ένα πολύ συγκεκριμένο έργο μπορεί το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί.

Επίσης ανέφερε ότι περιμένουν από το ΕΣΠΑ ενός master plan ύδρευσης, που αυτό σημαίνει ότι όταν έχεις ενενήντα αντλιοστάσια και πιθανών κάποια από αυτά δεν σου χρειάζεται, καθώς παλιότερα για να δοθεί σε μια περιοχή νερό, γινόταν μια επέκταση δικτύου και ένα αντλιοστάσιο και πήγαιναν παρακάτω, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο πρέπει να τελειώσει καθώς με το master plan ύδρευσης και την χρηματοδότηση που αγγίζει τις 250.000 ευρώ, θα υπάρχει ένα σχέδιο για το πώς θα πρέπει να είναι το δίκτυο στο σύνολο του και θα αξιοποιεί και το νερό που έρχεται από τον Αϊ Γιώργη και τις τοπικές γεωτρήσεις.

Όσον αφορά το ζήτημα της ΕΥΔΑΠ, είπε ότι ακόμα όταν ήταν στην αντιπολίτευση ζητούσε από το Δημοτικό Συμβούλιο την τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ. Ωστόσο είναι διαφορετικό να ζητάς την τεχνογνωσία κάτι που είναι καλό, με τον δήμο να την έχει ζητήσει και άλλο πράγμα να κάνεις αυτό που είχε προταθεί τότε στο δημοτικό συμβούλιο, λέγοντας ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα.

Τότε είχε προταθεί να παραχωρηθεί το σύνολο της διαχείρισης στην ΕΥΔΑΠ και να πάμε σε μεγάλες αυξήσεις ύδρευσης σε ότι αφορά τα τέλη.

Ο Δήμος Λευκάδας εγγράφως έχει ζητήσει την τεχνογνωσία της ΕΥΔΑΠ, καθώς πέρυσι με βάση το πώς μοιράζεται το νερό από τον Αϊ Γιώργη σε Άρτα-Πρέβεζα-Λευκάδα, είχε αναγκαστεί ο δήμος να πάει στον εισαγγελέα, τελικά με τους άλλους δήμους μπόρεσε να βρεθεί μια ισορροπία και κάπως το σύστημα ισορρόπησε σε σχέση με τις ποσότητες,  ενώ μια νέα θετική εξέλιξη είναι σε σχέση με την σύνδεση της Αμβρακίας με την Λευκάδα και συγκεκριμένα το κομμάτι Βόνιτσα-Άκτιο-Λευκάδα, με την δέσμευση του Υπουργείου ότι μέσα στο 2017 θα δημοπρατηθεί ο δρόμος, στοιχείο του έργου αυτού είναι και το γεγονός ότι θα αλλάξει και ο κεντρικός αγωγός, καθώς πριν από πέντε μήνες έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη, ώστε ένα έργο 130.000.000 ευρώ που αφορά καινούριο αγωγό, οι περιβαλλοντικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί, άρα αυτές οι παρεμβάσεις θα φέρουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού στην Λευκάδα για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα, υπάρχει ένα παράλληλο σχέδιο στο μεσοδιάστημα βελτίωσης της κατάστασης.

Τα προβλήματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν ωστόσο η κατάσταση θα βελτιωθεί αρκετά, εκτίμησε.

Ο κύριος Δρακονταειδής  σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι πολλοί ζητάνε από μια δημοτική αρχή, που είναι δυόμιση χρόνια, να λύσει τα προβλήματα των τελευταίων σαράντα χρόνων, όπως σκουπίδια, λέγοντας που ήταν όλοι αυτοί που τώρα μας κουνάνε το δάχτυλο  στο οξυμένο  πρόβλημα των σκουπιδιών, της ύδρευσης, αλλά και όταν χρειάζονταν να γίνει η ζεύξη, αλλά με όχι αποικιακούς όρους;

Ο ίδιος είπε ότι η ζεύξη είναι πολύ σημαντική για την Λευκάδα, με το δήμο να συνεχίζει τις επαφές με το Υπουργείο, έχουν την δέσμευση ότι από το Υπουργείο θα έρθουν τεχνικοί να το δουν και το πώς τεχνικά να κατασκευαστεί με πολύ χαμηλότερο κόστος, αλλά την ίδια αποτελεσματικότητα, αλλά όλες αυτές οι προσπάθειες γίνονται σε συγκεκριμένες συνθήκες και όχι κενό οξυγόνου.

Άρα θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τις συνθήκες που γίνονται και το μέγεθος των προβλημάτων που προσπαθούμε να λύσουμε, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για μετά από λίγα χρόνια που θα μιλάει για την ανάπτυξη και όλοι θα ορκίζονται στο όνομα της, αλλά που θα έχει λύσει βασικά ζητήματα υποδομών της.

Τέλος αναφέρθηκε και στις σχέσεις που έχει με τον Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά και στην αναφορά του δεύτερου μέσω ανακοίνωσης του ότι η Λευκάδα δεν είναι τσιφλίκι κανενός, είπε ότι συμφωνεί με τον τίτλο της ανακοίνωσης.

«Εμείς είμαστε διαφορετικοί θεσμοί, ο Δήμος, η Περιφέρεια, ο Βουλευτής, με τον καθένα να έχει τον θεσμικό του ρόλο. Προφανώς τα προβλήματα είναι κοινά και μας αφορούν όλους και οι λύσεις που επιδιώκουμε στην μεγαλύτερη πλειοψηφία είναι κοινές.

Αυτό δεν σημαίνει ότι σε μια σειρά θέματα θα πρέπει να συνταξιδεύουμε και να συναντιόμαστε με τον οποιοδήποτε, λειτουργούμε όλοι με ένα κοινό στόχο.»

Για παράδειγμα όπως είπε αν θέλουμε να λυθεί το θέμα των απορριμμάτων βαράμε όλοι κοινά σε αυτή την κατεύθυνση.

Ωστόσο η Δημοτική αρχή δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση να ασκήσει κριτικής σε κανέναν, καθώς και όταν λύθηκε κάποιο πρόβλημα της Λευκάδος, γιατί είναι έξω από την κουλτούρα της Δημοτικής Αρχής.

Ό, τι ανακοίνωση βγαίνει είναι για τις προσπάθειες που κάνει ο Δήμος και τα αποτελέσματα που φέρνει. Όπως είπε κατά μέσο όρο είναι δυο φορές  τον μήνα στην Αθήνα και συναντιέται με υπουργούς, «με είδατε να βγάζω αναλυτικά δελτία για το ποιους συνάντησα και τις τους είπα;» συμπλήρωσε.

«Σημασία έχει οι ανακοινώσεις να βγαίνουν όταν παράγονται αποτελέσματα και τότε χωρίς φανφάρες, κομπασμούς να γνωρίζουν οι πολίτες την πραγματικότητα, την εξέλιξη και το αποτέλεσμα που παρήχθη.»

Πηγή: lefkadatoday.gr

Προηγούμενο άρθροΤηλυκράτης: Συνέντευξη τύπου για τον αγώνα με την Αμβρακία Κωστακιών
Επόμενο άρθροΑποκριάτικος χορός του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Λευκάδας