Αρχική Ειδήσεις Αλίκη Μακρυγιώργου: Η έλλειψη παιδείας και η οικονομική κρίση αυξάνουν τα αδέσποτα

Αλίκη Μακρυγιώργου: Η έλλειψη παιδείας και η οικονομική κρίση αυξάνουν τα αδέσποτα

0

makrigiorgou-aliki

Η Πρόεδρος του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας μιλά στην Γεωργία Αραβανή και στην εφημερίδα “Τα Νέα της Λευκάδας”.

 

Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Δήμου σε συνεργασία με το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας για τις υποχρεώσεις των ιδιοκτητών κατοικιδίων ζώων και τις κυρώσεις αυτών σε περίπτωση μη τήρησης των κανόνων, μιλήσαμε με την πρόεδρο του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας κα Αλίκη Μακρυγιώργου για να μας δώσει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την απόφαση αυτή, αλλά και να μας ενημερώσει σχετικά με το σπουδαίο έργο του Σωματείου της.

 

Θα ήθελα να μου πείτε λίγα λόγια για την ιστορία και τη δράση του Σωματείου σας.

Το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας, ξεκίνησε από κάποιους Άγγλους στη Λευκάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρχικά να έχει ένα μικρό κύκλο και να μην μπορεί να ακολουθήσει την ελληνική νοοτροπία. Μετά το 2007 άρχισαν να συμμετέχουν Έλληνες εθελοντές και να εξελληνίζεται. Το 2009 πλέον το διοικητικό συμβούλιο πέρασε εξολοκλήρου σε ελληνικά χέρια. Ενώθηκε με την Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων, την Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία. Το Σωματείο δεν έχει χορηγούς ούτε έχει πάρει ποτέ κρατική επιχορήγηση. Ζει με τις συνδρομές και τις δωρεές των μελών και των τουριστών. Ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν φτάνουν για τα καθημερινά έξοδα του Σωματείου και του δημοτικού κτηνιατρείου. Εφόσον δεν υπάρχει κάποιο σταθερό έσοδο, πολλοί από τα μέλη μας αναγκάζονται να δίνουν χρήματα από την τσέπη τους. Καλύπτουμε υποχρεώσεις του Δήμου ο οποίος έπρεπε κανονικά να έχει αποκλειστικά την πληρωμή των κτηνιατρικών εξόδων για την περίθαλψη των αδέσποτων.

 

Το Σωματείο εκτός από τα αδέσποτα ασχολείται με την περίθαλψη των άγριων ζώων και της θαλάσσιας πανίδας, δηλαδή με οποιοδήποτε έμβιο ον υπάρχει στο νησί. Επίσης με την ενημέρωση των πολιτών και την εισαγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων φιλοζωικού περιεχομένου στα σχολεία.

 

Υπάρχουν πολλά μέλη-εθελοντές;

Τα μέλη κυμαίνονται. Το καλοκαίρι μειώνονται δραστικά, καθώς οι δουλειές όλων είναι περισσότερες. Το χειμώνα υπάρχουν περισσότεροι. Στις δράσεις μας ωστόσο, σε στειρώσεις και εμβολιασμούς που οργανώνουμε, όλοι δραστηριοποιούνται περισσότερο και αυξάνεται η συμμετοχή κι από άτομα που δεν είναι καν μέλη ή εθελοντές. Το κακό είναι ότι πολλά μέλη του Σωματείου δίνουν από10 ευρώ το χρόνο και οι υποχρεώσεις τους σταματούν κάπου εκεί, καθώς δεν μπορείς να πιέσεις κανέναν να κάνει κάτι που δεν θέλει. Οι εθελοντές από την άλλη, είναι αυτοί που θα τρέξουν, θα μαζέψουν το ζώο, θα το περιθάλψουν και θα βοηθήσουν σε καθημερινή βάση αν έχουν την δυνατότητα.

https://www.mylefkada.gr/2012/May/laws_dog.jpg

Τι γίνετε με την συνεργασία του Σωματίου με το Δήμο και την Αστυνομία;

Πριν ασχοληθούμε, πήγαινε ο κοινός πολίτης στην αστυνομία, να κάνει μια καταγγελία, και οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν ασχολούνταν. Τώρα η αστυνομία της Λευκάδας είναι εξαιρετικά ενημερωμένη κι έτοιμη να δράσει. Έχουν προμηθευτεί scanner και είναι από τις πρώτες αστυνομικές αρχές στην  Ελλάδα που αυτόνομα διαθέτουν μπλοκάκι κλήσεων για τους παραβάτες. Ο οποιοσδήποτε πολίτης λοιπόν της Λευκάδας, μπορεί να απευθυνθεί στην αστυνομία για όποια παράβαση αντιληφθεί και η αστυνομία είναι έτοιμη να τους βοηθήσει όπως κι εμείς αν χρειαστεί.

Ο δήμος βάση της νομοθεσίας, είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Στην Λευκάδα πριν το 2009 κανένας δήμαρχος δεν είχε ενδιαφερθεί και κανένα δημοτικό συμβούλιο δεν είχε συζητήσει το θέμα των αδέσποτων. Ωστόσο η τελευταία δημαρχία του κ. Αραβανή έδειξε μια ευαισθησία επάνω στο θέμα των αδέσποτων. Άρχισαν να μας παίρνουν πιο σοβαρά και ξεκινήσαμε μια καλή συνεργασία. Η αρχή έγινε με κάποιες ενημερωτικές ημερίδες στον κόσμο του νησιού και τα πράγματα άρχισαν να καλυτερεύουν όταν το θέμα μας ανέλαβε η πρώην αντιδήμαρχος, Ζωή Σκιαδά. Το project που προάγαμε με την κ Σκιαδά ήταν κάτι εντελώς πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, δουλέψαμε πολύ και το αποτέλεσμα της πολύωρης εργασίας μας είναι το Δημοτικό Κτηνιατρείου που διαθέτει το νησί μας.

 

Πείτε μου λίγα λόγια για το Δημοτικό Κτηνιατρείο.

Τον Απρίλιο του 2013 φτιάχτηκε το πρώτο δημοτικό κτηνιατρείο, στην Ελλάδα, στη Λευκάδα. Η πολύτιμη βοήθεια της αντιδημάρχου σε συνδυασμό με την προσφορά ενός κτηνιάτρου από την Αθήνα μας έκανε να καταφέρουμε ένα σημαντικό βήμα για τα αδέσποτα της Λευκάδας. Ο Δήμος μας διέθεσε ένα container και το χώρο των παλαιών σφαγείων για να το στεγάσουμε, καθώς χρήματα για παραπάνω, δεν υπήρχαν. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι όλο τον εξοπλισμό για το κτηνιατρείο τον αγόρασε το Σωματείο μας κάνοντας πολλά έξοδα. Μέχρι και σήμερα πέρα από τον εθελοντισμό, διαθέτουμε χρήματα για καθαριότητα και ότι άλλο προκύψει. Ο Δήμος φυσικά καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα. Και θέλω να το τονίσω αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι εμείς έχουμε χρηματικό όφελος από αυτό και βάζουμε χρήματα στη τσέπη μας. Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει 450 στειρώσεις.

laws copy

Ποιες είναι οι σχέσεις σας σαν Σωματείο, με του κτηνιάτρους του νησιού;

Με τους κτηνιάτρους της Λευκάδας συνεργαζόμαστε καθημερινά και αναγκαστικά καθώς δεν μπορούμε να έχουμε μόνιμο κτηνίατρο στο Δημοτικό Κτηνιατρείο. Θα επιθυμούσαμε να συνειδητοποιήσουν ωστόσο ότι οι τιμές τους δεν ανταποκρίνονται στην μείωση των εισοδημάτων μας, με αποτέλεσμα η περίθαλψη να γίνετε με πολλά εμπόδια.

 

Γιατί δεν έχει δημιουργηθεί καταφύγιο αδέσποτων στη Λευκάδα;

Πλέον είναι σχεδόν αδύνατον, λόγω οικονομικής κρίσης. Αυτό έπρεπε να έχει συμβεί από παλιά. Κι αυτό είναι λάθος του Δήμου, γιατι αν είχε ασχοληθεί από τότε, σήμερα θα είχαμε καταφύγιο αδέσποτων, με τις κρατικές επιχορηγήσεις που δίνοταν το 2005, όπως έφτιαξε κι η Πρέβεζα. Ωστόσο σήμερα εμείς είμαστε κατά της δημιουργίας αυτής γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα συντήρησής του και έλλειψη προσωπικού. Άρα με απόλυτη υπευθυνότητα απέναντι στα ζώα και πολύ αγάπη πιστεύουμε προσωπικά σαν Σωματείο ότι δεν θα καλυτερέψει τα πράγματα. Εάν ο Δήμος έχει τα χρήματα και τη δυνατότητα πρόσληψης προσωπικού τηρώντας τις προδιαγραφές για τη δημιουργία του, εμείς θα χαρούμε πολύ να συμβεί.

dog

Πριν από λίγο διάστημα, σε συνεργασία με το Δήμο ανακοινώσατε κάποιους κανόνες που πρέπει να τηρούν οι κάτοχοι κατοικίδιων ζώων στη Λευκάδα. Με ποια αφορμή συνέβη αυτό τώρα;

Η έλλειψη παιδείας, η οικονομική κρίση, η κατά μεγάλα διαστήματα αδιαφορία του Δήμου και η άρνησης μείωσης των τιμών από τους κτηνιάτρους για την ιατρική περίθαλψη των ζώων, κάνει τα αδέσποτα να πολλαπλασιάζονται καθώς πολλοί είναι οι ιδιοκτήτες που τα εγκαταλείπουν. Το γεγονός αυτό ήταν κι η αφορμή που προσεγγίσαμε τον Δήμο και δημοσιεύσαμε μέρος της νομοθεσίας για τους κατόχους κατοικιδίων. Ο σκοπός είναι να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο που ενδεχομένως ενοχλείται από το κατοικίδιου κάποιου, που δεν είναι σωστός στις υποχρεώσεις του απέναντι σε αυτό, και φυσικά να προστατεύσουμε τα ζώα από ανήδεους και εγκληματικά διακείμενους προς τα ζώα πολίτες, οι οποίοι ξεσπούν το μένος τους στον σκύλο κι όχι στον κάτοχό του, που δεν το έχει υπό επιτήρηση. Ένα χαρακτηριστικό στη Λευκάδα είναι οι αγέλες σκύλων που βλέπουμε σε διάφορα σημεία του νησιού. Όλοι πιστεύουν ότι αυτά τα σκυλιά είναι αδέσποτα και συχνά τα βάζουν με το δήμο ή το Σωματείο. Κι όμως πολλά απ αυτά τα σκυλιά είναι ιδιοκτητών που απλώς τα έχουν ελεύθερα. Η τήρηση της νομοθεσίας θα βοηθήσει στη μείωση αυτού του φαινομένου, καθώς θα γίνουν συστάσεις από την αστυνομία στους κατόχους τους, κι αν δεν συμμορφωθούν θα περάσουν και σε κυρώσεις.

cat-dog

Ποιοι είναι οι κανόνες που πρέπει να τηρούνται και ποιες οι κυρώσεις, σε περίπτωση που δεν τηρηθεί αυτό, για τους πολίτες;

Ο κάτοχος σκύλου είναι υποχρεωµένος : 1. Να µην εγκαταλείπει το ζώο του. 2. Να δηλώσει µέσα σε πέντε µέρες την απώλειά του, στην αστυνοµία. 3. Να σηµάνει ηλεκτρονικά τον σκύλο του (τοποθέτηση microchip) 4. Να τηρεί τους κανόνες ευζωίας του και να µεριµνά για την κτηνιατρική εξέτασή του. 5. Να µεριµνά για την στείρωσή του, εφ’όσον δεν επιθυµεί την διατήρηση των νεογέννητων ζώων ή δεν µπορεί να τα διαθέσει σε νέους ιδιοκτήτες. 6. Ο σκύλος, όταν δεν βρίσκεται στην άµεση επιτήρησή του, να περιορίζεται σε χώρο ιδιόκτητο κι όχι δημόσιο. 7. Να µεριµνά για τον άµεσο καθαρισµό του περιβάλλοντος από τα περιττώµατά του. Τέλος : Ο κάτοχος ζώου συντροφιάς, ευθύνεται για την οποιαδήποτε βλάβη ή ζηµιά, που προκαλείται από το ζώο. Οι παραβάσεις των ανωτέρω, επισύρουν πρόστιµα διοικητικά της τάξης των 300 – 30. 000 ευρώ. Τα ποινικά αδικήµατα των συγκεκριµένων νόµων, διώκονται αυτεπάγγελτα και προβλέπουν την αυτόφωρη διαδικασία.

 

Με ποιόν τρόπο θα εξετάζετε αν τηρούνται οι κανονισμοί; 

Οι έλεγχοι φυσικά και θα γίνουν από την αστυνομία. Κατόπιν καταγγελιών λογικά. Η θέση η δικιά μας είναι συμβουλευτική. Το Σωματείο δέχεται καταγγελίες και βοηθάει στην προώθησή τους στην αστυνομία. Δεν υποκαθιστά τον καταγγέλοντα-μάρτυρα. Άρα μην νομίζει ο καθένας ότι θα απευθυνθεί στο Σωματείο για να καταθέσει μήνυση αντί αυτού. Αυτό θα ήταν παράνομο και δεν μας αρέσει να εναντιωνόμαστε απέναντι σε κανέναν. Και σε αυτό το σημείο θέλω να αναφέρω πως το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας καταδικάζει απερίφραστα τρομοκρατήσεις πολιτών και κατόχων κατοικιδίων. Και ενημερώνω πως δεν είμαστε εμείς πίσω από τις από τις απειλές και την άθλια συμπεριφορά που μας καταγγέλουν πολίτες ότι έχουν αντιμετωπίσει τελευταία από άτομα που επικαλούνται την ένταξή τους σε κάποια φιλοζωική. Αν πέσει στην αντίληψή μας ότι κάποιος επικαλείται το όνομα μας ψευδώς, θα υποστεί τις συνέπειες του νόμου.

loli-georgia

Η Υπεύθυνη από πλευράς Δήμου, κα Γεωργία Λώλη μας μίλησε σχετικά με το θέμα.

Ως Δημοτική Αρχή, σε συνεργασία με το Σωματείο Φιλόζωων Λευκάδας, έχετε προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις – μέτρα όσον αφορά  τους ιδιοκτήτες – συνοδούς κατόχους κατοικίδιων, οι οποίες συνοδεύονται από πρόστιμα και κυρώσεις σε περίπτωση που δεν τηρούνται. Πώς προέκυψε αυτό; Συνέβη κάποιο περιστατικό που σας οδήγησε σε αυτή την απόφαση;

 

Η μεγάλη αύξηση των αδέσποτων ζώων στο νησί μας και οι συχνές αγέλες που δημιουργούνται από σκυλιά μας οδήγησαν στο να σκεφτούμε τις προτάσεις του Σωματείου Ζωόφιλων Λευκάδας και να προβούμε σε αυτά τα μέτρα. Να ξεκαθαρίσω ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για τα αδέσποτα ζώα και το πρόβλημα κυρίως ξεκινά από τα από τα δεσποζόμενα που εγκαταλείπονται είτε αφήνονται ελεύθερα, κι όχι περιφραγμένα ως αρμόζει, από τους κατόχους τους.

 

Με ποιόν τρόπο θα εξετάζετε αν τηρούνται οι κανονισμοί; 

Τον πρώτο και βασικό ρόλο κατέχει η αστυνομική αρχή, η οποία προς το παρόν δρα μέσω καταγγελιών που γίνονται από ενοχλημένους πολίτες. Όμως για να λειτουργήσει σωστά το μέτρο είναι καθήκον όλων μας να καταγγέλουμε παράνομα περιστατικά που γνωρίζουμε.

IMG_0444_resize1

Υπάρχουν ήδη κάτοικοι του νησιού μας που τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα γι αυτό το θέμα;

 

Δεν γνωρίζω αν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

 

Πολλοί υποστηρίζουν πως θα έπρεπε να προχωρήσετε σε μια πιο δραστήρια ενημερωτική καμπάνια του κόσμου για το πώς πρέπει να χειρίζονται το κατοικίδιό τους, πριν προβείτε αμέσως στην τιμωρία τους. Τι έχετε να δηλώσετε πάνω σε αυτό;

 

Έχουμε μιλήσει και ενημερώσει όλους τους κοινοτάρχες ήδη και σε συνεννόηση μαζί τους θα οργανώσουμε επισκέψεις σε όλα τα χωριά της Λευκάδας. Εκεί θα ενημερωθούν όλοι από τον Δήμο και το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας. Θα μοιράζεται και έντυπο υλικό. Το ίδιο θα γίνει και στην πόλη.

 

Δεν πιστεύετε ότι κάποιοι ιδιοκτήτες – συνοδοί κατοικίδιων θα εξαγριωθούν απέναντι σε αυτά τα μέτρα και τον τρόπο που θα εξετασθούν; Πολλοί υποστηρίζουν πως δεν μπορεί ο καθένας να πηγαίνει σπίτι του και να ελέγχει το κατοικίδιό του, ειδικά αν δεν πρόκειται για την αστυνομία, γιατί έχουν γίνει και τέτοιες καταγγελίες τελευταία.

 

Τα μέτρα αυτά προϋποθέτουν να αγαπάς και να σέβεσαι τα ζώα. Ειδικά αν έχεις επιλέξει να συμβιώσεις με αυτά. Αυτό που στηρίζουμε όπως φάνηκε και με την ενημέρωση στα ΜΜΕ είναι να μην εγκαταλείπεις το ζώο, να δηλώνεις την απώλεια του, να τηρείς τους κανόνες ευζωίας του, να καθορίζεις το περιβάλλον από τις ακαθαρσίες, να μεριμνείς για την κτηνιατρική του εξέταση και να σημαίνονται ηλεκτρονικά! Ποιο από αυτά μπορεί να εξοργίσει κάποιον; Όσοι είναι εντάξει με αυτές τις υποχρεώσεις τους δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα ούτε με τον νόμο ούτε με το Σωματείο Ζωόφιλων Λευκάδας.

 

Σχετικά με το θέμα των αδέσποτων, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων στη Λευκάδα, τι προτίθεστε να κάνετε;

 

Στην Λευκάδα λειτουργεί Δημοτικό Κτηνιατρείο! Η αλήθεια είναι ότι σε λίγες περιοχές της Ελλάδας λειτουργεί κάτι αντίστοιχο κι έχουμε τηλεφωνήματα από αρκετούς δήμους για να μάθουν με αυτό. Πραγματοποιούνται στειρώσεις, ηλεκτρονικές σημάνσεις, εμβολιασμοί, αιματολογικές εξετάσεις. Υπάρχει ολόκληρο αρχείο με αυτά. Πέρα από το κομμάτι του κτηνιατρείου όμως, κάναμε κι αυτό το βήμα τελευταία για την ενημέρωση του κοινού για τα δεσποζόμενα ζώα και τους κανόνες προστασίας τους. Κι αυτά είναι μόνο η αρχή υπάρχουν και πολλές άλλες ιδέες από την πλευρά μας, που θα καταπολεμήσουν το πρόβλημα από τις βάσεις. Διότι να αγαπάς τα ζώα και να τους φέρεσαι ως αρμόζει είναι ζήτημα παιδείας και πολιτισμού.

 

Πηγή: nealefkadas.gr

 

Προηγούμενο άρθροΚινηματογραφική Λέσχη Ορφέα: Το μυστικό της Μέιζι
Επόμενο άρθροΣτις πρώτες αναζητήσεις της Google η Λευκάδα!